Væskeløs på flytur

Innføringen av de nye reglene for håndbagasje på fly har gått over all forventning. Vi gir deg tipsene til hvordan du blir godt forberedt.

Publisert Oppdatert
De nye reglene for håndbagasje på fly trådte i kraft 6 november, og så langt ser det ut til at både ansatte og reisende har klart overgangen bra.

Mandag morgen var ventetiden for å komme gjennom sikkerhetskontrollen helt normal, sier informasjonssjef ved Oslo lufthavn, Jo Kobro til vg.no.

Bakgrunnen for de nye reglene er at det i London tidligere i høst ble avdekket konkrete planer om bruk av flytende eksplosiver for å sprenge fly. Terrorplanene utgjør en ny trussel for luftfarten, og EU har derfor innført nye og strengere regler for å øke sikkerheten.

De nye reglene:

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det er åpnet for å ta med små mengder væske som toalettsaker og liknende. Max mengde væske er 100 ml per beholder, og man kan ikke ha med flere beholdere enn de som får plass i en gjennomsiktig lukkbar pose på max 1 liter.

Mengden i beholderne bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske som er i den. En nesten tom flaske vil derfor bli vurdert etter hva den kan inneholde, ikke hva den faktisk inneholder. Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger, krukke o.l.

Med "væske" regnes alt flytende som vann, brus, gele, krem, lotion, parfyme, lipgloss, barberskum, aerosoler og annet med lignende konsistens.

Det finnes noen unntak:

-Flytende medisin som er nødvendig for bruk på reisen. Medisin i fastform er fortsatt tillatt. -Væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen. -Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen. -Du må være forberedt på å vise at innholdet i beholderne er innenfor reglene, f.eks. ved å smake på innholdet eller smøre det på huden.

Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er kontrollert. Du kan derfor ta med om bord i flyet det du eventuelt har handlet etter at du har passert sikkerhetskontrollen. Dette gjelder alt av mineralvann, matvarer, dutyfree-varer og kosmetikkprodukter.

Gode tips før avreise:

- Pakk mest mulig av toalettsaker o.l. i bagasje som du sjekker inn ved avreise.

- Ha minst mulig av flytende væsker i håndbagasjen. Som flytende væske regnes vann, brus, gele, krem, lotion, roll-on, parfyme, lipgloss, barberskum, hårspray, aerosoler og annet med lignende konsistens.

- Dersom du likevel må ha med deg væsker i håndbagasjen, sørg for at det befinner seg på beholdere (flaske, tube, beger o.l.) på maks 100 ml, og plasser de i en lukkbar, gjennomsiktig plastpose som maks rommer en liter. Du få kjøpt lukkbar, gjennomsiktig plastpose i de fleste dagligvarebutikker. Pakk posen ferdig før du drar hjemmefra.

- Sørg for å ha pakket evt. væske i tråd med de nye reglene før du kommer til sikkerhetskontrollen. Har du ikke pakket evt. væske riktig, må du belage deg på å levere fra deg væsken du har med, eller gå tilbake og sjekke det inn før du stiller deg i kø for sikkerhetskontroll på nytt.

- Når du kommer til sikkerhetskontrollen, legge uoppfordret posen med væskebeholdere på båndet for røntgenkontroll. Ta større elektriske artikler (f.eks. PC, kamera, håndholdte spill etc) ut av håndbagasjen. De skal også gjennomlyses separat. Legg alle metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefoner m.m.) i håndbagasje eller ytterklær før gjennomlysning. Ta av ytterjakker og jakker før sikkerhetskontrollen. Tøyet skal gjennomlyses separat.

Kilde: osl.no i_218437

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning