Juleviner

Vin til ribbe og pinnekjøtt

Visste du at du kan drikke både rødvin og hvitvin til de tradisjonelle julemiddagene?

VIN TIL JULEMAT: Disse fire vinene dekker opp absolutt alt du trenger, bortsett fra dessertene.
VIN TIL JULEMAT: Disse fire vinene dekker opp absolutt alt du trenger, bortsett fra dessertene. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

HER ER VINTIPS TIL RIBBE 2013 OG PINNEKJØTT 2013

Til den tradisjonelle julematen drikker vi som oftest øl og akevitt, og er du innstilt på å kjøre denne kombinasjonen, må du se Norges største test av juleøl og vår test av akevitt. Men stadig flere vil heller ha vin, og spesielt damene ser ut til å ha en preferanse for nettopp dette.

Svineribben har sitt kraftsentrum på Østlandet, mens pinnekjøttet dominerer på Vestlandet. Lenger nord er bildet mer blandet, med større innslag av fisk, det være seg kokt torsk eller lutefisk. Og så har kalkunen også begynt å gjøre sitt inntog i julefeiringen.

Hvilke viner skal man så velge til disse retten. Vi har valgt fire vintyper, to røde og to hvite, som alle kan brukes til flere av julerettene. Selve vinanbefalingene finner du nederst i artikkelen.

Barbera

Denne vinen, med opphav i Piemonte i Nord-Italia, kjennetegnes av frisk syre og ganske moderate garvestoffer. Den er et glimrende valg til ribbe uten for mye søtt tilbehør (f.eks. epler og svisker). Vinen er også god til kalkun, igjen uten for mye søtt på siden. Den vil også være et brukbart alternativ til pinnekjøtt som kun er saltet, ikke røykt. Og lager du til torsken din med rødvinsaus eller kanskje stekt bacon eller spekeskinke, så vil en barbera passe veldig godt.

Ripasso

Dette er en rikere og mer sødmefull vin enn barbera. Igjen er vi i Nord-Italia, denne gang i Veneto. Ripasso går fint til både ribbe og kalkun med søtlig tilbehør. Den er også god til pinnekjøtt, spesielt det røykte, som har godt av ekstra sødme i vinen. Men til torsk blir dette for kraftig.

Tørr riesling

Riesling, som bl.a. kjennetegnes av veldig frisk syre, har sitt opphav i de germanske områdene av Europa, altså Tyskland, Østerrike og Alsace. Viner laget på riesling-druen kan være alt fra knasende tørre til ekstremt søte. Her tar vi for oss den tørre varianten. Den er veldig god til både ribbe og kalkun uten søtt tilbehør. Også saltet, men ikke røykt, pinnekjøtt går bra. Hvis du lager torsk på tradisjonelt vis, med en eller annen smørbasert saus, så er tørr riesling et meget godt valg.

Halvtørr riesling

Den ekstra sødmen i denne typen viner gjør at du kan bruke dem til både ribbe og kalkun med søtt tilbehør, samt til røykt pinnekjøtt. Om du vil ha en pause mellom alle de kraftige måltidene i julen, er halvtørr riesling også et førsteklasses valg til en asiatisk-inspirert wok med chili, ingefær, lime etc.

Men hva med lutefisken?

Vi har ennå ikke sagt noe om vin til lutefisk. Selve fisken er ikke problemet her. Til den kan du drikke både barbera og tørr riesling. Det er tilbehøret som skaper problemer. Bacon, ertepuré og sennep er vanskelig nok. Drar du det enda lenger, med sirup, brunost, lefse etc, så er kaoset komplett.

Når ingenting annet fungerer, kan man ty til champagne, noe også polet foreslår Det er forsåvidt greit. Men hvorfor kaste bort så dyr vin på noe som i beste fall blir en måtelig kombinasjon. Spar heller champagnen til mat hvor den virkelig kommer til sin rett: piggvar, kveite, hummer, kamskjell og sjøkreps. Vårt førstevalg til lutefisk er et lyst og sterkt øl, gjerne i belgisk stil.

Vi har også tatt med noen gode oppskrifter på de mest tradisjonelle julerettene:

Hellstrøms perfekte ribbe

Pinnekjøtt

Klassisk kalkun

Avkokt torsk

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning