Glutenfrie muffins og cupcakes

Glutenfrie muffins og cupcakes

Disse små fristelsene kan også nytes om du har cøliaki eller er glutensensitiv.

GLUTENFRIE MUFFINS OG CUPCAKES: Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll. Heldigvis kan du bake muffins og cupcakes selv om du reagerer på gluten. Foto: Manuela Kjeilen
GLUTENFRIE MUFFINS OG CUPCAKES: Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll. Heldigvis kan du bake muffins og cupcakes selv om du reagerer på gluten. Foto: Manuela Kjeilen
Publisert

Hva er forskjellen på muffins og cupcakes? Tja, det er ikke godt å si.

De inneholder noenlunde de samme ingrediensene og har ganske lik størrelse og fasong. Muffins ligner litt mer på brød eller rundstykker, mens cupcakes ligger nærmere kaker både hva gjelder smak og konsistens.

Glutenfrie muffins

Muffins kan også lages med grovere meltyper, og de kan lages "savoury", det vil si ikke søte, og kan tilsettes ingredienser som nøtter, purre, bacon, soltørket tomat m.m. Denne typen muffins passer bedre til frokost, lunch eller som tilbehør til en middag.

Cupcakes har som regel frosting/glasur på toppen, noe som gjør dem enda mer kakeaktige, men muffins kan også lages ganske søte, og med glasur, så disse tingene har det med å skli over i hverandre. Men er det så nøye, da? Om du kaller det muffins eller cupcakes; det viktigste er at de smaker godt.

Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg.

Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.

Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Glutenfrie cupcakes

Men hva om du har cøliaki eller er glutensensitiv, og du hverken kan bruke hvete, bygg eller rug når du skal bake?

Heldigvis finnes det glutefrie melblandinger, samt andre tilsetninger av forskjellige slag du kan bruke for å bake både muffins og cupcakes (og for den saks skyld, også andre typer bakverk).

Og resultatet kommer faktisk ganske tett opp mot det du ville fått ved bruk av hvetemel eller andre glutenholdige meltyper, både hva angår smak og konsistens. Ikke er det vanskelig heller. Har du først de riktige ingrediensene, går ting mer eller mindre av seg selv.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie muffins og cupcakes.

Du finner sikkert én eller flere du kommer til å like veldig godt. Så da er det bare å sette i gang og bake.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2018.

Les også