Ukens premierefilm: The Last King of Scotland

- Jeg betrakter meg selv som verdens mektigste mann, sa Ugandas diktator Idi Admin. Nå kommer den prisbelønte filmen til norske lerreter.

Publisert Oppdatert
Det skulle bare være et spennende eventyr i et fjerntliggende land, men når en ung og naiv lege ankommer 1970-årenes Uganda - på jakt etter moro, sol og å gi en hjelpende hånd - befinner han seg i stedet på en skrekkinngytende ferd inn i det mørkeste riket på jord - det menneskelige hjertet. Dette er en sterk thriller som gjenskaper Uganda under Idi Amins forrykte diktatur.

Fakta og fiksjon blandes på en elegant måte og resonnerer med dagens verden, og filmen inneholder en fantastisk rolleprestasjon fra Forest Whitaker som Amin og tegner to uforglemmelige portretter: Et av en karismatisk men psykopatisk leder som sønderrev sitt land, og det andre av et vitne til historien som omsider finner styrke til å ta et standpunkt.

Mørkt hjerte

Det hele begynner når den nyutdannede skotske legen Nicholas Garrigan setter av gårde til Uganda, på jakt etter spenning, romantikk og gleden over å hjelpe en nasjon som virkelig har bruk for hans medisinske evner. Kort tid etter ankomsten tilkalles Garrigan til åstedet for en bisarr ulykke: Idi Amin, landets nye leder, har kjørt Maseratien sin inn i en uheldig ku. Fryktløst tar Garrigan kontroll over situasjonen, og han gjør et sterkt inntrykk på Amin som finner ham skamløst direkte. Allerede besatt av skotsk historie og kultur, blir Amin umiddelbart betatt av Garrigan og tilbyr ham snart den usannsynlige stillingen som sin personlige lege.

Det er et tilbud så utrolig at legen ikke kan si nei - og slik starter hans reise ned i den indre sirkelen av et av Afrikas mest fryktinngytende terrorregimer. Til å begynne med blir Garrigan forført av Amins berømte sjarmerende personlighet og ambisiøse planer for Uganda, for ikke å snakke om herskerens begjær etter raske biler, vakre kvinner og glamorøse fester. Som tiden går, forført av sitt eget maktbegjær, blir Garrigan diktatorens nærmeste fortrolige, konsulent og høyre hånd, og han er vitne til stadig mer illevarslende hendelser - kidnappinger, henrettelser og unevnelige grusomheter der han selv kanskje er delaktig. Fanget i en moralsk avgrunn av Amins morderiske stormannsgalskap, står Garrigan i fare for å miste sin sjel, men når han endelig våger å forsøke og stanse galskapen, ender han opp i en desperat kamp for å overleve.

The Last King Of Scotland er basert på Giles Fodens prisvinnende bestselgerroman av samme navn, og regissert av den anerkjente dokumentarfilmskaperen Kevin Macdonald. Filmen er innspilt i Storbritannia og Uganda med hjelp og støtte fra Ugandas befolkning, og gir et sjeldent blikk inn i Idi Amins Uganda - inn i en diktators mørke hjerte.

Les mer om kommende kinofilmer på Filmweb.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning