Uke for uke – uke 32

Følg graviditeten din uke for uke gjennom tips, bilder og informasjon. I uke 32 har babyen vokst til nærmere 39 centimeter, og veier rundt 1400 gram. Fortsatt er det mye oppfeting som må til!

Publisert Oppdatert
Uke 32

Nå begynner det for alvor å bli dårlig plass inne i magen! Selv om det kanskje er vanskelig å tro skal babyen fortsatt vokse en god del til. Du merker sannsynligvis kynnerne godt nå, dette er helt normalt. Det du imidlertid skal være oppmerksom på er om de blir regelmessige og presser nedover i skjeden. Om dette skjer bør du ta en telefon til lege eller jordmor, for å utelukke at kynnerne har gått over til begynnende rier. Selv om det er stor sannsynlighet for at babyen klarer seg om h*n blir født nå er det mye bedre om h*n får bli i magen til termin.

Alle babyens fem sanser fungerer, og den lille er nok svært fascinert og øver så godt h*n kan! Håret på hodet fortsetter å vokse, men noen babyer blir født nesten uten hodehår. Babyen har et godt sovehjerte, og bruker mellom 90 og 95 % av tiden på å sove, omtrent som h*n vil rett etter fødselen. Huden blir stadig mer rosa og mindre gjennomsiktig.

I løpet av uke 32 vil den totale blodmengden i kroppen din være 40-50 % høyere enn før du ble gravid.

Tvillinggravide bør pakke sykehusbagen

Har du begynt å tenke på fødselen? Førstegangsfødende er av naturlige årsaker spente og nysgjerrige på hvordan fødselen vil bli. Noen er også redde for hvor vondt det vil gjøre. Undersøkelser gjort blant nybakte mødre har vist at omtrent 10 % syns fødselen er svært smertefull, 10 % syns ikke den var smertefull i det hele tatt, og de resterende 80 % befinner seg midt i mellom disse ytterpunktene. Hvis du er redd for å føde, og gruer deg veldig, så bør du fortelle det til legen din. Det har heldigvis blitt mer og mer akseptert å søke hjelp for fødselsangst, så ikke vær redd for å søke hjelp!

Dersom du er gravid med tvillinger bør du ha sykehusbagen klar. Selv om endel tvillinggravide går til termin er det også vanlig at de kommer litt for tidlig. Livmoren til en tvillinggravid er i uke 32 like stor som den er ved termin hos en kvinne med ett barn i magen, så det er ikke så rart at ting ofte skjer litt raskere når man venter flere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning