oppskrifter fra den store bakeboken
Sjokoladekake med rømme
Den store bakeboken er i butikkene - med over 200 oppskrifter laget av Hjemmets mateksperter! Her får du noen smakebiter fra boken som inneholder alt du kan ønske deg av bakeoppskrifter i alle kategorier.
Å bake er tradisjon, meditasjon og krever en solid dose konsentrasjon. Ukebladet Hjemmet har lang tradisjon i å formidle oppskrifter på gode bakverk, kaker og annet fristende. Nå har vi samlet våre beste oppskrifter, over 200 stykker, i en stor bakebok, Den store bakeboka. Her får du også tipsene du trenger for å få et vellykket resultat - hver gang. Under får du oppskrifter på fristende smakebiter hentet fra bakeboken.
Ostekake med skogsbærgelé
Ca. 6–8 porsjonsglass eller en kakeform 24 cm i diameter
BUNN:
250 g glutenfri havrekjeks
100 g smør
OSTEKREM:
2 dl yoghurt naturell
200 g kremost naturell
1 ts vaniljesukker
100 g melis
1 sitron, saften
2½ dl kremfløte
4 pl. gelatin
GELÉLOKK:
2 dl vann
200 g frosne skogsbær
4 pl. gelatin
100 g sukker
Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Klem kjeksblandingen i bunnen av porsjonsglassene eller i en kakeform. Sett formen kaldt. Rør yoghurt, kremost, vaniljesukker, melis og sitronsaft til en jevn krem. Visp fløten stiv og bland den sammen med ostekremen. Legg gelatinplatene i kaldt vann til de blir myke, ca. 3 min. Klem vannet ut. Hell på 4 ss kokende vann og rør til gelatinplatene har løst seg opp. Hell gelatinen i ostekremen og bland godt. Bre ostekremen over kakebunnen. Sett kald til kremen stivner 2–3 timer
Gelé: Ha vann, bær og sukker i en kjele og kok opp. Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 3 min. til de blir myke. Ta de myke gelatinplatene opp av vannet, klem ut vannet og ha platene i kjelen med bær. Rør til geleen har løst seg opp. Avkjøl. Fordel geleen over ostekaken og sett kaldt i 3–4 timer, til geleen har stivnet.
Sitronkake
Langpanne 25 x 35 cm
350 g smør, romtemperert
500 g sukker
4 egg
3 dl melk
450 g hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
2 sitroner, skallet
SITRONKREM:
125 g kremost naturell
60 g smør, romtemperert
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
½ dl sitronsaft
Rør smør og sukker hvitt og porøst. Tilsett ett og ett egg, og pisk godt mellom hvert egg. Rør inn væsken i røren vekselvis med de tørre ingrediensene. Vask sitronene godt og riv skallet. Rør til slutt inn sitronskall.
Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen. Stek kaken midt i ovnen ved 200° i ca. 35–40 minutter.
Til kremen blander du alle ingrediensene i en bolle og visper til krem. Avkjøl kaken og smør kremen utover kaken, pynt ev. med sitronskiver.
Festpyntet sjokoladekake
Tre små kakeformer ca. 18 cm i diameter
BUNN:
300 g smør
3½ dl vann
6 ss kakaopulver
3 egg
1 beger lettrømme
2 ts natron
4 dl sukker
7 dl hvetemel
1 ts salt
FYLL:
200 g romtemperert smør
200 g melis
300 g sjokolade
PYNT:
konfekt
blåbærcrunch
revet sjokolade
Smelt smøret, og ha det i en bolle. Rør inn de øvrige ingrediensene, melet til slutt. Smør formene og dekk bunnene med bakepapir. Hell røren i formene. Rømme er med på å gjøre kaken ekstra saftig.
Stek kakene i ovnen på nederste rille ved 180° i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om kakene er ferdige. Avkjøl på rist.
Til fyllet knekker du sjokoladen i biter og har dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Avkjøl, men pass på at sjokoladen fortsatt er rennende. Visp sammen romtemperert smør og melis i en kjøkkenmaskin til blandingen er luftig, ca. 3 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
Smør et tynt lag sjokoladefyll mellom hvert av lagene. Ha resten på toppen av kaken. Liker du mye sjokoladefyll, kan du doble porsjonen.
Her har vi pyntet kaken med runde sjokoladekuler, gourmetsjokolade med tørket jordbær og tørket blåbærcrunch. På kanten rundt kaken har vi revet sjokolade.
Kanelknuter
Ca. 24 stk.
1 kg hvetemel
2½ dl sukker
1½ ts salt
50 g gjær
1 egg
dl melk
150 g smør, i terninger
FYLL:
100 g smør
4 ss sukker
1 ss malt kanel
1 egg til pensling
Ha alt det tørre i en bakebolle. Varm opp melken til fingervarmt. Rør ut gjæren i den lunkne melken. Hell væsken i det tørre og elt til en glatt deig. Tilsett smør og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt inn. La deigen hvile under plast og et klede i ca. 1 time.
Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle ut deigen til 1 cm tykk rektangelformet leiv. Bland romtemperert smør med sukker og kanel, smør blandingen over leiven. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs. Tvinn hver remse og snurr dem to ganger rundt. Avslutt med å trekke siste del av remsen på tvers over deigsirkelen og fest enden på undersiden. Sett kanelknutene på bakepapirkledd stekeplate. Sett til etterheving i ca. 30 minutter. Stek kanelknutene midt i ovnen på 225° i 10–15 minutter.
Avkjøl på rist.
Fletteloff
1 brød
25 g gjær2 dl vann1 egg1 ss smør, romtemperert½ ts salt1 ss sukkerca. 6 dl hvetemelvalmuefrø
Rør ut gjæren i fingervarmt vann. Tilsett egg, smør salt og sukker. Elt inn hvetemel til passe fast deig. Elt deigen glatt og jevn, ca. 4 minutter. Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.
Del deigen i tre deler og trill dem til pølser. Flett pølsene sammen til fletteloff. Legg loffen på stekebrett og la den heve under klede til dobbel størrelse. Pensle med lunkent vann og dryss over valmuefrø. Sett loffen på midterste rille i stekeovnen ved 220° og stek i 15–20 minutter. Avkjøl på rist.
Denne saken ble første gang publisert 16/09 2019, og sist oppdatert 17/09 2019.