Urtids-skjønnheten

Med et teppe av vakre blomster på nakne kvister er magnoliaen et av jordas eldste vårtegn. Planten er eldre enn dinosaurene, og er en av de tidligste blomsterplantene vi kjenner til.

Publisert Oppdatert
- Tenk at dinosaurer kan ha sett den blomstre! Er det ikke pirrende? spør Kristina Bjureke, botaniker ved Naturhistorisk Museum i Oslo.

- Magnoliaen er en av de første blomsterplantene vi kjenner til. Den kan faktisk spores tilbake nærmere 80 millioner år, utdyper hun.

Det finnes omkring 80 magnolia-arter i verden, flest i Øst-Asia. De vokser både som store trær og som mindre busker. Noen arter tåler mer enn andre.

Norgesvenner

- Mest vinterherdig er det japanske treet snømagnolia (Magnolia kobus var. 'borealis'). Denne er derfor vanligst i kaldere strøk, som i Norge, sier Ole Billing Hansen, professor II ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

- Snømagnoliaen blomstrer tidlig om våren, på bar kvist, med store hvite blomster som kan minne om vannliljer. Siden kommer friske grønne blader, forteller han.

Et annet tre som er vokser i Norge er 'Soulangeana' (Magnolia x 'soulangeana'), eller praktmagnolia.

- 'Soulangeana' er den vakreste, utbryter Kristina Bjureke.

- Den har nydelige rosa blomster, som springer ut i mai. Men den er ikke så hardfør, greinene kan fryse om vinteren, og da må de beskjæres, tilføyer botanikeren.

- Generelt er magnoliablomstene følsomme for temperaturforandringer. En enkelt frostnatt kan skade dem, og i kalde perioder lukker blomstene seg.

Salgsvennlige krysninger

Magnolia trives best på solrike lune steder, i løs moldrik jord, med god drenering. Planten er ganske lettstelt, hvis den får stå på rett plass. Ifølge Ole Billing Hansen er mai den beste tiden å plante på. Da får den tid til å etablere seg før neste vinter, påpeker professoren.

- Magnolia har egentlig lang "ungdomstid", det kan gå mange år før den blomstrer, tilføyer han.

- Hybridene derimot, gir blomster samme året du setter busken i jorda. Derfor er de også lettere å selge.

Sorter som 'Merill' og 'Susan' er eksempler på krysninger som er drevet fram for å gi blomster tidligere enn egne arter. Og de selger bra hos hagesentrene.

- Magnolia er blitt enormt populært de siste årene, forteller daglig leder i BoGrønt-kjeden, Lars Gulbransen.

- Folk reiser mer enn før, og ferieminner om blomstrende magnolia har kanskje fått flere og flere til å ville prøve seg hjemme i hagen, foreslår han.

Tidløs kjærlighet

Den langsveisfarende planten anvendes til mer enn pryd og fryd for øyet. Blomsten brukes i både parfyme og te. J.J. Cale synger om den, og Billie Holiday pleide å ha en i håret. I Kina brukes den i tradisjonell medisin, og symboliserer blant annet kvinnelig skjønnhet. Magnoliablomsten skal også ha muligheten for sende og motta feminin kjærlighet, tror mange i Østen.

Ikke rart den har overlevd dinosaurene.

Foto: Carl Martin Nordby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning