INDISK KRYDDERTE:

Masala chai – helt enkelt

Det er lett å koke te på indisk vis. Vi viser deg hvordan du gjør det.

En kopp chai gir varme og god duft og smak av krydder. F.v. Sort te, kanel, stjerneanis, muskatnøtt og -blomme, nellikspiker.
En kopp chai gir varme og god duft og smak av krydder. F.v. Sort te, kanel, stjerneanis, muskatnøtt og -blomme, nellikspiker. Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert
INDISK TEDRIKKER: Pottemakeren nyter sin te om morgenen.
INDISK TEDRIKKER: Pottemakeren nyter sin te om morgenen. Foto: Foto: istockphoto

Chai, eller masala chai som inderne selv kaller det, er blitt motedrikk blant unge i Norge og andre vestlige land. Men det er ikke nødvendig å dra til Bombay eller Grünerløkka i Oslo for å kunne nyte en sterk og krydret kopp chai. Det er ikke rare greiene som skal til for å lage det hjemme: En kopp chai består ganske enkelt av sort te tilsatt krydder, søtningsstoff og melk.

Hva trenger du:

 • Sort te uten smakstilsetninger og med så kraftig smak at teen ikke drukner helt i krydder og melk. Slik te kommer fra Assam, Darjeeling, Ceylon (Sri Lanka) og Afrika. En del teposete går også svært godt an å bruke, f.eks. merkene PG-tips og Tetley. De klassiske teblandingene Irish Breakfast og English Breakfast er velegnet. Merk at Earl Grey er aromatisert te, og dermed ikke egnet til chai.
 • H-melk eller vikingmelk. Sistnevnte er det vanligste i India.
 • Sukker, honning eller annet søtningsstoff.
 • Krydder. Kanel, nellikspiker, hel pepper, frisk ingefær og grønn kardemomme er de vanligste chai-krydderne. I tillegg kan du bruke anis og anisstjerner, fennikel, muskat, allehånde, vaniljestang, laurbærblad, lakrisrot m.m. En annen mulighet er å kjøpe chai masala - en ferdig tekrydderblanding. Det finner du i enkelte innvanderbutikker.
 • Det du ellers bruker til tebrygging: Friskt vann, kokekar, kopper eller glass.

Slik gjør du:

 • Ta gjerne utgangspunkt i en oppskrift, og la deretter smak og fantasi styre krydderbruken - ett eller flere krydder, litt eller mye. Men ikke overdriv heller. Tesmaken skal ikke overdøyves.
 • Frisk ingefær bør knuses for å få bedre frem smaken. Kapsler med grønn kardemomme skal åpnes (behold skallet), hel muskatnøtt skal raspes.
 • Mål opp ca. 1 tekopp vann per person og hell i kokekaret. Ha krydderne oppi. Kok opp, og la det koke på middels varme i ca. 10 minutter.
 • Ha i melk og sukker, honning eller annen søtning etter smak. La blandingen koke opp igjen og tilsett teen. 1 ts løs te per person, 1 tepose per person. La den trekke i 1-5 minutter (les på tepakken).
 • Sil av krydderne og server.

Oppskrift på masala chai

GRØNN KARDEMOMME: Vanlig krydder i indisk te.
GRØNN KARDEMOMME: Vanlig krydder i indisk te. Foto: Foto: istockphoto

Til 2 porsjoner

2 kopp Vann

2 cm Kanelstang

8 stk Nellikspiker

8 stk Kardemomme

5 stk Pepperkorn

6 ts Sukker

1 kopp Melk

3 ts Te

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning