Verdens beste jordbær

Det er ikke mye som kan måle seg med solmodne, norske jordbær. Også om du dyrker dem selv. Og selv om august nærmer seg er det slettt ikke for sent å plante jordbær.

Publisert Oppdatert
- Ikke forvent at hagebærene dine blir like store som de du får kjøpt i butikken. Men smaken er minst like god, sier Nina Glomsrud Saxrud, rådgiver i Norges Bondelag.

Du finner nok av gode jordbærplanter å velge mellom hos velassorterte hagesentre. Glomsrud Saxrud anbefaler Korona, de smakfulle norske bærene som også er en favoritt blant profesjonelle jordbærdyrkere.

- Polka er også et søtt, godt og bær som egner seg fint i hagen, tipser hun.

- I tillegg finnes det spennende sorter som Florence, Frida, Zepyhr og Elan.

Sol gir søte bær

Rådgiveren forteller at jordbær kan plantes både vår og høst.

- Pluggplanter med blomster får du bær på allerede første sesongen. Bland jorden i hagen din med litt blomsterjord slik at du får ny, god jord før du setter jordbærplantene i jorden, og lag avstand mellom radene så utløperne får plass, forklarer hun.

- Bærene blir søtest når plantene står i sola, men da krever de mer vann. Bland litt blomsterpottegjødsel i vannet. Stikk fingeren i jorden og kjenn om plantene trenger vann, og vann godt når du vanner. Legg gress fra gressklipperen inn under og mellom radene, dette holder på fuktigheten og gir fine, rene jordbær uten jord på.

Hengepottejordbær

Når plantene etter noen år får mye blader og mindre bær, er det på tide å skifte dem ut. I hagesentrene kan du få tipakninger med jordbærplanter med blomster og kart fra 75 kroner, og hos en jordbærbonde kan du få dem enda billigere.

Jordbærsesongen i hagen varer fra fellesferien starter og tre uker fremover. Du kan også dyrke jordbær i kasser, eller kjøpe jordbærsorten Elan i store hengepotter til terrassen. Disse koster cirka 150 kroner og er remonterende, det vil si at planten kommer med både blomster og bær hele sommeren.

- Hengeplantene bør pakkes inn og overvintre mørkt og tørt, påpeker Nina Glomsrud Saxrud.

Mestspisende i Europa

Jordbær er desidert den største arten innenfor produksjon av frukt og bær i Norge. Her er det sammenheng mellom tilbud og etterspørsel: Hver nordmann konsumerer gjennomsnittlig 4,5 kilo i løpet av en sesong. Vi topper all europeisk statistikk over jordbærspising. Og mesterkokkene bidrar til at vi ikke bare bruker dem på den klassiske måten - solvarme rett fra åkeren eller kurven, eventuelt sommen med fløte eller vaniljeis.

- Jeg elsker jordbær, erklærer Sonja Lee, aktuell med boken "Jordbær - En hyllest til sommer, sol og verdens beste bær".

- Med denne boken ønsker jeg å inspirere andre jordbærelskere til å eksperimentere litt. Tenke kreativt og nytt, uten å svikte tradisjonene, forteller Lee, som blant annet har oppskrifter på milkshake, smoothie, slush og jordbærjuice beregnet på barn, samt jordbærdaiquiri, jordbærbellini og jordbær marinerte i champagne eller hvitvin til voksne - og dessertoppskrifter som jordbærgazpacho, -carpaccio og - fondy.

FOTO: Dag G. Nordsveen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning