Glutenfri brownies

Herlige glutenfrie brownies

Ikke la glutenallergi stoppe deg fra å bake sjokoladekake i langpanne.

GLUTENFRI BROWNIES: Du trenger ikke droppe brownies eller sjokoladekake fordi du ikke kan spise gluten. Her er Ritas sjokoladekake uten gluten og melk . Foto: Petter Berg
GLUTENFRI BROWNIES: Du trenger ikke droppe brownies eller sjokoladekake fordi du ikke kan spise gluten. Her er Ritas sjokoladekake uten gluten og melk . Foto: Petter Berg
Publisert

Hva er en brownie? Hva gjør den forskjellig fra en "vanlig" sjokoladekake?

Vel, for det første er en brownie en sjokoladekake. Men den er gjerne laget i langpanne og skåret opp i firkanter. Konsistensen kan variere, fra "fluffy" som i en kake, til en mer seig og tykk konsistens som er nærmere de vi kanskje ville kalt en konfektkake.

Glutenfri brownies

Noen liker å ha grovhakkede nøtter i brownies, og både valnøtter og pecannøtter er veldig godt. Andre liker å ha sjokoladeglasur på toppen. Eller hvorfor ikke begge deler?

Brownies er selvsagt deilige på egenhånd, men det er fort gjort å lage en flott dessert hvor brownien spiller hovedrollen.

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg. Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn. Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Først må du lage en bringebærcoulis. Du har kanskje frosne bringebær i fryseren, og hvis ikke kan du kjøpe dem på butikken. Kjør bærene i blender eller med stavmikser sammen med litt sukker eller melis, og så siler du bort kjernene. Legg så coulisen som et speil på en tallerken med brownien oppå og en kule vaniljeiskrem ved siden av. Pynt gjerne med en liten kvast mynte. Både flott og godt!

Alt dette er vel og bra, tenker du vel, men hva hvis du ikke tåler gluten? Slapp av!

Det finnes glutenfrie melblandinger og diverse tilsetninger som gjør at du kan lage glutenfrie brownies som smaker som "the real deal".

Men det er vel på tide å komme i gang med bakingen. Nedenfor finner du et knippe fine oppskrifter på deilige, glutenfrie brownies.

Foto: Manuela Kjeilen/Passionforbaking.com

Glutenfrie, fyldige brownies

Disse browniesene skikkelig amerikanske og er inspirert av en kafè i Brooklyn. Himmelsk!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

230 g Smør

500 g Sukker

4 stk Store egg

150 g Ekte kakao

1 ts Salt

1 ts Bakepulver

1 ts Espresso kaffepulver

1 ss Vaniljeekstrakt

250 g Sjokoladeknapper eller hakket sjokolade

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Skogsbærbrownie uten melk og gluten

Kombinasjonen av friske varme bringebær og søt, men litt bitter sjokolade er uslåelig - denne kaka er et sikkerstikk. Også er den utrolig enkel å bake. Alt du trenger til bakingen er en kjele og en slikkepott!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Melange uten melk

200 g Mørk kokesjokolade uten melk

3 stk Egg

2 dl Sukker

1 ss Vaniljesukker

2 dl Schär bread mix

0.5 ts Bakepulver

150 g Bær

1 klype Maldonsalt

Ritas sjokoladekake (uten gluten og melk)

Denne oppskriften fungerer like bra med både glutenfritt mel og hvetemel, så det er bare å bruke den meltypen som passer deg. Dersom du kan bruke melk, kan du bytte ut melkefri margarin med vanlig margarin eller smør.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

200 g Sukker

160 g Mel

2 ss Kakao

1.5 ts Bakepulver

1.5 ts Vaniljesukker

1.5 dl Vann

150 g Margarin

60 g Margarin

50 g Sjokolade

175 g Melis

0.5 stk Egg

Kathrine Kragøe Skjelvan

Gluten- og melkefri langpanne sjokoladekake

Enkel, saftig og holdbar kake helt uten gluten og melk. Så lett å lage at alle kan få det til. Her er det ikke mye hokus pokus!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

3 dl Sukker

3.5 dl Schär bread mix

2 ts Fiberhusk

1.5 ts Bakepulver

2 ts Vaniljesukker

2 ss Kakao

1.5 dl Soyamelk

2 dl Rapsolje

100 g Smøremyk rapskokos

350 g Melis

2 ss Kakao

1 ss Vaniljesukker

4 ss Soyamelk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning