Unngå loftsfellene

Å innrede loftsrom kan gi mer plass og øke verdien på boligen. Men vær obs, fellene er mange.

Publisert Oppdatert
- Skal du bygge om loftet, og planlegger å gjøre det meste av arbeidet selv, bør du virkelig ha lyst til å gå løs på oppgaven. Du bør dessuten ha en backup-plan som involverer kompetente håndverkere som kan overta hvis prosjektet blir uoverkommelig, tipser Margrethe Rosenlund, arkitekt med erfaring fra loftsutbygginger både i jobb og privat.

Hun og mannen brukte fem år på å bygge ut en liten treroms leilighet med uisolert råloft over, til en drømmeleilighet. Gevinsten brukte de til å kjøpe enebolig, der de nå er i gang med å gjøre om loftet til soverom og bad.

Fuktfare

Mye av arbeidet kan den nevenyttige selv. Den nye boken "Lag rom på loftet" fra Sintef Byggforsk lister opp: Legge golv, sette opp skillevegger, kle skillevegger, kle himlingen med panel eller plater, montere isolasjon og dampsperre i taket, i tillegg til malearbeid.

- Husk damptett diffusjonssperre bak panelet eller platekledningen, og under isolasjonen, tipser Jan Krohn, sivilingeniør ved Sintef Byggforsk og medforfatter av "Lag rom på loftet".

Fukt er en av de største farene ved utbygging av loft. Derfor er det viktig at det lages lufting når du isolerer taket. Da unngår du kondens og skader på eksisterende takstoler.

Men før du kan svinge hammeren, er det mye som må ordnes. Byggingen må godkjennes av kommunen. Ta derfor først kontakt med bygningsmyndighetene der du bor for å undersøke reglene for hva du kan gjøre selv og hva fagfolk må ta seg av.

- Kravene er forskjellige for ulike typer loft, om det er enbolig eller bygård. Skal du lage en hel leilighet som svigerbarna skal ha, er det omfattende krav. Skal du ha det som en hems, er det ikke så strengt, utdyper arkitekt Truls Thorenfeldt.

Generelt bør du overlate følgende til fagfolk: Gjøre rørleggerarbeid, utføre elektriske installasjoner, gjøre endringer i bærende konstruksjoner, lage åpning for trapp og montere trapp, bygge ark/takopplett, lage åpninger i tak og vegg, sette inn vinduer.

Mørke arealer av loftet kan bli brukbare om man kan sette inn vinduer i taket. På et bad kan takvindu i dusjen gi ekstra høyde, og dessuten mulighet til å "bade" i lys. Med sørg for skikkelig tetting rundt takvinduet, hvis ikke kan resultatet bli lekkasjer.

Brannsikkerhet bør helst vurderes av fagfolk, ifølge Thorenfeldt. På gamle loft går det ofte en pipe gjennom loftet. Husk minimumsavstand til trevegg og andre brennbare materialer.

Rømningsvei

Utbyggingen må også tilfredsstille krav til rømningsvei. Dette er spesielt viktig om loftet skal brukes til soverom. Da må etasjen være sikret to uavhengige rømningsveier.

- Sørg for godkjent rømningsvei om du skal få det godtatt som boareal. Uten det blir det rom som "ikke er godkjent til varig opphold" - det vil si at det ikke er godkjent som soverom, stue, arbeidsrom eller lekerom, forklarer Thorenfeldt.

Bruken kan i stedet komme til å bli begrenset til baderom og lagerplass.

FOTO: Tore Sandberg i_256037

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning