Vår tids matkjeller

Kjølerom og amerikanske kjøleskap er vår tids matkjeller. - Det er ingen som kjøper sekker med poteter som skal vare hele vinteren lenger..

Publisert Oppdatert
..bemerker Nils Henrik Hole i Klimaconsult, som selger kjølerom til private og bedrifter.

Hole kan ha rett i dette. Små kjøleskap og kjøkkenskap har ikke den lagringskapasiteten som mange skulle ha ønsket seg. Mange savner den gode, gamle kjelleren - der man kan lagre syltetøy, grønnsaker og vin, altså mat som ikke trenger å stå i kjøleskap, men kjølig.

Kjølerom

- I sommer har vi solgt kjøleaggregat og kjøleromsdører som aldri før. Det er en klar trend er å bygge kjølerom inntil kjøkkenet i nye bygg, forteller Marit Johannessen i Scandinavian Appliances, tidligere Norcool.

Det er særlig barnefamilier og godt voksne med leilighet som investerer i kjølerom. Interiørarkitekt Peder Olimb bekrefter dette:

- Jeg har tegnet inn kjølerom i de fleste nye hus, eller et svalt rom. Enten i forbindelse med kjøkkenet eller i kjelleren. De mer eksklusive kjøkkenprodusentene har kjølerom i kjøkkenøyene. Det er bedre enn kjølehjørner, som er for dominerende, mener Olimb.

Hadde det ikke være ressursbesparende å bygge gode kjellere i steden? Et kjølerom eller et stort kjøleskap koster penger og strøm.

Spesialisering

- Dagens kjølerom er resultatet av en optimalisering eller spesialisering. Før bygget man en kjeller på hundre kvadratmeter for å hindre at frost eller varme skulle ødelegge matvarer og annet. Det kostet mye penger. I dag tenker man at behovet er et par kvadratmeter til kjølige matartikler, og bygger et funksjonelt kjølerom, argumenterer professor Knut Hjeltnes ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Her faller romantiseringen av gamle dagers hus i grus.

- Jeg ville ikke anbefale noen å bygge kjeller hvis huset lå på steingrunn. På jord, kan det derimot være hensiktsmessig. Et kjølerom koster ikke mye å bygge, og alt du trenger er et kjøleaggregat og en kjøledør. Hvis et kjøleskap ikke er nok.

Plass og pris

- Vi ser at de fleste som kjøper kjølehjørne er middelaldrende par som har solgt huset der de hadde kjølerom eller kjeller og kjøpt leilighet. Der vil de ha kjølerommet sitt på kjøkkenet. Den yngre garde kjøper kanskje heller doble kjøleskap med kjøl, sval og frys eller et amerikansk kjøleskap med isbitmaskin, sier Hole i Klimaconsult.

Han anslår at et vanlig kjølerom vil komme på rundt 12.000 kroner hvis du lager det selv. Et stort kjøleskap ligger i samme prisskiktet.

Kan folk med liten plass bare isolere et skap og sette inn et kjøleaggregat?

- Hvis du isolerer og setter opp fuktsperre i forskriftsmessig stand, er det ikke noe i veien for det. Men bygger du ikke riktig, kan du lett få råte i veggene, advarer Hole.

Han selv har kjølerom som er delt i to med en plastgardin imellom. Øverst holder skapet 2-4 grader til meieriprodukter og kjøtt og fisk. Under er det mellom 8 og 12 grader til frukt og grønt og vin.

Skap eller rom

- Mye tyder på at hyppig brusdrikking blant ungdom er medvirkende årsak til at mange familier investerer i enten store kjøleskap eller kjølehjørner.

Hva er så valgmulighetene?

* Store kjøleskap eller amerikanske kjøleskap, gjerne såkalte "side by side". Det vanlige er et kjøleskap og et fryseskap, noen kjøleskap har svalavdeling. Og de amerikanske har gjerne vanndispenser med isbitmaskin i tillegg. De aller nyeste fås med TV eller PC innfelt i døra. Ulempen er at de amerikanske skapene er 70 eller 80 centimeter dype, mens standard kjøkkeninnredning har 60 centimeter dybde.

* Kjølehjørne kan bygges inn i samme stil som kjøkkeninteriøret (integrert) eller stå som et stort kjøleskap. Et kjølehjørne som rommer 1200 liter krever en kvadratmeter gulvplass og rommer det samme som fire store kjøleskap.

* Spiskammer er det samme som kjølehjørne, bare at det står på rett vegg. På samme måte kan det integreres i resten av kjøkkeninnredningen eller stå som et hvitt, stort kjøleskap. Det har samme kapasitet som et klassisk kjølehjørne.

* Kjølerom kan du gå inn i, det krever mer plass. Den vanligste størrelsen er 1,5 ganger 2 meter. De fleste bygger rommet selv, og kjøper kjøleaggregat og kjøleromsdør.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning