Champagne til jul og nyttår 2018

Fem gode champagner

Her er noen av de beste champagnene under 400 kroner i polets basisutvalg.

FORSKJELLIGE STILER: Fem champagner laget på fortskjellige druer og i forskjellige stiler.
FORSKJELLIGE STILER: Fem champagner laget på fortskjellige druer og i forskjellige stiler. Foto: Arnie Stalheim
Publisert

Champagne er det ypperste du får av musserende vin, og det er flere grunner til det. Det brukes gode druer, bl.a. chardonnay og pinot noir. Videre har du kalkstein-basert jordsmonn, relativt kjølig klima og annengangs gjæring på flaske. Sammen virker disse fire elementene til å lage friske, komplekse og mineralske viner med en helt egen finesse. Dermed er det ikke sagt at absolutt all champagne er god. Det finnes nok av overpriset skvip. Når du skal legge ut endel hundre kroner for en flaske, er det derfor viktig å velge riktig.

Vi har valgt ut fem champagner som alle koster under 400 kroner. De er alle i polets basissortiment, hvilket betyr at du finner dem i hyllene på de fleste polutsalg, noe som kan være greit tett oppunder jul og nyttår, hvor du ikke rekker å gå via bestillingsutvalget.

Nærmere omtale av vinene finner du nederst i denne artikkelen, men først noen ord om hvorfor vi har valgt akkurat disse vinene.

Forskjellige druer og stiler

De tre hoveddruene i Champagne er allerede nevnte chadonnay og pinot noir, pluss pinot meunier. Disse blandes ofte sammen i én og samme vin. Av og til brukes bare to av dem, og noen ganger lages vin av bare én drue.

I en såkalt blanc de blancs - hvit (vin) av hvite (druer) - er det vanligvis 100% chardonnay. I en blanc de noirs - hvit (vin) av sorte (druer) - er det som oftest 100% pinot noir. En blanc de blancs er gjerne litt lettere og friskere, og en glimrende aperitiff, samt fin til fisk og skalldyr. En blanc de noirs er litt rikere i stilen, noe som gjør at den utover anvendelsesområdene til en blanc de blancs også kan brukes til lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv.

Vi har valgt ut to blanc de blancs, fra hhv. Launois og Émile Leclére, hvorav sistnevnte er fatgjæret for en litt rikere og mer kompleks stil. Vi har også tatt med en blanc de noirs fra Gonet-Medeville, også den fatgjæret.

Økologisk med sjelden drue

De tre hoveddruene i Champagne utgjør så mye som 99 prosent av beplantningen og avlingene, men det finnes også noen få andre druer som er tillatt å bruke til champagne.

En av dem er pinot blanc, en drue vi vanligvis forbinder med hvitvin fra Alsace, samt det sydlige Tyskland, hvor druen bærer navnet weissburgunder. Vi har plukket frem en champagne med 25 prosent pinot blanc fra produsenten Pierre Gerbais. Denne vinen er også økologisk, og meget hyggelig priset.

Black metal-vin

Kjendisviner er et helt eget fenomen, og desto mindre omtale vi gir dem, desto bedre. I de aller fleste tilfeller er det noe skvip laget av folk som ikke aner hva de holder på med. Men det finnes noen hederlige unntak. Vi vil hevde at det er bare tre kjendiser i Norge som lager gjennomført god vin år etter år på tvers av hele porteføljen sin, og det er kokkene Ole Martin Alfsen og Eyvind Hellstrøm, samt Sigurd Wongraven i black metal-bandet Satyricon.

Vi har funnet frem en champagne fra sistnevnte, og den er kanskje den mest "normale" av alle våre utvalgte i det den inneholder alle tre hoveddruene i Champagne. Frisk og god vin.

Hvorfor ingen rosé?

Vi skulle gjerne hatt med en rosé champagne blant våre utvalgte viner, men med våre selvpålagte restriksjoner med en pris på under 400 kroner i polets basissortiment, finnes det kun én vin, og den ble ikke vurdert som god nok til å anbefales.

Hvis du vil ha en god og ikke altfor dyr rosé champagne i bestillingsutvalget, kan vi anbefale Henriot Rosé. Men husk at du må bestille den minst to uker før jul for å være sikker på å få den levert.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2018.

Les også