Vår nye bad-stue

Nå flytter nordmenn badet ut i stua og gjestene inn på badet. Flerbruksrommet har fått en ny dimensjon.

Publisert Oppdatert
Først rev folk veggen mellom stua og kjøkkenet. Investerte i åpen løsning, kokeøy, barkrakker og børstet stål, og inviterte til vinkvelder og matlagning i det som før hadde vært et rom forbeholdt familien.

Nå fjerner folk også veggene mellom bad og andre oppholdsrom, investerer i badstu og lekkert design, og inviterer gjestene inn på rommet man før måtte spørre pent om å få låne et øyeblikk.

- Folk bruker så mye penger på innredning, ikke minst av baderommet, at de ønsker å vise det frem. Badet er blitt et oppholdsrom, forteller interiørarkitekt Åse Imset, som har spesialisert seg på baderom.

- Jeg vet om flere som har invitert til jentevorspiel på badet, med rødvin og sminking, fortsetter hun.

For sosialt skal det være: Vask med flere kraner og plass til mange hender, dusj uten hverken vegger eller forheng, og flere doer på rekke etter samme prinsipp som gamle dagers utedoer er noen av eksemplene på hva baderomsleverandørene tilbyr.

Fellesbad

Badet er ikke lenger bare et sted til å vaske håret og slenge fra seg klesvasken.

- Folk vil gjerne ha et baderom som kan fungere som både bad, vaskerom, trimrom og hyggerom, mener Imset.

- Badet er blitt et rom for velvære. Mange ønsker for eksempel bad med steamdusj, badstu eller sofa, bekrefter daglig leder hos baderomsspesialisten Sit In, Anita Rekdal.

Hun har selv badekar i stua, og anbefaler gjerne løsninger der badet integreres i stue eller andre oppholdsrom.

- Dette krever selvsagt disiplin og orden. Men hva er vel herligere enn å kunne ligge i badekaret, samtidig som man se både TVen, peisen og utsikten?

Rekdal legger imidlertid til at en slik løsning ikke passer for alle.

- For en barnefamilie er det nok ikke så praktisk å ha et bad som skal være presentabelt til enhver tid. I mange hjem kan det dessuten være vanskelig å integrere stue og bad eller gjøre badet til et oppholdsrom. Det gamle badet er ofte for lite, eller man kan ha tekniske begrensninger i forhold til hvordan vann- og avløpssystemet er lagt opp. Men det meste er mulig hvis man er villig til å betale det en annerledes løsning vil koste, sier hun.

Åse Imset minner om at man må være ekstra bevisst på ventilasjon ved åpne løsninger.

- Skal man integere baderommet med andre rom, er skikkelig ventilasjon en forutsetning. Dagens ventilasjonssystemer er så gode at det er fullt mulig å unngå fuktproblemer.

Åpent avlukke

Ifølge Rekdal er foreløpig den mest populære løsningen å integrere soverom og baderom.

- Ofte har man en åpen løsning med for eksempel glassvegg eller skyvevegg mellom de to rommene. En annen mulighet er badstu med glassvegger, forklarer hun.

Selv om glassvegger krever orden i skittentøyet, mener Åse Imset åpne løsninger har klare fordeler.

- En leilighet ser større og luftigere ut med åpne løsninger, sier hun. Og gir sin forklaring på hvorfor nordmenn nå tør sette dodøra på vidt gap.

- Folk er ikke så opptatt av å holde ting privat lenger. Å trekke for gardinene for eksempel, er noe mange i dag ikke er så nøye med. Folk har private telefonsamtaler på bussen og spiser lunsj mens de trasker nedover gaten, illustrerer hun.

Og kommer med en innrømmelse.

- Selv foretrekker jeg å lukke døra etter meg når jeg er på badet. Jeg er vel kanskje litt gammeldags sånn.

Foto: Hoesch

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning