Venus

Spennende. Morsom. Trist. Vakker. ”Venus” har alt, og det er fantastisk.

Publisert Oppdatert
Les Kulturo.no journalist, Ida Eldøens anmeldelse av DVDen "Venus".

 • Les mer på Kulturo.no!

  "Venus" er Roger Michells ("Notting Hill") siste film, og også denne gangen er det humoren han bryner seg på. Men i motsetning til "Notting Hill" har "Venus" også en alvorlig undertone. I filmen finner vi en rekke klassiske skuespillere som Peter O'Toole ("Lawrence of Arabia", "Stardust"), Leslie Phillips ("Out of Africa", "Harry Potter"-serien) og Vanessa Redgrave ("Murder on the Orient Express", "Atonement") som sammen med den ukjente Jodie Whittaker stråler i sine roller.

  Bygdejente møter gammel bygubbe

  Jessie (Jodie Whittaker) er en ung jente fra bygda som flytter inn til London for å bo hos sin mors onkel, Ian (Leslie Phillips), som på sin side er en gammel mann med høyt blodtrykk. Ian forteller vennene sine om jenta som kommer for å ta vare på han, han har handlet inn rosa håndduker og forventer at hun skal lage flyndre til han. Men det blir ikke riktig så fornøyelig å få besøk av en ung bygdejente. I stedet for å passe på Ian drikker Jessie opp all whiskyen hans og går bare rundt og mumler og spiser ferdigmat.

  Ian klager til vennen Maurice (Peter O'Toole) som kommer for å ta han med på teater. Maurice er en gammel skuespiller og kvinnebedårer, og når Ian sovner av, tar han med Jessie isteden. Maurice liker Jessie, og de innleder etter hvert et vennskap med hverandre og tilbringer masse tid sammen. Han skaffer henne en jobb og kjøper fine ting til henne. De åpner seg for hverandre og gjennom den andre finner de ut mer og mer om seg selv.

  Gammel og ung i fin balanse

  Roger Michell har samlet et stjernelag av skuespillere i denne filmen, og det synes. Gamle helter som Peter O'T oole og Vanessa Redgrave briljerer med sine prestasjoner, noe som også smitter over på den hittil ukjente Jodie Whittaker som gjør en fantastisk rolle som unge Jessie. Det er en fryd å se på. Men med et slikt ensemble av gode skuespiller hender det ofte at historien blir satt til side, og det kun er stjernene igjen. Dette er imidlertid ikke tilfellet i "Venus". Historien har alt; den er spennende, morsom, trist og vakker.

  Dette er fortelling på sitt beste.

  Gjennom vennskapet til den unge Jessie og den gamle Maurice forteller filmen oss noe om det å være gammel og å leve på sine siste år. Samtidig forteller den oss også om det å være ung og begynne på det som skal bli resten av livet. "Venus" berører i tillegg et tema som mange andre filmer ikke tør nærme seg. Maurice er veldig ærlig på at han er seksuelt tiltrukket av Jessie, men filmen unngår å gjøre dette usmakelig, og det skaper heller en ny dybde til filmen, og gir den enda større ærlighet og ekthet.

Et lite minus med filmen er at den godt kunne inneholdt litt mer humor.

Filmen er en komedie, men det alvorlige har nok en tyngre side en det humoristiske. Det er ikke latter fra ende til annen, og for dem som så for seg halvannen time med endeløs moro får en nok ikke det oppfylt.

At disse blir skuffet er også usannsynlig, for historien er så vakker, og den gir deg en utrolig sterk følelse i magen. De komiske scenene og øyeblikkene som er i filmen, er også så ekte og flotte at de blir hengende igjen. "V enus" er en slik film som får tilskueren til å føle noe. Det er en film hvor man ved filmens slutt bare blir sittende å se på rulleteksten og du vet ikke hvorfor, men filmen har satt igjen noe fint i deg.

Intervjuer og kjedelig bakomfilm

Ekstramaterialet på denne DVD-utgivelsen består av en mengde intervjuer av de ulike skuespillerne hvor de forteller om filmen, innspillingen og hvordan det var å jobbe med hverandre.

Det er interessant å høre på, men det hele er redigert sammen på en merkelig måte. Intervjuene er delt opp med en mengde små overskrifter som bryter inn og ødelegger flyten og sammenhengen.

Dette blir veldig irriterende i lengden, og det som er interessante intervjuer blir kortet ned til altfor korte sekvenser på cirka 20 sekunder. I tillegg til dette finnes det også den velkjente traileren og en bakomfilm som dessverre er så dårlig produsert og så kjedelig at den like gjerne kunne vært droppet.

Konklusjon

"Venus" er en vakker film. Det er en spennende film og det er en morsom film. "Venus" har alt, og den forteller det den har på hjertet på en elegant måte gjennom et stjernelag av fantastiske skuespillere. Filmen sier noe om livet, om det å være gammel og om det å være ung. Det er en rørende historie, og en film som anbefales på det sterkeste.

Kulturo.no gir "Venus" karakter 9 / 10 - Genial.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning