Glutenfrie muffins og cupcakes

Glutenfrie muffins og cupcakes

Disse små fristelsene kan også nytes om du har cøliaki eller er glutensensitiv.

GLUTENFRIE MUFFINS OG CUPCAKES: Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll. Heldigvis kan du bake muffins og cupcakes selv om du reagerer på gluten. Foto: Manuela Kjeilen
GLUTENFRIE MUFFINS OG CUPCAKES: Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll. Heldigvis kan du bake muffins og cupcakes selv om du reagerer på gluten. Foto: Manuela Kjeilen
Publisert

Hva er forskjellen på muffins og cupcakes? Tja, det er ikke godt å si.

De inneholder noenlunde de samme ingrediensene og har ganske lik størrelse og fasong. Muffins ligner litt mer på brød eller rundstykker, mens cupcakes ligger nærmere kaker både hva gjelder smak og konsistens.

Glutenfrie muffins

Muffins kan også lages med grovere meltyper, og de kan lages "savoury", det vil si ikke søte, og kan tilsettes ingredienser som nøtter, purre, bacon, soltørket tomat m.m. Denne typen muffins passer bedre til frokost, lunch eller som tilbehør til en middag.

Cupcakes har som regel frosting/glasur på toppen, noe som gjør dem enda mer kakeaktige, men muffins kan også lages ganske søte, og med glasur, så disse tingene har det med å skli over i hverandre. Men er det så nøye, da? Om du kaller det muffins eller cupcakes; det viktigste er at de smaker godt.

Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg.

Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.

Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Glutenfrie cupcakes

Men hva om du har cøliaki eller er glutensensitiv, og du hverken kan bruke hvete, bygg eller rug når du skal bake?

Heldigvis finnes det glutefrie melblandinger, samt andre tilsetninger av forskjellige slag du kan bruke for å bake både muffins og cupcakes (og for den saks skyld, også andre typer bakverk).

Og resultatet kommer faktisk ganske tett opp mot det du ville fått ved bruk av hvetemel eller andre glutenholdige meltyper, både hva angår smak og konsistens. Ikke er det vanskelig heller. Har du først de riktige ingrediensene, går ting mer eller mindre av seg selv.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie muffins og cupcakes.

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Muffins med vanilje og sjokolade - helt uten gluten og melk

Saftige muffins med herlige biter av deilig mørk sjokolade og herlig vaniljesmak i bunnen. Disse er laget med kokosblomstsukker, men du kan selvfølgelig erstatte det med farin om ønskelig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 dl Soya alpro vanilje yoghurt

0.5 dl vegetabilsk melk

1 ts Fiberhusk

3 stk Egg

2 dl kokosblomstsukker

2 ts Bakepulver

1 ts Vaniljesukker (med ekte vanilje)

100 g Melkefri sjokolade

1 dl Rapsolje

3 dl lyst glutenfritt mel

Du finner sikkert én eller flere du kommer til å like veldig godt. Så da er det bare å sette i gang og bake.

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Eple- og kanelemuffins uten gluten og melk

Disse søte og syrlige muffinsene med god smak av kanel, er supre å bruke som bestikkelse av barn på biltur - tro meg, det fungerer! Har du ikke kokosblomstsukker eller tåler du melk? Se tips nederst!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 dl Soya alpro vanilje

0.5 dl Soya, ris eller mandelmelk

1 ts Fiberhusk

3 stk Egg

2 dl kokosblomstukker

2 ts Bakepulver

3 dl lyst glutenfritt mel

1 ts Kanel

1 stk Rødt eple, raspet

1 dl Rapsolje

Manuela Kjeilen

Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll

En herlig smakskombinasjon...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

235 g Mandelmel

75 g Rismel

235 g Usaltet smør, romtemperert

250 g Sukker

5 stk Store egg

35 g Creme fraiché eller rømme

1 ts Vaniljeekstrakt

2 stk Moste bananer

100 g Hakket sjokolade

225 g Sukker

65 ml Vann

85 ml Kremfløte

1 ts Vaniljeekstrakt

70 g Usaltet smør

200 g Usaltet smør

200 g Melis

200 g Kremost

100 g Smeltet og avkjølt hvit sjokolade

1 stk Most banan

1 ts Vaniljeekstrakt

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Ujålete vaniljemuffins uten raffinert sukker

Disse muffinsene er søte, myke og veldig, veldig gode. De er søtet med honning og smaker godt av vanilje.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.5 dl Fullfett kokosmelk (Änglamark, coop feks)

1 ts Fiberhusk

3 stk Egg

0.85 dl Honning, flytende

3 dl lyst glutenfritt mel

1 ts Bakepulver

1 dæsj Malt vanilje, etter ønske

1 dl Rapsolje

Manuela Kjeilen

Manuelas glutenfrie vaniljecupcakes

På disse cupcakene kan du velge og vrake i topping!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

235 g Mandelmel

75 g Rismel

1 ss Maisenna

235 g Usaltet smør, romtemperert

250 g Sukker

5 stk Store egg

0.5 dl Kremfløte

1 ts Vaniljeekstrakt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning