Tidløse plagg

Vinterklær til våren

Du behøver ikke legge bort vinterklærne til våren. Slik utnytter du garderoben maksimalt.

NØKKELPLAGG: Enkelte plagg varer hele året, alt etter hvilket tilbehør du velger. Styler du plaggene med andre, lette sommerplagg og sko, kan du fint bruke vinterplagg som buksen, skjørtet, tightsen, cardigan og skjerfet også i varmere temperatur.
NØKKELPLAGG: Enkelte plagg varer hele året, alt etter hvilket tilbehør du velger. Styler du plaggene med andre, lette sommerplagg og sko, kan du fint bruke vinterplagg som buksen, skjørtet, tightsen, cardigan og skjerfet også i varmere temperatur. Foto: Foto: PRODUSENTENE.
Publisert Oppdatert
BUTIKKSJEF: Emelie Berglund Vaage, butikksjef ved Brika i Bergen.
BUTIKKSJEF: Emelie Berglund Vaage, butikksjef ved Brika i Bergen. Foto: Foto: BJØRNAR JOKERUD.

Strikkatrenden har tatt rimelig godt av etter fjorårets høst, og gjelder så absolutt gjennom årets vinter.

Om du har lagt din elsk på oversized ullgensere og lange cardigans, skal du også vite at dette er plagg du slett ikke behøver å gjemme bort i det våren og sommeren melder sin ankomst.

Spar penger på gjenbruket

Faktisk er det flust av gode vinterklær som stort sett kan brukes gjennom hele året.

Er du bevisst på dette, utnytter du ikke bare garderoben din maksimalt .

Du kan også spare mye penger på å mikse og trikse med ulike antrekk satt sammen av gamle skatter.

Og ekspertene har mange eksempler på vinterplaggene man kan ta med seg videre gjennom våren og sommeren:

- Ull er noe jeg bruker året rundt. Ull er naturlig temperaturregulerende og veldig deilig å ha både på kalde vinterdager og lune sommerkvelder, sier Emelie Berglund Vaage, butikksjef ved Brika i Bergen.

CARDIGAN: Lilla fra Samsøe Samsøe, 600 kr, grå fra Bik Bok, 599 kr, grønn fra By Malene Birger, 699,50 kr.
CARDIGAN: Lilla fra Samsøe Samsøe, 600 kr, grå fra Bik Bok, 599 kr, grønn fra By Malene Birger, 699,50 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

Miks ulike teksturer

DESIGNER: Trine Skoller, designer for Stella Nova.
DESIGNER: Trine Skoller, designer for Stella Nova. Foto: Foto: LISBETT WEDENDAHL.

- Jeg har for eksempel en lang tynn cardigan i ull som jeg pleier å bruke til lette kjoler ut på våren og sommeren. Jeg bruker også lange ullgensere utenpå skjørt. Silkebluser er også noe jeg bruker året rundt sammen med ull, dette er veldig fine tekstiler å blande sammen - det røffe mot det delikate, tipser Berglund Vaage videre.

Trine Skoller, den danske designeren for klesmerket Stella Nova, er enig i at strikkede cardigans, gjerne i cashmere, er deilig å bruke både vinter og vår.

- Et kort skinnskjørt, tykke strømpebukser og en strikketrøye kan også brukes om sommeren bare man dropper strømpebuksen og heller bruker en t-skjorte til. I tillegg synes jeg at man kan bruke skinnleggings året rundt, sier Skoller til Kvinneguiden.

Også Berglund Vaage mener at skinn alltid kommer til å passe inn i en trendy garderobe.

- Det samme gjelder den hvite skjorten, den kan jo brukes til alt! I tillegg er sorte pumps, trenchcoats, jeans, hvite og sorte silkebluser udødelige klassikere i mine øyner. Blyantskjørt er også noe som alltid kommer til å være i mitt klesskap, helt supert å kle opp og kle ned, sier hun videre.

Lag på lag

STRIKK: Blå fra Samsøe Samsøe, 600 kr, stripete fra By Malene Birger, 799,50 kr, lilla fra By Malene Birger, 899,50 kr.
STRIKK: Blå fra Samsøe Samsøe, 600 kr, stripete fra By Malene Birger, 799,50 kr, lilla fra By Malene Birger, 899,50 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

Berglund Vaage er også fan av å bruke fine skjerf året rundt.

VINTER OG VÅR: Eksempel på en kjole som fungerer ypperlig i begge sesongene. Denne kjolen er fra Whyred, 1949 kr.
VINTER OG VÅR: Eksempel på en kjole som fungerer ypperlig i begge sesongene. Denne kjolen er fra Whyred, 1949 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

- Tett rundt halsen om vinteren, og litt løsere på sommeren. Skjerf er noe som er supert å bruke når du for eksempel er på festival eller båtturer på sommeren. Skjerf i hundre prosent ull er ofte lette og delikate, samtidig som de varmer, tipser hun.

Skoller synes overgangen fra vinter til vår og sommer er en tid til å gå for en kul lag på lag-look.

- Man kan bruke ulike vinter-og sommerplagg lag på lag. For eksempel en liten cardigan eller en habitjakke over en kjole.

Berglund Vaage synes at vinterskjørtene i litt tykkere materiale også er plagg som fungerer utmerket i en varmere årstid.

- For eksempel skjørt med draperinger som en kan bruke både sommer og vinter, skjørt som er supergode å gå med, enten med bare ben, eller med tykke ullstrømpebukser, avhengig av været, foreslår butikksjefen.

Lettere jakker

Om du synes at det er vanskelig å finne en passende vårjakke å slenge over skuldrene, har Berglund Vaage et annet smart tips til deg som ønsker å utnytte garderoben bedre.

SKJERF: Fra venstre: Beck Söndergaard, 799 kr, Bianco, 249 kr, Bik Bok, 179 kr, Bik Bok, 129 kr.
SKJERF: Fra venstre: Beck Söndergaard, 799 kr, Bianco, 249 kr, Bik Bok, 179 kr, Bik Bok, 129 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

- Bruk en blazer som ytterjakke sammen med en hvit skjorte og jeans. Dette er klassisk og superfint. Blazer er noe jeg bruker hele året, både til kjoler og bukser. Jeg har nettopp funnet en nydelig hvit blazer, denne skal jeg bruke til sommeren til de lette, luftige kjolene mine, og om vinteren til de sorte blondekjolene mine. Et supert kjøp i mine øyne, sier hun og fortsetter:

LANG CARDIGAN: Fungerer både vinter og sommer. Denne er fra Samsøe Samsøe, 360 kr.
LANG CARDIGAN: Fungerer både vinter og sommer. Denne er fra Samsøe Samsøe, 360 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

- Det samme gjør jeg med cardigans - et plagg man kan bruke både utenpå kjoler, singleter og skjorter, et veldig anvendelig plagg.

Også Skoller vil bruke en lettere jakke, som en blazer, sammen med en skjorte eller t-skjorte til våren.

- Dette er tidløse klassikere, og jeg synes også at kvinner som går i androgyn mote, som oversized "herretøy", er superkult, sier hun.

Stylingtips

Her er ekspertenes stylingtips til hvordan man kan kombinere vinter,-vår-, og sommerplagg i ett og samme antrekk:

- Jeg bruker mange av mine plagg hele året, på Vestlandet har vi ikke akkurat hatt så mye sommer å skryte av de siste årene, men den største forandringen jeg gjør er å pakke bort alle de tykke ullkåpene. Ellers bruker jeg stort sett hele garderoben min hele året, sier Berglund Vaage.

BLAZER: Fra venstre: MQ, 599 kr, By Malene Birger, 1499,50 kr, Stella Nova, 2400 kr.
BLAZER: Fra venstre: MQ, 599 kr, By Malene Birger, 1499,50 kr, Stella Nova, 2400 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

Hennes nøkkeltips er følgende:

SKJØRT OG STRØMPEBUKSE: Skjørtet fungerer både vinter og sommer, strømpebuksen dropper du om sommeren. Skjørtet er fra Isabel Depedro, 500 kr.
SKJØRT OG STRØMPEBUKSE: Skjørtet fungerer både vinter og sommer, strømpebuksen dropper du om sommeren. Skjørtet er fra Isabel Depedro, 500 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

En kjole med cardigan over og tykke ullstrømper til er noe som kan brukes hele året. Om sommeren dropper du den tykke strømpebuksen, ellers er dette et antrekk du fint kan gå med året rundt.

- En fin måte å sette sammen et vinter-sommerantrekk på, kan være å bruke en oversized t-skjorte med stjerneprint, hvit skinnvest og et metallikskjørt, tipser Skoller.

Et av hennes favorittantrekk er likevel herreinspirert:

- Smokingaktige herrebukser og en liten bluse med print sammen med en pudderrosa sommer-trenchcoat.

Les også:

Genial antiskli-sløsning for støvlettene

Kle deg slank

Dette er kjolen som passer til alle anledninger

SKINN: Eller fake skinn. Looken er uansett aktuell hele året. Fra venstre: Rare London, 379 kr, Club L, 149 kr, Pieces, 249 kr.
SKINN: Eller fake skinn. Looken er uansett aktuell hele året. Fra venstre: Rare London, 379 kr, Club L, 149 kr, Pieces, 249 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.
BUKSE: Fra venstre: By Malene Birger, 699,50 kr, By Malene Birger, 1099,50 kr, Bik Bok, 129 kr.
BUKSE: Fra venstre: By Malene Birger, 699,50 kr, By Malene Birger, 1099,50 kr, Bik Bok, 129 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.
TOPP: Fra venstre: By Malene Birger, 799,50 kr, Bik Bok, 199 kr, Stella Nova, 950 kr.
TOPP: Fra venstre: By Malene Birger, 799,50 kr, Bik Bok, 199 kr, Stella Nova, 950 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.
SKJØRT: Fra venstre: Wiksen, 1399 kr, Lindex, 249 kr, Bik Bok, 299 kr.
SKJØRT: Fra venstre: Wiksen, 1399 kr, Lindex, 249 kr, Bik Bok, 299 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.
KJOLE: Fra venstre: Lindex, 349 kr, By Malene Birger, 949,50 kr, In Wear, 699 kr.
KJOLE: Fra venstre: Lindex, 349 kr, By Malene Birger, 949,50 kr, In Wear, 699 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning