Underbart underlag

Før brukte vi det som skistaver. Nå innreder vi med bambus.

Publisert Oppdatert
Hva blir de store hus- og hjem-trendene i høst? En undersøkelse blant amerikanske interiørdesignere og møbelfabrikanter tyder iallfall på at "cottage"-stilen brer om seg, samtidig som flatskjermene inntar selv de mest perifere avlukker.

Skjønt, helt i toppen av ShowPlace Directs hitliste ligger bokstavelig talt bærekraftig trevirke. Grønt er skjønt også på gulvet, og nå er bambus i ferd med å bli toneangivende på parkettfronten.

Selger

Nylig ble selveste Skattedirektoratet prydet med miljøvennlig underlag.

- Interessen for bambus er økende. Vi har solgt mer hittil i år enn i hele fjor, sier Trygve Dukes, daglig leder i Oslo-firmaet Hardstuff.

- Bambus er veldig på vei opp. Selv om det fortsatt er nytt, vil kundene vite mer, sier Therese Hovland, daglig leder i Sykkylven-baserte Equita, som også tilbyr tekstiler.

Ressurs

Bambus' fortrinn, ved siden av soliditet og stabilitet, er hurtig vekst. Enkelte arter vokser henimot en meter per dag, ifølge ProBambus, tidligere Bamboo College.

- Slikt sett er det en fantastisk forbruksressurs - en løsning på problemene vi har på verdensbasis med avskoging, sier daglig leder Lisbeth Nilsen.

Da hun startet opp for to år siden, var bambus først og fremst forbundet med skistaver og veimarkører her til lands.

Prisdyktig

Amerikanere og kanadiere har trådd sin bambus sin 80-tallet.

- Det er først og fremst hos oss det er uvant. Det er flott hvis Norge kan bli et foregangsland i Europa, mener Nilsen.

Hva så med kostnadene? En oversikt viser at bambusparkett ligger mellom 290 og 799 kroner i kvadratmeterpris, altså fullt konkurransedyktig med mer etablerte tresorter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning