Velg sofa etter livsstil

Når kveldsmaten skal inntas i sofaen, bør du velge møbeltrekk med omhu. Skal sofahjørnet skal fungere som en alternativ spisekrok? Skal hunder og barn kunne boltre seg fritt?

Publisert Oppdatert
Disse spørsmålene du bør ta stilling til før du går til anskaffelse av nye, polstrede møbler til stua. Med pizzabiter liggende i en skinnsofa, risikerer du at møbelet blir ødelagt.

Som en død ku

- Mennesker tilbringer i dag mer tid foran fjernsynet enn de vil være ved. Det blir også spist fet pommes frites og pizza i sofakroken, påpeker Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

Med en slik livsstil er ikke nødvendigvis skinnsofa tingen. I møbellandet Danmark utpeker Frits Hansen, direktør i bransjeforeningen "Danske Møbelhandlere", fettet som en trussel for skinnsofaen.

- Fettet kan starte en forråtnelsesprosess som er hard mot garvematerialene, som nettopp skal forhindre læret i å råtne. Man skal huske at lær opprinnelig er nedbrytbart, biologisk materiale. Hvis man legger en dø ku ut i solen, forsvinner den, og det gjør huden også, påpeker Hansen.

Brysom bomull

Den som er ute etter møbler som skal tåle daglig slit og likevel holde seg pene, bør også holde seg langt unna børstet bomull.

- Bomullen suger til seg skitt. Om man kan ta av trekket og vaske det, risikerer man at det krymper, slik at man ikke får det på igjen, sier Skoe.

Slitesterke stoffer

Ullstoffer er derimot ikke så vanskelige å vedlikeholde. De skal bare støvsuges, og tåler stort sett alle normale rensemidler. Ull finnes i forskjellige blandinger, og så lenge de inneholder mer enn 80 prosent ull, er det fremdeles ullens egenskaper som karakteriserer stoffet.

Også mikrofiber er slitesterkt og enkelt å vedlikeholde.

- Men hvis stolen eller sofaen er gammel, skal man være forsiktig med å bruke rensemidler på deler av sofaen. Den kan være skitten uten at man kan se det direkte, og så kan det komme en helt annen farge på området man renser. Da risikerer man å måtte rense hele møbelet, sier Skoe.

Sjekk møbelfakta

Han anbefaler kjøpere å sjekke om møbelet har en lapp med "møbelfakta". Møbelfakta er en frivillig, nøytral teste- og merkeordning for møbler. Et Møbelfakta-godkjent møbel er godkjent innen kriterier som holdbarhet, styrke, sikkerhet og brann. De fleste testene simulerer 10 års bruk. For mer info, sjekk Møbelfakta

__________________________________________________________________________

Foto: Grethe Brandsø

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning