Våropprydding

Våren avdekker gjerne mye skrot som har hopet seg opp både ute og inne i løpet av vinteren. Nå er det på tide å rydde opp. Her får du noen tips.

Publisert Oppdatert
Når snøen forsvinner og solen skinner inn i hjemmet ser man gjerne ting på en annen måte.

Om man har egen hage,finner man gjerne søppel, ødelagte utemøbler og redskaper eller et prosjekt man har gitt opp. Innendørs får man ofte behov for å fornye seg litt og bytte ut møbler og utstyr.

Sett i gang!

Samle sammen alt du føler et behov for å kvitte deg med. Sorter det i sekker eller esker med en gang, da er det lettere å bli kvitt. Kanskje har du behov for å leie en kontainer?

Det koster en del å kvitte seg med blandet avfall, men noen ganger kan det likevel være nødvendig. Likevel finnes det alternativer for deg som ikke har så mye eller som er villig til å ta sorteringsjobben og har tid til overs.

Møbler, pyntegjenstander, bøker og lignende

Våren er høysesong for loppemarkeder. Når det skal arrangeres loppemarkeder finnes det gjerne folk som er villige til å hente det du kan donere.

Mange loppemarkeder ønsker ikke å ta i mot hvitevarer, ettersom det er vanskelig å kontrollere om disse fungerer. Men bøker og møbler kan gjerne få en ny eier i stedet for å havne på en søppelplass.

Klær og sko

Når du har ryddet ut av klesskapet og plukket ut det du faktisk bruker, er det nok en del ting som ikke henges tilbake. Så lenge klærne og skoene ikke er ødelagt eller veldig slitt,kan de legges i en sekk og dumpes i en Fretex-kontainer.

Disse står gjerne utenfor kjøpesentre eller butikker.

Utslitte t-skjorter kan du lage kluter av ved å klippe dem opp. Hullete jeans kan klippes av og bli til shorts eller skjørt. Om du kjenner noen som lager filleryer, så er de som regel glad for å få materialer.

Du kan også bytte eller gi bort klær til venner eller familie. Å selge klær på for eksempel finn.no er også en grei løsning. Særlig om du har dyre merkeklær som nesten ikke er brukt, men som ikke passer.

Skrot og søppel

Enkelte ting kan man ganske enkelt ikke gi bort. Disse tingene kan man selvsagt kvitte seg med ved hjelp av en leid kontainer, men det går også an å kaste dem gratis de fleste steder.

Mange kommuner har satt opp såkalte miljøstasjoner, der man selv sorterer avfallet. Dette er som regel gratis for privatpersoner når det er begrensede mengder med avfall.

Lei en tilhenger om du ikke får plass i bilen, men vær obs på at det kanskje ikke er tillatt med de største hengerne inne på miljøstasjonen. Sjekk med kommunen først.

Avfallet sorteres etter type: brennbart, ikke brennbart, papp/papir, trevirke, giftig avfall osv. og det kan ta litt tid å sortere dette. Derfor kan det være lurt å sortere søppelet etter hvert som du rydder opp.

I ekstreme tilfeller

Har du veldig mange ting eller skal flytte utenlands, kan du arrangere "garasjesalg". Sett av en helg, heng opp lapper eller sett inn en annonse i avisen og et skilt ved innkjørselen.

Sett alt du vil selge (eller gi bort) utendørs hvis du ikke vil ha folk inn i hjemmet ditt. Det er nok av fattige studenter eller nyetablerte som trenger møbler og utstyr. I løpet av en helg og med hjelp av familie og venner kan du både kvitte deg med alt du eier og tjene en liten slump med penger på salget.

I løpet av en helg kan du altså bli kvitt alt du ikke har bruk for og starte sommeren med blanke ark og et ryddig hjem. Dette gir ofte lyst til å ommøblere eller pusse opp litt. Og det er mye enklere når man ikke har så mye å flytte på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning