Den beste konjakken til jul

Vi har testet de 20 mest solgte. Det kan hende du gjetter riktig vinner.

Test: Vi har testet konjakk
Test: Vi har testet konjakk Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen. Vi har fått noen synspunkter på at vi lar vinkelnere tester brennevin. Derfor presiserer vi: Begge våre testere har lang erfaring i brennevinssmaking. I tillegg har begge sommelierutdannelse, der brennevin blir minst like mye vektlagt som vin. Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best. Alle priser er oppgitt for 70 cl. flaske

Vi har tatt utgangspunkt i de 20 mest solgte konjakkene, og statistikken er hentet fra desember i fjor. Med andre ord, dette er konjakkene vi nordmenn gjerne kjøper til jul.Her er det en god blanding av V.S., V.S.O.P. og X.O. Typene er testet hver for seg, og vises i sine respektive grupper. X.O. først, deretter V.S.O.P., og til slutt V.S.

God konjakk skal både dufte og smake riktig. Kompleksitet er et stikkord, både duft og smak skal være sammensatt og rik. I tillegg er konsentrasjon og balanse viktige kriterier når smaken skal vurderes.

Vinneren

De to på topp, Bache og Nansen er prikk likt resultatet fra forrige test, og Bache er i tillegg vinner for tredje gang på rad. Ellers er nivået kanskje et lite hakk vassere enn tidligere.

Bache-Gabrielsen X.O. fikk 87 poeng av våre smakere, dette er hva de skriver: "Rik og sammensatt karakter på smaken. Ellers smak av vanilje, karamell, krydder og noe frukt. Godt balansert."

Nummer to på lista, Nansen XO får denne karakteristikken: Duft av karamell og vanilje. Smak av trevirke, ellers en rik, fyldig og rund konjakk med lang ettersmak.

Når det gjelder Braastad V.S. var duft og smak så dårlig at vi har konkludert med at dette er flaskefeil.

Hva er konjakk?

Konjakk er druebrennevin som kommer fra området med samme navn (Cognac) i Frankrike.

Brennevinet er regulert av et komplisert regelverk, og det er flere forhold som er med på å bestemme hva slags konjakk det blir: Alder, fatlagring, druer og hvilke områder som er med i en blanding . Les mer om dette her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning