Uke for uke – uke 33

Følg graviditeten din uke for uke gjennom tips, bilder og informasjon. I uke 33 har babyens vekt økt til ca 1500 gram, og h*n er 40 centimeter lang.

Publisert Oppdatert
Uke 33

Babyens proporsjoner er omtrent slik de skal være, og fra nå og frem til fødselen er det bare modning og oppfeting som gjelder. I uke 33 har fostervannsmengden nådd sitt høyeste punkt, og mengden vil være konstant frem til fødsel. Hvis babyen er en gutt har testiklene nådd sitt bestemmelsessted. De har hatt en lang vei, de begynner faktisk ved nyrene! Hvis babyen er en jente er klitorisen forholdsvis ferdig utviklet.

Hvis du fortsatt er i jobb bør du sørge for å ta deg regelmessige pauser. Sett av et par minutter med jevne mellomrom, gå et par skritt, eller bare sett deg tilbake og slapp av. Ikke krev for mye av deg selv, det er helt greit at klesvasken ligger en dag lenger enn normalt!

I løpet av denne uken vil babyens hjerne ha utviklet seg såpass mye at babyen kan koordinere suging og svelging med pusting. Selv om de fleste ben har hardnet er hjernen fortsatt myk, og den har ikke vokst helt sammen enda. Dette gjør at fødselen blir litt enklere, fordi bena i skallen kan bevege seg ørlite. Det blir jammen trangt nok uansett, så alle små hjelpemidler tas i mot med takk!

Babyen øver på å puste

Babyen puster dypt, og selv om h*n puster i vann er dette god trening for livet utenfor livmoren. Grunnen til at babyen kan puste under vann er at h*n får all oksygenen h*n trenger via livmoren.

Det er nå i de siste ukene at de fleste gravide opplever den raskeste vektøkningen. Mange gravide opplever en vekt»eksplosjon» på slutten, dette er helt normalt. Forsøk allikevel å holde fast ved et sunt kosthold, det forhindrer ikke bare at unødvendige kilo sniker seg på, det er også sunt for både deg og babyen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning