Vakker veranda

Om du vil pynte balkongen din til sommeren, er det bare å sette i gang.
- Plant i sinkpotter som står til aluminiumsmøbler, råder gartner Linda Larsen.

Publisert Oppdatert
Dekorasjon og farge utenfor huset livner opp hjemmet i solen. Ikke fortvil om du bare har en liten balkong og ikke hage, noen få planter kan gjøre stor forskjell.

"Harde" planter

Gartner Linda Larsen ved Plantasjen Hamar forteller at planter og blomster ikke nødvendigvis følger så mange trender, men at de heller tilpasses det nordiske klimaet. Det er populært med harde planter for hardt klima.

- I fjor solgte vi mye av Stemor-blomsten fordi det er kaldt om natten og været er litt hardt her i Norge, forteller Larsen.

Gartneren mener at man kan pynte med mye fint selv om været er dårlig og nevner blant annet Margeritter, blomsten som er klassisk og prestekragelignende og som samtidig kan overvintre frostnetter.

Samtidig er det enkelt å fiffe opp balkongen ved å kombinere noen nette verandamøbler samt kule potter til plantene.

- Vi har begynt å selge en del sinkpotter til plantene fremfor vanlige keramikkpotter. Det er en litt røffere stil som passer til aluminiumsmøbler, forklarer Larsen.

- Ikke overfyll

Gartneren mener at det er populært med planter som ikke trenger så mye stell, noe Hortensia er et godt eksempel på. Samtidig er det kult å kombinere stilen på balkongen med stammeblomster eller uteplanten Tuja.

Nåletreet er forhatt av noen og elsket av andre. Begge deler er ofte for sin hurtigvoksende egenskap. Tuja er ofte benyttet som hekk, selv om mange sorter er flotte som enkeltstående trær.

Larsen råder å ikke overfylle balkongen med planter dersom du ønsker å ta godt vare på blomstene.

- Det er gjerne ikke lurt å dekke hele balkongen om du har en litt travel hverdag. Det er mye jobb å vanne alle plantene, bor du i blokk høyt oppe, blir det varmt og plantene krever mer vann. Da skal man helst vanne både morgen og kveld, sier hun.

Eksotisk

I følge gartneren på Plantasjen kan du bruke vanlig fullgjødsel eller flytende gjødsel som du bruker inne på plantene. Om du har lyst på en litt mer eksotisk look for balkongen din, kan det passe å bruke planter fra andre steder i Europa.

- Det er ikke så mange planter fra utlandet som tåler kulden og klimaskiftet i Norden, men vi får inn planter fra Holland og Danmark som kan være litt mer eksotiske på balkongen og som tåler været, sier Larsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning