Trygg på nett

Ikke vær naiv når du surfer på nettet eller får en e-post. Det er enkelte ting som ikke er helt som det ser ut som og det er lurt å være føre var. Her får du noen små tips.

Publisert Oppdatert
Reklame-luringer
På enkelte nettsider blinker det en boks, som til forveksling er lik en melding fra operativsystemet ditt. Ofte har den tekster som forteller deg at du er utsatt for virus eller andre skumle ting. Ikke klikk på disse boksene. La dem få blinke i fred.

Mest sannsynlig er dette ren reklame for et program eller, i verste fall, et spionprogram som installerer seg på PC-en din.

Vil du installere...?
I samme kategori havner programmer som må intalleres for at du skal kunne se enkelte bilder o.l. på nettsider. Noen av disse er harmløse, men det kan også være viruslignende spionprogrammer som er vanskelig å bli kvitt. Disse dukker gjerne opp på erotiske eller pornografiske nettsider.

E-post om personlige opplysninger
Får du en e-post der du blir bedt om å sende personlige opplysninger som kontonummer, passord og annen sensitiv informasjon, er sjelden lurt å svare på.
Ofte vil avsenderen være, til forveksling, lik din egen bank eller et annet sted du har et kundeforhold.

Slike opplysninger skal ALDRI sende i e-post.

Usikker?
Om du blir bedt om å installere et ukjent program, så kan det være lurt å ta et lite søk. Skriv ned eller husk navnet på programmet og bruk en søkemotor for å lete etter svar. Ofte kan du bare ved hjelp av overskriften i treffene se om det er en dårlig eller god idè å laste ned programmet.

Om du får en e-post som du er usikker på om du bør svare på, så ta kontakt med de som tilsynelatende er avsenderen. Ikke svar på e-posten, men finn en kontaktadresse på nettsiden til f.eks banken.
Da vil du få svar på om det er bare juks og bedrag. I tillegg får du mulighet til å advare andre som får samme e-post. Advarsler legges gjerne ut på nettsiden til de som har fått misbrukt navn eller e-postadresser.

Vær skeptisk
En god regel er å alltid være skeptisk til det du finner på nettet eller får pr. e-post. Det tar deg ikke mange minuttene å sjekke og du er spart for frustrasjoner og kanskje økonomisk tap.

Om du allerede har lastet ned et program som du er usikker på, så kan du la anti-virusprogrammet ditt gjøre et søk. I tillegg kan du prøve Ad-aware .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning