34 juleøl fra Håndverksbryggeriene
Vi deltok i den årlige juleølpremieren i Oslo, når alle håndverksbryggeriene og en del av industribryggeriene viste fram ølene sine. Vi kom oss gjennom 34 varianter.
Hvert år når november nærmer seg, våkner en av Norges mest markerte ølhendelser til liv – Juleølpremieren. I år var datoen torsdag 27. oktober, og Vinmonopolet slapp 270 nye juleøler til norske butikker og utvalgte salgssteder omtrent på samme tid.
Juleølpremieren er et samarbeid mellom Bryggeri‑ og drikkevareforeningen og Ølakademiet, som gir både bransje og entusiaster et slags kickoff før juleølsesongen starter.
For håndverksbryggeriene er juleølet en strategisk høydepunkt. Det er her de kan vise frem nye stiler, variantpakker, og kanskje til og med eksperimentere med smak, alkoholgrad eller emballasje. For forbrukeren er det et signal om at «nå begynner det». Listen fra 2025 viser en bredde både i råvarer og stiler: alt fra mørke lagre til IPAer og imperial stouts.
Når det kommer så mange nye varianter må forbrukeren ta valg. Skal man gå for det trygge, velkjente mørke lagerølet som passer til ribbe eller pinnekjøtt? Eller skal man teste en IPA-variant, stout eller kanskje alkoholfritt juleøl? En viktig grunn til at juleølet er blitt større enn bare et drikkevalg, er at det smelter sammen med førjulstiden: mørkere dager, varm dimming, duft av maltsukker og julekrydder i luften. Det har en sosial funksjon som sier: “Nå går vi inn i julemodus”. Og for bryggeriene er det en sesongvinner: en stor del av omsetningen, omtalen og markedsføringen har juleølet som kapittel.
Vi rakk gjennom 34 ulike varianter, og sørget for at alle håndverksbryggerier fikk presentere sine beste øl. I juryen, ekspert Lasse Lukacs, bareier Alex Jones, øljournalist Adrian Møller Haugan og Vi Menns Mats Ulshagen
Juleøl - butikk
Rudolph (Hogna)
Brown Ale
Adrian: Denne smakte knekk, den var ikke dum.
Mats: Hadde sikkert stått seg enda bedre med litt mer alkohol.
Lasse: Aroma og smak av julekrydder og karamell, med litt preg av knekk og kaffe.
5
Ægir Snøblonde
Blonde
Mats: Frisk og fin blonde, som hadde gjort seg veldig godt med litt mer alkoholstyrke,
Adrian: Lett og frisk, tenker at denne kan gå bra til sjømat, for eksempel julens laksevarianter.
Lasse: Lette toner av belgisk gjær, lett og fin blonde i butikkstyrke.
4
Julekos (7 Fjell)
Mørk lager
Adrian: Julekos, som onkel pleide å si når han satte seg tett inntil meg i sofaen.
Mats: Helt grei, ganske enkel, lett og litt tynn.
Lasse: Karamell, karamellmalt og vanilje, men noe tynn.
3
Nova 5.0 (Monkey Brew)
Christmas NEIPA
Alex: Denne smakte litt New Zealand, litt mye humle.
Mats: At det var? Ikke så mye julestemning på denne, det er en koseøl man kan drikke når man lager julematen.
Lasse: Tropisk og sitrus, litt tynnere kropp enn aroma.
3
Juleglede (Wettre)
Mørk lager
Adrian: Litt chatgpt-design på boksen, og litt det samme på smak. Et ganske intetsigende øl.
Mats: Det er sånn man drikker om man får det servert, men jeg hadde blitt skuffet om jeg fikk det som en gave.
Lasse: Karamellmalt, litt krydder og fint maltpreg.
4
Kontorjulebord (Ølsmia)
Mørk lager
Mats: Mye mindre utroskap og utskjelling av sjefen enn det man forbinder av et julebord.
Adrian: Boksen er veldig fin, og mer julebord som det skal være.
Lasse: Lett sødme og lett krydret aroma, som kommer igjen på smaken. Et godt butikkjuleøl.
4
Juleøl - polstyrke
Hognator (Hogna)
Dobeltbokk
9%
Mats: Godt øl med kaffe, krem, sjokolade og alt. Denne er oppe og nikker!
Adrian: Sødme som minner om knekk, karamell og sirup.
Lasse: Sødmen kommer fra det lettrøstede maltet, med karamell og sjokolade som ligger under.
5
Ægir Nissebokk
Mørk lager
7%
Mats: Søt, mørk, brent og god.
Adrian: Denne er i ferd med å bli en klassiker. Det lukter og smaker jul.
Lasse: Aroma og smak av karamell, dessertkaffe, mørk sirup og tørkede frukter.
5
Hissig På Grøten (7 Fjell)
Christmas pastry stout
10%
Mats: Denne er det bare å helle over riskremen. Mer bringebærsaus enn juleøl kanskje.
Adrian: Denne bør nok serveres kald.
Lasse: En syrlig stout, som er ubalansert, der bringebærene tar litt over for det røstede maltet.
4
Solsnu (Kinn)
Saison
7,5%
Adrian: Her var det mye god sitrus. Appelsin, klementin, blodappelsin …
Mats: Alle sitrusfruktene du kjenner til? Men denne er god, ja. Blitt en klassiker dette også.
Lasse: Mangler litt fylde for en toppkarakter, men god smaker fra den lyse maltbasen og det belgiske saison-gjæret.
5
Polarnatt (Kinn)
Porter
6%
Mats: Godt røykpreg, og fint krydret.
Alex: Heldigvis ikke så søt som den fort kunne vært. Lett og enkel
Lasse: Klassiske stoutsmaker med rikelig med røstet malt. Fin røyk i bakkant.
5
Gildeskål (Bådin)
Saison
6%
Mats: Endelig en øl fra Bodø som ikke flagger at de holder med Glimt.
Alex: Denne er sikkert veldig god til lutefisken.
Lasse: Lett og fin saison. Det belgiske gjæret preger aromaen.
4
Belgian Beast (Bådin)
Quad
11,8%
Aleksander: God, balansert, fin sødme
Adrian: Karamellpreg. En øl man kan kose seg med.
Lasse: Fyldig sødmefull aroma, god sødme og et lite alkosting på en god måte. En quad med punch
6
Julepils (Haandbryggeriet)
Lager
5,5%
Mats: Litt kjedelig, med en veldig rar bismak
Adrian: Denne likte ikke jeg.
Lasse: Enkel og grei, lett smak av røstet malt, karamell, krydder og tørket frukt
2
Nissefar (Haandbryggeriet)
Old Ale
7%
Adrian: Lukter klassisk, kaffe og mørk sjokolade. Har litt sur ettermsak.
Alex: Den smakte i grunnen mest alkohol.
Lasse: Fint balansert maltbase, og fint krydret.
4
Supernova 5.0 (Monkey Brew)
Double IPA
8%
Adrian: Det er noe ettersmak her som jeg er litt usikker på.
Mats: Ikke helt min type øl, men mye smak og sikkert en del som liker denne.
Lasse: Fyldig og kremete i munnen (om det er lov å si, red anm), mer sitrus enn tropiske smaker.
4
Lucifer (Monkey Brew) Barley wine/Imperial stout
13%
Mats: Et forlokkende helvete på flaske. Masse lukt, masse smak.
Adrian: Vinøl på en nydelig flaske. Dette var godt
Lasse: Velbalansert, gode og fruktige toner, røde bær og tørket frukt over den sødmefull, mørke maltbasen.
6
Vossajol (Voss Fellesbryggeri)
Tradisjonsøl
6,5%
Mats: De prøver på noe røyk, men det minner mest om røkelaks. Det passer ikke helt
Alex: Det smaker litt fjør, litt stall.
Lasse: Røykaroma med jordlige kveiktoner. Fint røykpreg som passer til røkt julemat.
2
Sterk Jolagåva (Voss Fellesbryggeri)
Krydra Jolaøl
6,5%
Adrian: Denne var ikke så dum. Det er fint å se at Voss har mer å by på en Kari Traa.
Alex: Den har litt grønne toner, et råøl.
Lasse: Fruktig fin balanse, litt aroma av geitost og karamellisert fløte.
5
Dark Horizon 9 – Tokaij Edition (Nøgne Ø)
Impoerial Coffee Stout
16%
Mats: Oj. Og da mener jeg det i ordets aller beste forstand.
Adrian: Oj, ja. Dette var utrolig godt. Men denne tror jeg er veldig dyr
Lasse: Søtlig, røstet maltbase med kandissukker, mørk sjokolade, dessertkaffe, tørket frukt og hvit vingummi. Det er noe vinøst som omkranser det hele.
6
Jolebrygg (Voss Fellesbryggeri)
Tradisjonsøl
6,5%
Alex: Den smaker alpakka. Dette er litt øl for viderekommende.
Adrian: Den passer sikkert til veldig salt fenalår.
Lasse: Fruktig og røyket. Litt fuktig ull over noe røyket, men tynn maltbase.
3
Julekula (Wettre)
Winter Warmer
8%
Adrian: Dette var velbalansert, ikke for søt, ikke for tung, passer til all klassisk julemat. Og i maten.
Mats: Den lukter nydelig, og den smaker godt. Jeg digger denne her.
Lasse: Velbalansert, lettrøstet maltbase, tørket frukt, kaffekaramell og noe varm sitrus.
6
Julekula barrel aged (Wettre)
Winter Warmer
8%
Mats: Det både lukter og smaker mynte, lakris og alkohol.
Alex: Dette var ikke for meg, det var bedre uten fatlagring. Dette er som om noen har slengt akevitten oppi ølet.
Lasse: En søtlig maltbase, med noe julekrydder, der karve og lakris er fremtredende.
4
God jul (Nøgne Ø)
Christmas Ale
8,5%
Adrian: Denne var overraskende god. Den luktet tungt, men smakte lett.
Lasse: Sødmefylt start der julekrydderet ligger svalt over den røstede maltbasen som gir mørk sjokolade, kaffe og tørket frukt.
Mats: Poetisk Lasse. Men denne var helt nydelig i hvert fall! God smak av kaffe.
5
The Holy Bock (Berentsen)
Bock
7,5%
Adrian: Satan dette var saker. Perfekt balanse.
Mats: Treffer klokkerent, smaker av øl og melkesjokolade.
6
Ekstra God Jul (Nøgne Ø)
Belgian Strong Ale
15,5%
Mats: Jeg liker ølen min som jeg liker kvinnfolk; balansert, fyldig og fin.
Adrian: Nøgne Ø leverer godt i år. Dette var bra.
Lasse: Fyldig og god maltbase med røstet malt. Fin sødme og julekrydder, god balanse.
6
Julequad (Nøgne Ø)
Belgian Quadrupel
12%
Adrian: Denne var liksom litt tjuktflytende.
Mats: Et veldig mørkt øl, med masse smak av mørke bær.
Lasse: Noe belgisk preg av en røstet maltbase og belgisk gjær. Kaffebitterhet, mørk sjokolade og mørke bær.
4
Hvit Jul (Nøgne Ø)
Spiced Christmas Ale
5,5%
Mats: Litt syrlig, men heldigvis ikke så ille. Mye mer og bedre smak enn jeg hadde fryktet
Alex: Denne var nice, den smaker som hvit gløgg og pepperkakehus.
Lasse: Godt krydderpreg gjennom sitrus og noe floralt i bakkant.
5
Juletre (Ølsmia)
Tradisjonsøl
6,5%
Mats: Syrlig med røyksmak. Røykøl med smak av granskudd.
Adrian: Det er sånn klærne lukter når du kommer hjem fra hyttetur.
Lasse: Fremtredende røyksmak som balanseres godt over den røstede maltbasen.
5
Akevittfatlagret Nissemor (Haandbryggeriet)
Old Ale
7%
Adrian: Denne var creamy, thick og god.
Mats: Sånn du liker damene dine det. Den var rund, søt og fin.
Lasse: Sursøt, røstet maltbase, med et hint av dill. Og sennepsfrø. Noe som minner om om sylteagruk i bakkant, men ikke vondt.
5
Vixen (Hognabrygg)
Old Ale
9%
Adrian: Denne var ikke dum, det smaker litt kaffe, men den er frisk. Denne hadde hatt gått av litt multekrem til.
Alex: Men så står den også veldig godt alene.
Lasse: Mørk karamell, med mørk sjokolade liggende like under den røstede maltbasen
4
Askepott (Bådin)
Mørk lager
5,3%
Alex: Demme ga litt lite, og gjorde ikke så mye ut av seg
Mats: Den er litt kjedelig og litt enkel. Har ingenting å gjøre på Polet.
Lasse: Den hadde vært helt grei om det var en bokk i butikkstyrke.
3
Jolegama (Bygland)
Belgisk Quadrupel
10%
Mats: Har en lukt og en smak som minner om kveik, uten at det trekker ned.
Adrian: Den lukter litt sprit? Fargen var veldig fin.
Lasse: Det er mye som skjer her. Sødmefull, lett krydderpreg, dype florale toner.
5
Syrleg jol (Bygland)
Spesial
9%
Mats: Et veldig fruktig surøl. Er egentlig ikke så glad i surøl, men denne var sur på en god måte. Litt som kjæresten min.
Alex: Syrlig, frisk og god. Veldig god faktisk.
5
Dark Horizon 9 – Whiskey Edition (Nøgne Ø)
Impoerial Coffee Stout
16%
Alex: Utrolig godt integrert alkoholsmak.
Adrian: Jeg kjenner jo whiskysmaken, men på en utrolig fin måte
Lasse: Sødmefull, røstet maltbase, mørk sjokolade, kaffe, mørke bær, samt noe nougat-aktig sammen med det lett røykede preget.
6