World Trade Center

Fem år etter terrorangrepene i USA kommer altså filmen om det som har brent seg inn i amerikanernes bevissthet for alltid; 11. september.

Publisert Oppdatert
( Kulturo.no)11.september 2001: To kaprede fly krasjer inn i de to tvillingtårnene i World Trade Center i New York. Nesten 3000 mennesker mister livet. Vi kjenner historien alle sammen. Og det var vel bare et tidsspørsmål før Hollywood måtte lage en film om den tragiske hendelsen.

Sann historie

Mesterregissør Oliver Stone forteller den sanne historien om politimennene John McLoughlin og Will Jimeno, som gikk inn i tårnene for å redde mennesker. De ble selv sittende fastklemt, og omtrent hele filmen handler om deres heroiske kamp for å overleve. Will og John holder hverandre i live ved å fortelle om deres liv, koner og barn. Samtidig følger vi familiene deres, som aldri gir opp håpet. John og Will gir aldri opp, ei heller deres familier, og det er nettopp dette filmen handler om; mot, håp og kjærlighet. Kjærligheten til deres kjære får dem til å holde ut, selv om det ser aldri så håpløst ut.

Nesten blottet for patriotisme

Man skulle tro at "World Trade Center" handler om patriotisme og heltemot, men der tar man feil. Historien om Will og John er ikke en historie om to helter som redde mange mennesker fra døden. Det var nok deres mål da de gikk inn i tårnene, men det får de aldri tid til, siden tårnene raser sammen før den tid. Og dermed blir ikke Will og John helter i vanlig forstand.

"World Trade Center" følger også ofrenes familier.Ei heller er patriotismen er framtredende i filmen. Bare en scene er patriotisk; nemlig når John og Wills redningsmann, Dave Karnes, reflekterer over at terrorangrepene må hevnes. Og på rullteksten kommer det også fram at Karnes vervet seg til krigen i Irak. Selv om Karnes' refleksjon nok er sann, kunne Stone gjerne latt være å ta det med i filmen, denne scenen blir rett og slett litt patetisk. Enda mer patetisk er det når Karnes går opp på ruinene, ser seg rundt, og blir fremstilt som en Messias, noe han definitivt ikke er. Filmen blir også noe langtrukken, og har man lest litt om filmen på forhånd vet man hva som kommer; nemlig at Will og John vil overleve. Dette er en ørliten svakhet ved "World Trade Center".

Oliver Stone har fått kritikk for at han ikke drar politikken inn i filmen, men det savner man ikke i det hele tatt. Stone har valgt å lage et menneskelig drama, og det lykkes han med. Skuespillerne overbeviser også, spesielt Nicolas Cage i rollen som John, og Michael Pena som Will.

Konklusjon

"World Trade Center" er et drama basert på en sann historie, som er godt laget og regissert med nennsom hånd av Oliver Stone. Selv om Stone har laget bedre filmer, er "World Trade Center" en god film som er verdt en titt. Innvendingene mot filmen er få, og Stone skal ha ros for å "glemme" politikken, og heller gå inn i menneskene bak terrorangrepene. De har nemlig en tendens til å bli glemt.

Karakter: 7/10

Les mer om kultur på Kulturo.no. i_202499 i_202500

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning