Ostesmørbrød

Det beste ostesmørbrødet

Croque monsieur er det enkleste og potensielt beste ostesmørbrødet du kan lage.

ENKELT: Er råvarene bra, blir også smaken veldig bra. Foto: Erik Hannemann
ENKELT: Er råvarene bra, blir også smaken veldig bra. Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Småsulten? Lyst på noe salt og varmt, men ikke helt klar for å lage full middag? Da kommer det varme ostesmørbrødet til unnsetning. Og ostesmørbrød blir ikke enklere eller bedre enn croque monsieur.

I sin aller enkleste form er et ostesmørbrød av typen croque monsieur rett og slett bare to brødskiver med sennep, skinke og ost i mellom, og så stekes hele greia på begge sider i smør til osten smelter. Men det finnes flere forskjellige varianter.

Velg godt brød

Du må gjerne velge industriloffen fra super’n, men har du et skikkelig håndverksbakeri i nærheten, eller om de leverer til butikken din, se om du ikke får tak i et landbrød, gjerne laget på surdeig.

Når brødet blir stekt, kan det være ganske hardt å skjære i skorpene, så noen liker å skjære skorpene av først.

Velg god skinke

Den vanlige kokte skinken du får på super’n smaker lite eller ingenting. Den røkte er noe bedre, men det finnes alternativer om du har en noenlunde velassortert butikk å handle i. Ett eksempel er kokt eller røkt skinke fra Grøstad. Og så har Eivind Hellstrøm kommet med skinke fra franske Fleury Michon. Disse skinkene koster nok endel mer, men så smaker de bedre også.

Velg god ost

Den klassiske osten til croque monsiuer er gruyère, og det er selvsagt et godt valg, da det både er en god smelteost og den er rik og god på smak. Av andre faste, velsmakende oster, kan du velge comté, emmentaler, gouda, edamer eller cheddar. Hvis de kun har Jarlsberg eller Norvegia på butikken din, se om de ikke har de vellagrede variantene. De smaker både mer og bedre.

Det finnes varianter av croque monsieur som har hvit saus (béchamel) eller ostesaus (mornay) i tillegg til osten.

Skarp sennep må til

I en fransk croque monsieur skal det selvsagt være dijon-sennep. Men du kan bruke flere forskjellige typer sennep, bare de er noenlunde sterke og skarpe. Engelsk sennep er også bra. Smør sennepen på den siden av loffskivene som vender innover i smørbrødet.

Steking og kanskje en tur inn i ovnen

Når du har laget ferdig ostesmørbrødet, skal det stekes på begge sider i smør. Når brødet begynner å bli gyllenbrunt, skal osten også være ferdig smeltet. Og da er smørbrødet ferdig. Om ikke osten er smeltet før brødet har fått riktig farge, lar du smørbrødet få en tur innom stekeovnen i noen få minutter. Server gjerne en enkel, liten grønn salat med vinaigrette ved siden av.

Nedenfor finner du oppskrift på croque monsieur, og varianten croque madame, som har fått et speilegg på toppen.

Erik Hannemann

Croque monsieur

Dette er en av verdens mest populære sandwicher. Det finnes uttalige varianter, men dette er klassikeren. Noen liker å skjære bort skorpene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Loffskive

1 ts Sennep

2 ts Smør

2 skiver Kokt skinke

2 skiver Gruyère

Croque madame

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

80 g Smør, usaltet

1 ss Hvetemel

185 ml Melk

0.5 ts Dijonsennep

1 stk Eggeplomme

Revet muskat

12 skiver Loff

6 stk Skinke

130 g Gruyère

6 stk Egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning