Vårens beste mobilkjøp

Vi har testet ni av de nyeste mellomklasse-mobilene, fra 1600 til 3000 kroner, og kvaliteten varierer ganske voldsomt. Nokia 6280 er det beste kjøpet, mens LG er taperen.

Publisert Oppdatert


Det blir stadig billigere å få seg en godt utstyrt mobil. Spesielt i mellomklassen: Funksjoner som før var reservert for de dyreste proffmodellene, følger nå med telefoner til 2000-3000 kroner (veil.pris uten subsidiering). Her er mp3-spiller og megapikselkamera blitt nærmest obligatorisk. Minnekort er blitt stadig vanligere, de beste modellene kan lagre opptil 1 GB ekstra med musikk, film og bilder på slike kort.

Men siden flere funksjoner gjerne betyr mer avanserte menyer, er det viktig å velge en telefon som er brukervennlig. Forskjellene er også store når det gjelder byggekvalitet og komponenter. Vi har testet ni av de nyeste modellene.

Nokia 6280

Terningkast: 6

Kamera: 2 megapiksler

Minne: 10 MB + 64 MB MiniSD minnekort

Vekt: 115 gram

Pris: Ca 3000 kr

Testens klare vinner. Med denne telefonen kan du ta stillbilder og video, spille avanserte 3D-spill, videotelefonere, og holde styr på hverdagen med et arsenal av nyttefunksjoner. Mp3-spilleren og radioen er også blant de bedre vi har vært borti.

Det minuset 6280 har, er at den er ganske stor og klumpete. Størrelsen ga aldri oss noen problemer, men dette er definitivt ikke telefonen for deg som ønsker noe lite og nett.

Alt i alt er 6280 en av de beste mobiltelefonene du får kjøpt i dag. Ikke bare er telefonen avansert, men den er samtidig brukervennlig nok for de fleste.

----

Siemens S75

Terningkast: 5

Kamera: 1,3 megapiksler

Minne: 24 MB + 128 MB RS-MMC minnekort

Vekt: 99 gram

Pris: Ca 2000 kr

S75 er en god musikktelefon med høy kvalitet på ørepluggene, men har litt for få innstillinger og for upraktisk musikkstyring. Skjermen og kameraet til S75 holder heller ikke like god kvalitet som på konkurrende telefoner.

Det er likevel mye som drar S75 opp. Tastene er upåklagelige, og det er ikke antydning til slark i telefonen. Siemens har teppebombet telefonen med nyttige programmer og funksjoner. Du kan blant annet bruke S75 til å kikke på PDF- og Office-filer. Telefonen er kjapp i responsen, og hovedmenyen er pusset opp.

Det er heller ingen ulempe at S75 er rasende billig i forhold til hva du skulle forvente deg. Når det hele toppes med EDGE for raskere internettoppkobling, blåtann med mulighet for trådløse stereohodesett og et 128 MB minnekort, må vi gi tommelen opp.

---

Nokia 3250

Terningkast: 5

Kamera: 2 megapiksler

Minne: 10 MB + 512 MB MiniSD minnekort

Vekt: 115 gram

Pris: Ca 2200 kr

En ganske så komplett musikktelefon! Du får med et stort minnekort, datakabel og en overgang slik at du kan koble til et skikkelig hodesett. Overgangen fungerer som fjernkontroll til mp3-spilleren, og kan brukes som håndfri. Lydkvaliteten er god, og det roterbare tastaturet til 3250 gjør det lett å styre mp3-spilleren.

3250 er ellers en utmerket planlegger, med det meste av funksjoner og muligheter. Men alt er dessverre ikke fryd og gammen. Skjermen er for så vidt stor og oversiktlig, men også uskarp. Kameraet tar dessuten livløse bilder. Til sist synes vi telefonen er litt vel stor og tung for å være en mp3-spiller.

Bortsett fra dette har vi ikke så mye negativt å si om Nokias nye musikkbaby. Om du er mest opptatt av musikk, ikke bryr deg om å ta bilder og tenker at mye å ta i er mye å være glad i, kan du trygt bytte ut din gamle mp3-spiller med en Nokia 3250.

---

Sony Ericsson Z520i

Terningkast: 4

Kamera: 0,3 megapiksler

Minne: 16 MB

Vekt: 94 gram

Pris: Ca 1600 kr

Z520i er en solid telefon, med enkle menyer og god batterilevetid. Den har egne DJ-programmer for musikk, foto og video. Internminnet på kun 16 MB demper dessverre stemningen litt, og tar også bort den praktiske nytten av mp3-spilleren for annet enn ringetoner. Telefonen mangler i tillegg 3G og EDGE for rask surfing på nett.

Telefonen har blåtann, som lar deg sende filer lokalt. Innerskjermen er lyssterk og skarp nok til det meste foruten titting på bilder. Den ytre skjermen har et litt blassere bilde. Kameraet til Z520i kunne absolutt vært bedre.

Om du vil ha en sammenklappbar mobil, og ikke har behov for EDGE eller FM-radio, er Z520i det valget i sin klasse som gir mest for pengene.

---

Samsung D820

Terningkast: 4

Kamera: 2 megapiksler

Minne: 73 MB + MicroSD minnekort

Vekt: 103 gram

Pris: Ca 3000 kr

D820 byr på en knallskjerm, er brukervennlig og har mange praktiske nyttefunksjoner. Telefonen har også både mp3-spiller og megapikselkamera. Telefonen er solid, fri for knirking og ulyder, og har fått gummibeskyttelse der det trengs. Den er også pen å se til, og usedvanlig tynn.

På den negative siden er lyden i mp3-spilleren ikke den beste, og bildene du tar med kameraet blir ikke så bra. Det følger heller ikke med minnekort i pakken.

Kort oppsummert passer telefonen for de som vil ha litt av alt i en tynn innpakning, men som ikke nødvendigvis trenger det ypperste av det ypperste funksjonsmessig.

----

Nokia 7370

Terningkast: 4

Kamera: 1,2 megapiksler

Minne: 10 MB

Vekt: 104 gram

Pris: Ca 2400 kr

7370 har for lite minne til å brukes som mp3-spiller og kameratelefon. Den mangler også datakabel i pakken, og du må regne med å lade telefonen ofte.

Utenom dette er det lite negativt å si. Fargeskjermen er en av de skarpeste vi har vært borti, og menyene er en drøm å bruke. Tastene til 7370 er gode, og fullstendig fri for slark, knirk og andre ulyder. Telefonen har blåtann og EDGE, som gir deg raskere internett. Musikk får du gjennom den innebygde FM-radioen.

Vi mener 7370 passer best for deg som ikke trenger mp3-spiller, og som vil betale for utseendet. Prisen kan likevel ikke forsvare de begrensede multimediamulighetene.

---

Motorola Slvr L7

Terningkast: 4

Kamera: 0,3 megapiksler

Minne: 11 MB + evt MicroSD minnekort

Vekt: 96 gram

Pris: Ca 2000 kr

Motorola Slvr L7 er den tynneste mobilen i norske butikker. Den slanke formen gjør den lett å håndtere, og utførelsen i metall gir god kvalitetsfølelse. Telefonen holder ut lange strekk med prating, og talekvaliteten er veldig god. Den har også brukervennlige menyer.

Vi kan ikke anbefale Slvr L7 til musikkelskeren, siden den mangler både FM-radio og gode hodetelefoner. Det er synd, siden den både har godt batteri, en funksjonsrik mp3-spiller og støtte for minnekort.

Kameraet tar ikke særlig bra bilder. Slvr V7 har også for treg hastighet til at den egner seg til å surfe på nettet med, og det er litt for vanskelig å koble den til datamaskinen.

---

Motorola Razr V3i

Terningkast: 3

Kamera: 1,2 megapiksler

Minne: 12 MB + evt MicroSD minnekort

Vekt: 100 gram

Pris: Ca 2400 kr

Motorola V3i er en helt unik designtelefon. Tastene er gode og materialene solide. Telefonen er heller ikke mer enn 1,4 cm tykk, og er forholdsvis enkel å bruke.

Men der slutter skrytelisten. V3i mangler en rekke funksjoner - fra stoppeklokke og nedtelling, til mangel på rask dataoverføring med 3G og EDGE. Kameraet tar fargeløse bilder, og skjermen synes knapt i sollys. Du får heller ikke tak i skikkelige hodesett til mp3-spilleren.

---

LG S5100

Terningkast: 2

Kamera: 1,2 megapiksler

Minne: 64 MB

Vekt: 92 gram

Pris: Ca 2000 kr

Det er et mareritt å skrive SMS med S5100. Tastene er for dårlige, og reagerer ofte ikke når du trykker på dem. Batteriet holder heller ikke ut særlig lenge. I tillegg har telefonen alt for lite minne, noe som fjerner mye av vitsen med å ha en mp3-spiller innebygd.

Hvis du gir blanke i SMS og multimedieegenskaper, og er ute etter en forholdsvis pen telefon, kan kanskje LG S5100 være verdt en nærmere titt. For alle andre formål finnes det bare bedre alternativer i denne prisklassen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning