Utfluktstips i ferien

Mange familier reiser sørover i sommer, og i følge de store turoperatørene ligger Kreta, Mallorca og Tyrkia helt i toppen av Ti-på-topp-listene. Her får du gode utfluktstips til barnefamilier på tur!

Publisert Oppdatert
Barnebokforfatter Wenche Aale Hægermark, som skriver reisebøker for barn og barnefamilier(serien "Bli med oss til ¿" ), kommer her med noen gode utfluktstips til barnefamilier på vei til disse reisemålene.

Til Tyrkia?

Om sommeren er det veldig varmt langs kysten. Og det kan være deilig med en litt avkjølende tur oppover i fjellene. Fjellkjeden Taurus, som strekker seg langs hele sørkysten, har mengder av spennende huler og huleganger, fossefall og elver der dere kan være med på familievennlige raftingturer og spise på koselige elverestauranter.

Vil dere begi dere ut på en lengre utflukt er en to dagers tur til Kappadokia en fantastisk opplevelse. Kappadokia er et helt spesielt vulkanlandskap, der mange av fjelltoppene ser ut som eventyrskorsteiner. Fjellet er mykt, til fjell å være, og mennesker har gravd ut både grottehus, grottekirker, til og med hele underjordiske byer som går så langt som åtte etasjer nedover i fjellet. Det bodde tusenvis av mennesker i de underjordiske byene, og mellom enkelte av dem fantes det underjordiske ganger slik at menneskene i en underjordisk by, kunne besøke innbyggerne i den underjordiske nabobyen. Selv om de underjordiske byene ikke er bebodd i dag, bor det fortsatt mennesker i grottehusene her, og det finnes egne grottehotell.

I Gömere ligger den største og mest kjent av disse underjordiske byene, som sammen med hele Kappadokia-landskapet finnes på Unescos liste over verdensarv. Et supert inntrykk av landskapet kan dere få ved å bli med på en luftballongtur. Men dette er kostbart, særlig hvis man er en hel familie. Det koster gjerne 230 Euro per person, der barn under seks år får være med gratis og barn mellom 6-12 år betaler halv pris.

Samme hvor i Tyrkia dere ferierer er det helt sikkert et tyrkisk bad - hamam - i nærheten. Et hamam-besøk er en opplevelse. Mine egne barn ble veldig forundret over at et bad kunne se ut på denne måten. Rommet der selve bading foregår er ofte veldig vakkert; med marmor på gulvet og langs veggene der vaskene står. Rommet er dessuten veldig varmt, for under marmorplaten i midten er et ildsted som varmer opp hele rommet. Det er på denne platen du ligger når du blir skrubbet, vasket og massert av en bademester.

Til Kreta?

Kreta er en vakker øy, og her finnes virkelig noe for alle. Øya er full av historie, både om de greske gudene og fra nyere tid. Naturen er flott og variert med fantastiske strender, høye fjell, dype raviner og utrolige trivelige landsbyer. Så et par dager med leiebil for å oppleve litt av naturen og kulturen er en god idé. Det finnes fine strender både i nord, sør, øst og vest. Mens fjellkjedene går langs med hele øya omtrent midt mellom nord og sør. Uansett hvor dere bor - det er ikke så langt å reise for å oppleve det genuine Kreta.

Kretas mest kjente utfluktsmål er Knossos. Historiene knyttet til palasset og sagnkongen Minos kan gjøre stedet til et spennende utfluktsmål for hele familien. Men det blir fort fryktelig varmt og folksomt her, så det lønner seg å komme tidlig på dagen.

Pass på at barna har hørt historiene om labyrinten, Daidalos, Ikaros, Minotaurus og Prins Theseus (se eget vedlegg) og ta dere tid til å titte på delfinene i dronningens rom og fabeldyrene i Tronsalen. Disse fabeldyrene kalles griffer og har flere magiske evner, bl.a. la de egg av det reneste gull og klørne deres kunne fjerne gift.

Til Mallorca?

Mallorca har tatt et stort byks oppover på popularitetslisten i sommer. Hovedstaden Palma som er blitt et trendig reisemål, er også et hyggelig utfluktsmål for familier på Mallorca-ferie. Der både markedshallen Mercat Oliver, det store torget Placa Mayor og trivelig gågater er hyggelig steder å besøke. Fra Palmas togstasjon går "Det røde lynet" - det gamle toget som går fra Palma til Soller. En veldig koselig by på nordkysten, som det er verdt å besøke.

Palmas største kjennemerke er den vakre La Seu-katedralen. Utenfor katedralen ved Almudaina-palasset kan dere ta en hestedrosje rundt i byen. En annen smart måte å se byen på, er en runde med turistbussen. Den stopper ved alle kjente severdigheter, bl.a. runde borgen Castell de Bellwer. Denne borgen, som i dag huser byens historiske museum, har en både spennende og skummel historie. I kjelleren finnes både fangehull og underjordiske ganger. Det sies at en av disse gangene gikk hele veien fra borgen og inn til palasset midt i byen, og at de ble brukt av bl.a. tempelridderne. Rundt i gangene lurte også en ond heks. Hun forgiftet uskyldige mennesker ved å lure dem til å spise fiken fulle av gift.

Bor dere ved et av turiststedene langs vestkysten, er en båttur til vakre naboøya Menorca en hyggelig utflukt. Menorca er spesielt kjent for alle minnene etter steinkasterfolket som bodde på øyene for veldig lenge siden. De var kjent i mange land for sine steinkasterevner, og begynte å trene allerede som barn. Barna fikk nemlig ikke forsyne seg ved bordene. Nei, før de kunne få én eneste matbit måtte de ta frem både stein og steinslynger. Så slengte de steinene av gårde mot maten, som mødrene hadde lagt høyt oppe i et tre.

En Mallorca-ferie kan også by på mange gode matopplevelser. Det er lages veldig mye god mat her, så benytt anledningen til å spise tradisjonell mallorkansk mat. Hele familien vil ganske sikkert like å sette tennene i de gode ensaimadas-bollene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning