Tunisisk spa i særklasse

Spa-luksus, undervannsbar, ørkenrally, surfing, Cartagos ruiner, shopping, smilende mennesker og ballongferd med ski på beina i Middelhavet.

Publisert Oppdatert
Dette er stikkord for ferieparadiset Hammamet i Tunisia.

Afrika er virkelig iferd med å "ta av" som feriedestinasjon for solhungrige nordmenn på jakt etter nye opplevelser. Prisnivået er lavt og du kan unne deg opphold på firestjerners hoteller til svært hyggelige priser.

Hammamet ligger omlag fem mil fra Tunisias hovedstad Tunis. Rett nok kjører jeg forbi ørkenlandskaper på vei til mitt avkoblingsparadis, men det føles ikke som Afrika. Ingen løver, elefanter eller neshorn sperrer veien for drosjen, og vel fremme og inkvartert på hotellrommet føles det som om dette like gjerne kunne vært i Cannes. Bare prisene avslører at jeg tross alt er kommet til Afrika.

Billig, men likevel høy kvalitet

Hotellet Nahrawess ligger med flott utsikt over Middelhavet. Mitt rom er på 50 kvadratmeter og utstyrt med balkong, aircondition, badekar, TV og minibar. Nå ser jeg frem til 16 spa-behandlinger og min halvpensjon på frokost og middag hver dag i en uke. Prisen for hele herligheten er 7000 kroner hos reiseselskapet Spa-Travel. Det er billig. Svært billig.

På et skilt 50 meter fra hotellrombalkongen står det "Las Vegas" og "Disco". Det er innen gåavstand selv for en utbrent journalistkropp. Jeg tømmer drinken, tar på meg kveldens antrekk: Gul lindress med panamahatt og sandaler. Jeg vandrer ned til de evige bespisningsmarker. Deretter går turen til nærmeste diskotek. 15 kroner halvliteren skal bartenderen ha. Dyrt til å være i Tunisia, men akk for en bagatell for en frossen nordboer.

Inngående spa-pleie

Etter en utmerket frokost i palmehagen på hotellet er tiden kommet til mitt første møte med spa-senteret Thalassa Palace - et gedigent tempel for velvære som får norske spa-konkurrenter til å ligne komforten på mitt egne beskjedne bad. Først skal jeg innom en obligatorisk legesjekk. Denne skal være med på å bestemme hva slags spa-behandlinger jeg skal gjennom av de ialt 16 behandlingene de nærmeste fire dagene.

Jeg er spent. Blir det anbefalt medisinsk spa mot giktproblemer og fedme? En spa mot røyking? Eller er jeg så heldig å få en ren avkoblings- og velvære-spa? Jeg er da tross alt en overarbeidet journalist med 20 saker liggende på vent på blokken hjemme.

Jeg puster lettet ut. Legesjekken gikk greit. Det meste er normalt, men jeg trenger behandling for et ømt håndledd, snorking, røyking og selvsagt stress. Etter å ha blitt undersøkt av legen går turen til spa-planleggeren. - Når vil du ha behandlingen? Spredt eller konsentrert? Begynne i dag eller i morgen?, spør han.

Det er vel like greit å komme igang så snart som mulig om jeg skal rekke å komme i form til jeg kommer hjem, tenker jeg fort og sier: - Jeg vil gjerne starte allerede i dag og ha behandlingene så konsentrert som mulig.

Første behandling: "Algue sous coverture" starter idag klokken 15.30, deretter er det "Baignoire Caracalla" klokken 16.30, "Algue Jambre" klokken 17.00 og en "Massage relaxant" klokken 17.30.

Algekrem og boblebad

Pleien begynner med en algekrembehandling hvor jeg ligger innsmurt i algeleire med et elektrisk teppe over meg i en drøy halvtime. Fra den varme algebehandlingen går turen til det beste massasjeboblebad jeg har opplevd. Bestående av deilig temperert saltvann fra Middelhavet blandet med diverse oljer og med et magemassasjeapparat i midten av karet. Med utsikt over Middelhavets strender med luftballonger trålende forbi, er dette bare å nyte i fulle drag den drøye halvtimen jeg ligger i det boblende lykkevann. Slik glede har ikke bobler gitt meg siden Dom Perignon 1988 var medvirkende til at min kone svarte ja på mitt frieri i Cannes i 1999.

For økt blodtilførsel

Etter boblegleden går turen til en ny algebehandling, som er helt annerledes enn den første. Denne skal øke blodtilførselsen til beina, og består av en algebehandling med eucalyptus smurt opp til øvre del av lårene. Følelsen av å ligge der innpakket i denne underlige maskinen er egentlig ubeskrivelig og må oppleves. Det er kjølig og avslappende, men likevel føler jeg samtidig en indre hete i beina. Utrolig deilig og avslappende! Etter behandlingen fortsetter beina å føles kjølige, men jeg kan ikke kjenne at lårene var avkjølte ved å ta på dem. Her er det rett og slett snakk om en indre kjølig glede. Mystisk og fabelaktig på samme tid.

Massasje med olivenolje

Dagens økt avsluttes med en rolig og avslappende kroppsmassasje med olivenolje. Deilig det også selvsagt, men kanskje litt perler for svin - for mens jeg er i fullt firsprang på vei inn perleporten hos St. Peter, blir jeg vekket av massøren, som vennlig forteller at behandlingen er over. Dette eventyret gjentar seg med ulike variasjoner de neste tre dagene.

Annet å finne på i Tunisia

Om man blir lei av å pleie kroppen, er det mer enn nok å oppleve sett bort fra hotellets luksus. Det er nemlig mye annet å bedrive tiden med i Tunisia utenom spa. Besøk i sentrum av Hammamet er obligatorisk for alle som er i Tunisia. Her kan du få se teppeveving live og et yrende folkeliv. Jeg setter meg på iskrem- og sandwichrestauranten Canari Hammamet og bestiller en pannini og en stor milkshake. Samlet pris 25 kroner, men så er det tydeligvis mest turister som har råd til å spise her. Her kryr det av teppe- og skinnbutikker, og restauranter av alle slag.

På fire hjul i ørkenen

Har du ikke kjørt firehjuls motorsykkel før bør du absolutt prøve. Har du kjørt før er en tur i Tunisias ørken en naturopplevelse i tillegg.

Opp klokken 0700, spise frokost og så rett ut i ørkenen på firehjuls motorsykkel i to timer. Anbefales på det varmeste! Gjennom smale, røde sandstier omgitt av vakre blomster, oliventrær og kaktuser i alle mulige varianter - noen opp til syv meter høye! Dette er en morsom og samtidig litt skummel kjøretur. Men først og fremst var det en natur- og kulturopplevelse. På vei opp mot toppen av fjellet kjører vi gjennom landsbyer hvor vi ser kvinner som leier på eslene sine, og vips er vi satt hundrevis av år tilbake i tid. Vi fikk også sett kameler som forlengst var omgjort til turistguider for mer eller mindre overvektige tyske turister.

Golfparadis

Er du interessert i golf vil du elske Tunisias flotte baner. Har du ikke spilt golf før kan du ta et kurs og lære deg grunnleggende ferdigheter til en rimelig penge. Greenfee er på rundt 300 kroner, som er rimelig i forhold til kvaliteten på banene. Du vil ikke bli skuffet, men forsøk å komme deg ut tidlig på dagen, for i sommermånedene kan det bli veldig varmt midt på dagen.

Sviptur til Tunis

Er du først i Hammamet bør du ta en dagstur med tolk til hovedstaden Tunis og kulturperlen Cartago. En romersk politiker ble berømt for å ha avsluttet alle sine taler med ordene: "...og forøvrig mener jeg at Cartago bør jevnes med jorden." Nettopp det skjedde også hele tre ganger, og i dag er det ruiner igjen som vitner om en velutviklet sivilisasjon. En busstur med tolk, som tar deg til Tunisia, det historiske museet, Cartago og tilbake til Hammamet, koster deg 200 kroner og inkluderer lunsj. De pengene har du spart inn på første kjøp på markedet i Tunis. Her får du kjøpt diverse lærprodukter, keramikk og vevde tepper til utrolige priser.

Verdens beste bar

Sitter her under vann og skriver dette! Strålende, behagelig. For en super idé. Jeg befinner meg like bortenfor Spa-tempelets restaurant - og med utsikt til Middelhavet, solslikkende nymfer og spreke spradebasser. Her sitter jeg på en barkrakk plassert 40 cm under vann i et deilig oppvarmet saltvannsbasseng og skriver med den ene hånden og drikker en kald øl med den andre. Bardisken ligger 30 cm over vannet. Behagelig avkjølende og svært sosialt. Når jeg snur meg med ryggen mot bardisken så jeg resten av svømmebassenget - over mot en egen vitaminbar og løfter jeg blikket litt ser jeg sandstranden, solbaderne og Middelhavets dønninger som folk kaster seg mot for så å bli skyldt i land igjen. I undervannsbaren kan man for eksempel beinflørte med sidekvinnen uten at noen andre ville se det. Et drømmested for en frossen nordboer - og oppfyller fem ønsker på én gang: Utsikt til pene damer eller menn, soling, bading, avslapping og drikking. Og prisen for herligheten? 15 kroner halvliteren.

Reisefakta:

Pakkereise fra SPA-travel til 7000 kroner (prisene er sesongbetonte) inkluderte:

- 1 uke opphold på fire stjerners Nahrawess Hotel i Hammamet Tunisia.

- Legetime samt 16 spabehandlinger på Thalassa Palace Nahrawess (nærmest vegg i vegg med hotellet og med samme eiere).

- Frokost og treretters middag i en uke på hotellet og spasenteret.

Fly kommer i tillegg. Min reise med DeTour kostet 3000 kroner. (Prisene på fly varierer med sesongen).

Tilsvarende spa-pakke finnes ikke i Norge. Men jeg har regnet ut at behandling og fullpensjon i seks døgn koster ca.10000 kroner. Dette betyr at ved å reise til Tunisia er reisen og opplevelsen, taxfreekvoten og en kameltur inkludert i prisen.

Spåk: Det er en stor fordel å kunne litt fransk. De færreste tekster er på engelsk, og selv den hyggelige legen var alt annet enn stø i engelsk. Men med noen franske "hjelpegloser" greier man seg stort sett bra.

Mer informasjon:

Spatravel.no

Tourismtunisia.com

Foto: Eric Gouillart/Cinetic.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning