Velkommen Kvarme!

Velkommen til Oslo! Gratulerer med ny jobb! Du er et kontroversielt valg. Du kommer fra et bispedømme som er glad i deg. Du kunne godt har fortsatt der. Men nei, du ville til stasposten i Oslo.

Publisert Oppdatert
Jaja, jeg kan godt forstå det, når man først er biskop, hvorfor ikke ta den helt ut og helt til topps? Men jeg har problemer med å akseptere deg i denne posten.
Du er et politisk valg. Selv politikere som ikke er medlem av "klubben" din, engasjerer seg. Vi har en prest som styrer landet. Han sitter i spissen for et parti som vil kødde med røykingen vår, drikkingen vår og overstyre voksne menneskers vilje. Og så kommer du, og skal blant annet styre hvordan mennesker med annen legning enn deg skal få tjene sin - og din - Gud.

Vi i Oslo liker å se på oss selv som liberale, romslige, generøse og tolerante. Og alle varianter av dette. Vi aksepterer at andre er annerledes og at de velger en annen måte å leve livet på oss. I Oslo er prestene medlemmer av Klanen. Det liker vi. Vi liker det folkelige, vi liker at de som har en høyere rang enn oss, støtter oss og bifaller det vi står for. Prestene i Oslo jobber blant samfunnets mest utstøtte, de blir skitne på fingrene og trøster og hjelper. Prestene i Oslo er homofile og lever åpent homofilt. De lar næringslivet synge Mammons pris fra prekestolene og kirken i Oslo er for svært mange en trygg havn, en myk hånd som stryker over et slitent kinn og en inkluderende kirke for alle.

Dessverre er det mange som ikke opplever det slik, eller vet at det er slik. Det er mange som ikke besøker kirken, og kirken i Oslo sliter med dårlig økonomi og manglende ressurser som alle andre bedrifter for tiden. Jeg har selv homofile venner som tar avstand fra kirken. På grunn av slike som deg. Som setter seg på sin høye hest og hevder å være innehaver av sannheten. Jada, du skyver Bibelen foran deg og hevder at det er den som sier, ikke du. Ja vel. Det er mange som leser Bibelen, Kvarme. De klarer likevel å dele av sin kjærlighet for mennesker og den Guden de tror på. Den deler de med deg og med meg og alle rundt seg, uansett legning. Jeg tror at innstillingen til det man skal lese betyr alt. Jeg tror at man kan lese seg til at alle skal få tjene kirken. Gud er åpen for alle og inkluderer alle. Det viste han blant annet ved å la sin sønn gjøre akkurat det; inkludere alle, uansett.

Du sier at du aksepterer homofile, men at de ikke får tjenestegjøre i kirken. Jeg mener du tar feil. Min Gud er den samme som din, og han har aldri nektet noen å tjene ham. Ikke i kirken og ikke utenfor.

Mange i Oslo er redd for deg, Kvarme. De er redde for at folkekirken blir borte med deg. De er redde for din intoleranse og at man ikke lenger skal få være den man er, også i kirken. Er ikke det skremmende for deg å tenke på? Det burde det være. Nei, man kan ikke tilfredsstille alle. Men du skremmer ikke bort noen ved å være mer tolerant. Å slippe alle inn, la dem få gjøre som Gud selv har ment det skal gjøres, det vil tjene deg. Og Kirken. Og det er kirken og Gud du skal tjene, ikke sant? Og byens borgere. Glem ikke det.
Og så skal jeg heller ikke glemme å delta i menighetsvalg og alle sånne ting slik at jeg som enkeltperson også får innflytelse i hvem jeg skal ha som øverste leder i min kirke.

Velkommen til Oslo, Kvarme.
Her i Oslo er vi noen raringer, vi stiller krav, vi er åpent homofile, ja, vi har til og med en homofil byrådsleder med en homofil presteektemann! Og vil elsker ham for det! Vi er inkluderende i kirken vår, vi er prostituerte og vi er halliker. Vi er fine fruer og vi er den såkalt vanlige mann i gata. Vi er en stor pose med blandete drops. La oss håpe at du ikke bare trives her, men også at du lærer noe. Jeg er ikke veldig begeistret for at du påtvinger oss en voksenopplæringsrolle, men jeg skal stå i spissen for å gjøre det beste ut av den situasjonen vi nå har havnet i. Vi er nemlig like her i byen, like mye verdt og alle er like fullt i stand til å tjene kirken og vår felles Gud.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning