Wiki-hva-for-noe?!?

Du har kanskje allerede vært borte i det, det store leksikonet på nettet som heter Wikipedia. Eller kanskje aner du ikke hva det dreier seg om?

Publisert Oppdatert
Eller du er som meg og egentlig aldri har fått det helt med deg, bare at det er noe stort som selv seriøse journalister har begynt å sitere fra.

Helt gratis

Wikipedia er et internasjonalt, internettbasert, gratis leksikon skapt på dugnad. Ordet Wikipedia er en sammensetning av det hawaiianske ordet wiki, som betyr rask eller hurtig; og det engelske ordet for leksikon, encyclopedia. Den finnes på over 200 språk, og skrives av frivillige bidragsytere over hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt, og foreløpig er det over 5 millioner artikler i dette enorme leksikonet. Det finnes en Wikipedia på bokmål/riksmål (over 76 500 artikler), en på nynorsk (over 16 000 artikler) og det er faktisk satt i gang en på samisk også (den har rundet 1000 artikler).

Samme prinsipper som Linux

Leksikonet ble startet av Jimmy Wales (som hadde tjent alle pengene han trengte resten av livet før fyllte 30), som hadde en vill tanke om at all kunnskap i verden skal være gratis og tilgjengelig for alle. Så i 2001 startet han et nytt leksikon bygget på Copyleft, de samme dugnadsprinsippene som Richard Stallman bygde inn i Linux. Ideen om at alle kan skrive i leksikonet, dukket opp etter prøving og feiling. En protestbevegelse fra frivillige i bl.a. spansk wikipedia førte til prinsippet om ingen reklame, men heller frivillig finansiering.

Bare søppel, eller?

Frivillige bidragsytere, tenker du, og det neste du tenker er yeah, right. For hvis alle kan skrive det de vil, helt anonymt, må jo dette bli et leksikon fullt av dritt, for å si det rett ut. For det er faktisk slik at hvem som helst kan gå inn, helt anonymt, og rette på hvilken som helst artikkel. Grunnen til at Wikipedia funker, er at det daglig er mange som frivillig slåss mot hærverk på site'en, det er aldri bare en persons beskrivelse som blir stående usagt. Og det funker som bare det, selv om det er vanskelig å tro

Verdens største leksikon

Wales' modell har i løpet av 5 år og under 1 million amerikanske dollar i investeringer skapt det største leksikonet som historien har sett. Antakelig vil Wikipedia passere Store Norske Leksikon i 2007. Et gratis leksikon for alle. Nynorsk har ikke hatt et leksikon på lenge, og samisk aldri. Nå skjer det, gjennom frivillig arbeid av folk som du og jeg.

Søk, let og finn

Å skrive i Wikipedia er også en pedagogisk mulighet. Noen lærere gir Wikipedia-artikkel som oppgave. Er den god nok, blir den stående. Skriveren lærer at det hun skriver kan offentliggjøres og er nyttige for andre. Du kan prøve du også. Skriv et innlegg om et område du kjenner godt, eller du kan gjøre som meg: Bruke det som et nyttig oppslagsverk i hverdagen, når det er noe du lurer på. Du får garantert svar.

Kilder: wikipedia.no, wikipedia.org, PC-world

Artikkelen er skrevet av Imax. i_197097

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning