Ukens premierefilm: Marie Antoinette

Oscar-vinneren Sofia Coppola er aktuell med en ny tolkning av livet til Frankrikes sagnomsuste tenåringsdronning Marie Antoinette.

Publisert Oppdatert
Trolovet til kong Ludvig XVI blir den naive Marie Antoinette 14 år gammel kastet inn i det overdådige franske hoffet som er nedsyltet i konspirasjoner og skandaler. Alene, uten veiledning og på drift i en farlig verden, gjør den unge Marie Antoinette opprør mot den isolerte atmosfæren på Versailles og blir Frankrikes mest misforståtte monark.

Kirsten Dunst har rollen som den unge prinsessen hvis skjebnesvangre liv har dannet grobunn for myter og legender. Historien begynner når den 14 år gamle Marie Antoinette blir revet vekk fra familie og venner i Wien, frarøvet alle sin eiendeler og plassert i et sofistikert og dekadent miljø i Versailles, det overdådige kongelige hoffet i nærheten av Paris.

Marie Antoinette er ikke annet en brikke i et arrangert ekteskap som har til hensikt å forsterke harmonien og båndene mellom to nasjoner. Hennes ektemann Ludvig, arving til den franske tronen, er også tenåring, men Marie Antoinette har ikke helt det som trengs for å bli en herskerinne som den franske befolkningen tørster etter. Bak den flotte fasaden, er hun en beskyttet, engstelig og forvirret ung kvinne, omgitt av ondsinnet baktaling, falsk smiger, renkespill og sladder.

Fanget i de konvensjonene som er del av statusen hun innehar, er hun nødt til å finne sine egne metoder for å gli inn i den komplekse og forræderske verdenen som er Versaillles.

Fakta

Regi: Sofia Coppola
Foto: Lance Acord
Manus: Sofia Coppola, Antonia Fraser
Genre: Drama
Skuespillere: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rip Torn, Judy Davis
Nasjonalitet: USA
Produsent: Sofia Coppola, Ross Katz
Musikk: Brian Reitzell
Lengde: 2 t. 3 min.
Distribusjon: Buena Vista International
i_249178
Katastrofeekteskap

Hun blir ikke mindre bekymret av likegyldigheten til sin nye ektemann Ludvig. Ekteskapet forblir ufullbyrdet i utrolige syv år. Det klønete kongsemnet viser seg å være en katastrofal elsker og er kilde til dyp bekymring (og ustanselig sladder) for at Marie Antoinette aldri skal kunne produsere en arving til tronen.

Overveldet og deprimert søker Marie Antoinette tilflukt i det franske aristokratiets dekadense og i et hemmelig forhold til den forføreriske svenske grev Fersen. Det tar ikke lang tid før hennes indiskrete eskapader omtales over hele Frankrike.

Om hun blir beundret for sin plettfrie ytre fremtreden eller latterliggjort for å være fullstendig blind for vanlige menneskers liv, er reaksjonene Marie Antoinette møter alltid ekstreme. Likevel, sakte, men sikkert, begynner hun å finne sin plass i livet, som kone, mor og dronning - for bare å bli dratt inn i en blodig revolusjon som vil forandre Frankrike for alltid.

i_249157

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning