God chablis

Knallgod chablis

Det er sjelden du finner chablis på dette nivået under 200 kroner.

GOD CHABLIS: Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons 2013.
GOD CHABLIS: Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons 2013. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vi har hatt tidenes sommer i Norge i år, og selv om den verste varmebølgen har gitt seg, har vi fortsatt sommerlige temperaturer mange steder. Og det betyr at hvitvinssesongen langt fra er over.

Blant favorittene i sommervarmen finner vi både sancerre og tyske rieslinger. Og så har vi selvsagt chablis. Vi tester chablis hver sommer her på Klikk, og veldig ofte er det en vin fra Vocoret som kommer ut på topp. Den er nemlig noe så sjeldent som en chablis på premier cru-nivå, altså det nest høyeste kvalitetsnivået, til under 200 kroner.

Da vi testet chablis tidligere i sommer, var Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons utsolgt, og ny årgang var ikke kommet inn, så den kunne ikke bli med i testen. Men nå er ny årgang inne, og denne vinen er så bra at den hadde vunnet testen om den hadde vært med.

Ha karaffelen klar

Det er den helt ferske 2013-årgangen det er snakk om. Rett ut av flasken er den ganske knytt, og gir ikke så mye av seg, men gi den litt luft, så blomstrer den opp. Jeg drakk halve flasken første dagen, korket den og satte flasken i kjøleskapet til neste dag, og da var det plutselig mye mer av alt.

Om du vil drikke vinen samme dag, så slå den på en karaffel et par timer i forveien. Du trenger ikke å være redd for at vinen skal blir varm; du kan nemlig sette karaffelen i kjøleskapet. Sørg bare for å ta vinen ut et kvarters tid før du skal servere den, så den ikke er helt iskald.

Nærmere omtale av vinen finner du nedenfor.

Lurer du på hva du skal spise til denne vinen, har vi både gode tips og oppskrifter i chablis-testen fra tidligere i sommer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning