Billigst smaker best

First Price har den klart beste julepølsa i år, mener ekspertene.

BILLIG VINNER: Det er store forskjeller, og i år er det definitivt ikke de dyreste pølsene som er best, mener våre eksperter Tore Teigen (t.v.) og Frank Johansen. Foto: Tore Fjeld
BILLIG VINNER: Det er store forskjeller, og i år er det definitivt ikke de dyreste pølsene som er best, mener våre eksperter Tore Teigen (t.v.) og Frank Johansen. Foto: Tore Fjeld Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Smakstesten av julepølser 2014 er utført av Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakermestre med lang erfaring fra kjøttbransjen og som blant annet har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger. Teigen har dessuten skrevet bok om pølser - Den store pølseboka (Cappelen Damm 2008).

Produktene er testet blindt og vurdert ut fra smak, utseende og konsistens. Julepølsene er stekt i stekepanne, samt at testpanelet har vurdert pølsene slik de ser ut og smaker før steking.

Testutvalget representerer en stor andel av de ulike typer julepølse som er til salgs i norske dagligvarekjeder, og som er til salgs over hele landet. 

Produktene er handlet inn i uke 48 hos Meny, Rema 1000, Coop Mega og Rimi i Oslo. Prisene som er oppgitt er kilopris i de butikkene varene er innkjøpt, og kan variere.

Det blir ikke norsk jul uten julepølse, og hvert år spiser hver av oss faktisk cirka 750 gram jule- og medisterpølse. Det aller meste slukes i løpet av desember måned. 

Så nå når vi har testet såvel røkt pinnekjøtt som urøkt pinnekjøtt, akevitt og juleøl fra butikk og fra polet, skulel det bare mangle at vi måtte sjekke hvilke pølser som utmerker seg.

Pølsemakermestrene Tore Teigen og Frank Johansen sier heller ikke nei takk til en god julepølse, det er en tradisjon som hører med til jul sammen med ribbe. De er svært erfarne smakstestere både for Klikk.no og blant annet som dommere i NM i kjøttprodukter og andre matkonkurranser.

- Opprinnelig ble julepølse laget av kalvekjøtt, og den skulle være så lys som mulig. Senere begynte de å lage julepølser av svinekjøtt, og noen bruker en blanding av storfe- og svinekjøtt, forteller Teigen.

Lokale variasjoner

Oppskriften på julepølsene kan variere fra år til år, og faktisk også fra landsdel til landsdel. Det er faktisk ikke sikkert den julepølsa du kjøper i Oslo, smaker det samme som den du kjøper i Trondheim, selv om det er fra samme merke.

- I Trøndelag vil de gjerne ha litt sitronsmak og allehånde i julepølsa. På Østlandet er det mer pepper enn muskat, mens det på Vestlandet kan være mer muskat, forteller pølsemakerne. 

Det at det er slike lokale variasjoner er ganske spesielt for julepølsa, for andre kjøttvarer er smaken som regel den samme fra landsdel til landsdel.

De krydderne som er vanligst å bruke i julepølse er hvit pepper, malt muskat og muskatblomme. 

Smakstestet 9 julepølser

I årets test av julepølser fikk testpanelet smake seg gjennom 9 ulike typer julepølse fra 8 forskjellige produsenter. Gjennomgående synes Teigen og Johansen at pølsene har en god smak og ellers tilfredsstiller kravene til hvordan en julepølse skal være.

Best i test ble kanskje noe overraskende julepølsa fra First Price, som også er den nest rimeligste med en kilopris på 37 kroner. Julepølsene med høyest kilopris er Jens Eide ekte julepølse – de koster hele 149 kroner kiloen.

- Det er altfor dyrt for en julepølse, til den prisen skulle man tro den skulle bæres på et eget fat inn i butikken, sier Frank Johansen.

Alle produktene ble naturligvis testet blindt, altså uten at testpanelet visste hvilket merke de smakte på, og begge lo godt da de oppdaget at de hadde gitt billigpølsa terningkast 6, mens "luksuspølsa" bare fikk en 2-er. 

For mens testens vinner (First Price) kun trekkes for at den er bittelitt tørr etter steking, er testens taper (Jens Eide) grå og trist både i farge og smak. I den grad det er noe smak på taperen er det en sur fremmedsmak som ikke har noe i julepølse å gjøre, mener både Teigen og Johansen.

Det er ikke første gang et lavprisprodukt vinner en smakstest av julepølse, det skjedde også i fjor da pølsemaker Erik Sørensen fra Strøm-Larsen kåret 365 julepølse til best i test.

Tilberedning

Julepølse er som nevnt et selvskrevent tilbehør til ribbe, men kan også fint være hovedingrediens i en førjulsmiddag uten ribbe. Den smaker best når den er varm helt gjennom, og du kan enten steke den i stekepanne, i langpanne i stekeovnen, eller du kan trekke den i vann. 

Tore Teigen anbefaler det siste, altså å trekke i vann, dersom du skal varme mye pølse på en gang. Da legger du bare hele ringen i vann og lar det trekke til den er gjennomvarm, og du slipper å risikere at den blir brent i pannen.

Les også:

Steker du julepølsene riktig?

Lag ribbe som mesterkokken

Klart det går an å drikke vin til ribbe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning