17. mai: familiefest med kaker

Lesernes drømme-kaker til 17. mai

Her er oppskriftene på de aller beste kakene til 17.mai.

BLØTKAKE: Inger Haug foreslo denne festpyntede bløtkaka til Nasjonaldagen. Se oppskrift lenger ned.
BLØTKAKE: Inger Haug foreslo denne festpyntede bløtkaka til Nasjonaldagen. Se oppskrift lenger ned. Foto: Svein Brimi
Publisert

Porsjonskaker, pavlova, ostekaker, sjokoladekaker og bløtkaker var gjengangerne da leserne delte sine aller beste oppskrifter på 17. mai-kaker i Hjemmets Bakelyst-gruppe på Facebook.

Selv om også årets 17. mai blir annerledes, skal vi kose oss med kaker og hurrarop i vårt langstrakte land.

Her er seks utvalgte kaker du kan lage til årets feiring.

Tradisjonell bløtkake

Inger Haug foreslo en festpyntet bløtkake (se bildet øverst i artikkelen):

Form: 24 cm i diameter

SUKKERBRØD:

5 egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

DYNKING:

1 dl melk

FYLL:

4 dl kremfløte

280 g rørt jordbærsyltetøy

PYNT:

4 dl kremfløte

2 ss melis

2 ts vaniljesukkerfriske bringebær og blåbær

Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver. Vend dette inn i eggedosisen.Ha deigen i en rund form med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 160° i 45 minutter. Avkjøl kaken i formen.

Del kaken i tre bunner. Dynk disse godt med melk. Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem. Vend i rørt jordbærsyltetøy. Fyll kaken med jordbærkremen.

Pisk resten av kremfløten og smak kremen til med melis og/eller vaniljesukker.Smør ca. halvparten av kremen jevnt rundt hele kaken. Sprøyt resten av kremen i mønster oppå og rundt kaken. Pynt med friske bær.

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.

Tuttifrutti – rullekake med marsipan og gelélokk

Idé fra Gunn Hansen:

TUTTIFRUTTI.: Rullekake medmarsipan og gelélokk. Idé fra Gunn Hansen.
TUTTIFRUTTI.: Rullekake medmarsipan og gelélokk. Idé fra Gunn Hansen. Foto: Svein Brimi

Til 8 porsjonskaker trenger du: 1 rullekake (se oppskrift under), 3 dl pisket krem, 2 ss sukker, 1 pk. rød gelé, 1 pk. marsipan, strøssel.

RULLEKAKE:

4 egg

120 g sukker

120 g hvetemel

¼ ts bakepulver

FYLL:

2½ dl bringebærsyltetøy

Rullekaken:

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200° i 8–10 minutter.

Ha et par små smørklatter under bakepapiret i lang­pannen slik at det blir lettere å bre røren utover papiret.

Legg et ark bakepapir på benken og strø sukker på. Hvelv rullekaken over påpapiret, dra forsiktig av bakepapiret som kaken ble stekt på og legg langpannen over kaken til den er avkjølt.

Smør på et tynt lag syltetøy og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av bakepapiret. Pakk kaken litt stramt inn i papiret og legg den kjølig med skjøten ned.

Tuttifrutti:

Del rullekaken i 8 biter. Kjevle ut marsipan til ca. ½ cm tykk leiv. Bruk en kniv til å skjære ut strimler som er like brede som rulle­kakestykkene. Dekk rullekakestykkene med et tynt lag krem og dekk kantene med et «bånd av marsipan». La marsipanbåndet være ca. ½ cm høyere enn rullekakestykket. Sett kakene i fryseren i ca. 45 minutter.

Lag gelé som anvist på pakken, men bruk kun 2½ dl vann. Avkjøl, men ikke så lenge at geleen begynner å stivne. Hell gelé forsiktig over rullekakestykkene som et lokk. Sett i kjøleskap til geleen stivner.

Pynt med strøssel eller bær før servering.

Les også: Oppskrift på glutenfri gulrotkake

Pavlova med Smash og baileyskrem

Hilde Tunheim Johannesen delte denne drømmekaken:

MARENGSBUNN:

PAVLOVA: Lag den med Smash og baileyskrem. Hilde Tunheim Johannesen delte denne drømmekaken
PAVLOVA: Lag den med Smash og baileyskrem. Hilde Tunheim Johannesen delte denne drømmekaken Foto: Svein Brimi

6 eggehviter

250 g sukker

FYLL:

3 dl fløte

3 ss Baileys

1 pose Smash

SALT KARAMELL:

100 g sukker

3 ss vann

4 ss smør

1 dl fløte

Et par gode klyper maldonsalt

Slik gjør du

Pisk eggehvitene til stivt skum. Ha i sukker litt etter litt mens du pisker. Pisk til du har en blank og stiv marengs. Fordel marengsen på et stekebrett med bakepapir. Stekes i ovn ved 120° i ca. 1½ time. Avkjøl på en kakerist.

Pisk fløten til krem med ca. 3 ss Baileys, smak deg frem og pass på at kremen ikke blir for bløt. Smør kremen utover bunnen og fordel Smash over.

Rør sammen sukker og vann i en tykkbunnet gryte. Kok opp og la blandingen få en gyllen farge. Trekk gryta av platen og rør i smør. Hell så forsiktig i fløten. Smak til med salt. La småkoke i noen minutter. Husk at den stivner når den blir kald, så ikke kok for lenge.

Sprinkle karamellen over kaken når den er kald.

Les også: Oppkrift på Dronning Maud fromasjkake

Firkløverkake

FIRKLØVERKAKE: Ann Kristin Robertsen ønsket seg sjokoladekake og foreslo denne oppskriften.
FIRKLØVERKAKE: Ann Kristin Robertsen ønsket seg sjokoladekake og foreslo denne oppskriften. Foto: Svein Brimi

Ann Kristin Robertsen ønsket seg sjokoladekake:

Langpanne 25 x 35 cm

KAKEBUNN:

4 egg

4½ dl sukker

6 dl hvetemel

3 ts bakepulver

3 ts vaniljesukker

3 ss kakao

250 g smør, smeltet og avkjølt

2½ dl rømme eller kefir

GLASUR:

100 g smør1 dl fløte100 g melis

200 g firkløversjokolade

PYNT:

Krokan, hakkede nøtter eller hakket firkløver, bringebær

Slik gjør du:

Kle en formen med bakepapir.

Rør egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao. Bland det avkjølte smøret inn i eggedosisen. Bland det tørre inn i egge­dosisen vekselvis med rømme. Rør til røren blir jevn og fin.

Hell røren i en smurt form og stek kaken midt i ovn ved 180° i cirka 30–35 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig stekt, den er best når den er litt myk i midten. Smelt smøret til glasuren i en kjele.

Tilsett fløte og melis, og la det få et skikkelig oppkok under omrøring. Trekk kasserollen til side og rør inn sjokoladen i biter. Glasuren skal bli blank og fin.

Bruk en kakepinne og stikk flere små «hull» i kaken (slik at glasuren trekker ekstra godt inn). Bre over glasuren. Dryss over eventuell pynt og server kaken med det samme, eller oppbevar den kjølig frem til servering.

Les også: Slik lager du den fantastiske kaken Charlotte Royale

Pavlova med lemon curd

Kake fra Nina Birgitte Hennum:

<b>PAVLOVA: </b>Pavlova med lemon curd
fra Nina Birgitte Hennum
PAVLOVA: Pavlova med lemon curd fra Nina Birgitte Hennum Foto: Svein Brimi

8 porsjonskaker

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ts maisenna

LEMON CURD:

2 sitroner, finrevet skall

2 dl friskpresset sitronsaft (saft av ca. 3 sitroner)

3 egg1 eggeplomme

2½ dl sukker

125 g smør, delt i små biter

FYLL:

3 dl fløte

1 pk. vaniljekrem

2 ss sukker

TOPPING:

150 g bringebær

100 g jordbær

Slik gjør du:

Visp eggehviter til hardt skum i en ren bolle og ha i eddik. Bland sukker og maisennamel og tilsett litt etter litt, mens du fortsatt visper.

Når marengsen er blank og smidig, fordeler du den med to skjeer på en stekeplate dekket med bakepapir. Lag runde kaker på ca. 8 cm i diameter. Stek nederst i ovn ved 120° i ca. 50 minutter. Avkjøl på rist.

Lemon curd:

Vasksitronene før du river skallet fint av to av dem. Press sitronsaft av tre sitroner. Visp sammen egg og eggeplomme i en bolle. Ha sitronsaft, finrevet skall, sukker og eggene i en kjele. Rør i blandingen over svak varme til det tykner, men ikke koker. Ta kjelen av platen og visp inn smør. Avkjøl. Lemon curd kan også kjøpes ferdig.

Fyll:

Pisk fløten til myk krem og bland den medvaniljekrem.

Montering: Smør lemon curd over kakebunnene ogfordel krem over. Topp med friske bær.

Les også: Oppskrift på Tiramisu

Ostekake

OSTEKAKE: Ekstra lekre i 17. mai-farger.
OSTEKAKE: Ekstra lekre i 17. mai-farger. Foto: Svein Brimi

Synnøve Bakkland Fredriksen ønsket seg ostekake:

8 porsjonskaker/form ca. 24 cm

KJEKSBUNN:

300 g søt havrekjeks

1 ss brunt sukker

100 g smør

OSTEKREM:

1 pk. sitrongelé

2½ dl kokende vann

200 g kremost

120 g melis

3 dl rømme

1 ts vaniljesukker

3 dl kremfløte

GELELAG:

1 pk. bringebærgelé

1 pk. blåbærgelé

5 dl kokende vann

Knus kjeksen og bland smulene med sukker og smeltet smør. Sett ringen på en kakeform direkte på et kakefat eller porsjonsformer om du bruker det. Press kjeksen utover bunnen og godt ut til kantene på formen slik at det blir tett rundt kantene. Sett kjølig mens resten av fyllet lages.

Rydd plass i fryseren til fatet/fatene med kakeformene slik at du lett kan ta dem inn og ut.

Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl geléen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen kremost, melis, rømme og vaniljesukker.

Hell den avkjølte geléen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes.

Del ostefyllet i 2 like store deler. Oppbevar dette i romtemperatur mens du lager klar kaken og rører av og til slik at ostefyllet ikke stivner.

Hell halvparten av ostefyllet over kjeksbunnene i kakeformene. Sett formene i fryseren i 45 minutter, til ostefyllet har stivnet.

Løs imens opp 1 pk blåbærgelépulver i 2½ dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.

Ta formene med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte blåbærgeléen. Sett formene tilbake i fryseren i 45 minutter slik at geléen stivner.

Fordel resten av ostefyllet over blåbærgeléen. La alt stivne i kjøleskapet i 4 timer eller natten over.

Løs opp bringebærgelépulver i 2½ dl kokende vann. Avkjøl geléen til den er kald men fortsatt flytende. Hell den forsiktig over ostekakene til et passe tykt «lokk». La geleen stivne i ca. 2 timer.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2021.

Les også