Glutenfri brownies

Herlige glutenfrie brownies

Ikke la glutenallergi stoppe deg fra å bake sjokoladekake i langpanne.

GLUTENFRI BROWNIES: Du trenger ikke droppe brownies eller sjokoladekake fordi du ikke kan spise gluten. Her er Ritas sjokoladekake uten gluten og melk . Foto: Petter Berg
GLUTENFRI BROWNIES: Du trenger ikke droppe brownies eller sjokoladekake fordi du ikke kan spise gluten. Her er Ritas sjokoladekake uten gluten og melk . Foto: Petter Berg
Publisert

Hva er en brownie? Hva gjør den forskjellig fra en "vanlig" sjokoladekake?

Vel, for det første er en brownie en sjokoladekake. Men den er gjerne laget i langpanne og skåret opp i firkanter. Konsistensen kan variere, fra "fluffy" som i en kake, til en mer seig og tykk konsistens som er nærmere de vi kanskje ville kalt en konfektkake.

Glutenfri brownies

Noen liker å ha grovhakkede nøtter i brownies, og både valnøtter og pecannøtter er veldig godt. Andre liker å ha sjokoladeglasur på toppen. Eller hvorfor ikke begge deler?

Brownies er selvsagt deilige på egenhånd, men det er fort gjort å lage en flott dessert hvor brownien spiller hovedrollen.

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg. Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn. Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Først må du lage en bringebærcoulis. Du har kanskje frosne bringebær i fryseren, og hvis ikke kan du kjøpe dem på butikken. Kjør bærene i blender eller med stavmikser sammen med litt sukker eller melis, og så siler du bort kjernene. Legg så coulisen som et speil på en tallerken med brownien oppå og en kule vaniljeiskrem ved siden av. Pynt gjerne med en liten kvast mynte. Både flott og godt!

Alt dette er vel og bra, tenker du vel, men hva hvis du ikke tåler gluten? Slapp av!

Det finnes glutenfrie melblandinger og diverse tilsetninger som gjør at du kan lage glutenfrie brownies som smaker som "the real deal".

Men det er vel på tide å komme i gang med bakingen. Nedenfor finner du et knippe fine oppskrifter på deilige, glutenfrie brownies.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2018.

Les også