Trange tider

– Behovet for møbler med flere funksjoner blir bare større. Men møbelindustrien og designerne henger ikke med i utviklingen, mener møbeldesigner Atle Tveit.

Publisert Oppdatert
- Dagens tilbud er i stor grad tilrettelagt for gårsdagens bomønstre, sier Tveit, som har skrevet masteroppgave om multifunksjonelle møbler ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Bo midt i byen

Det er ikke lenger bare studenter som må belage seg på compact living, der man bor man lite og kompakt, og ett og samme rom brukes til både soverom, kjøkken, kontor, spiseplass og stue. Tveit sikter til tendensen med nye familemønstre, flere single og dyre kvadratmeter i storbyene. Spesielt for unge mennesker som ikke bare ønsker å bo urbant, men midt i byen, blir det trangt om plassen.

- Vi bor annerledes enn vi gjorde for noen tiår siden, men møblene er stort sett de samme. Mens mye har skjedd med våre boliger og bomønstre, er det gjort lite for å tilpasse møblene til en ny situasjon, sier Tveit.

Han får støtte Guro Voss Gabrielsen, samfunnsgeograf og stipendiat ved Oslo arkitektur og designhøgskole.

- Alminnelige leiligheter krymper i størrelse. Man får glatt fire rom inn på en gammel to-roms. I tillegg til færre kvadratmetre er boligene også generelt mindre sjenerøse. Integrerte skapløsninger er blitt et fremmedord og store rom som kan benyttes til flere formål en sjelden luksus. Når vi legger til at hver av oss eier flere ting enn noensinne, er det ikke overraskende at oppbevaringsmøbler selger som de berømte hvetebrødene, påpeker Voss Gabrielsen.

Enkle å bruke

For å møte dagens boligsituasjoner på en bedre måte, mener Tveit det må utvikles møbler som kan spare verdifull plass i en liten bolig.

- Vi har fortsatt bruk for en seng å sove i, en stol å sitte på og et bord å sitte ved. Problemet er bare at det ikke lenger er like god plass til alt vi ønsker å ha i våre boliger. Og det er her flerfunksjon kommer inn. Hvis det ikke er rom for både seng, stol og bord, må nødvendigvis et av disse møblene få en ekstra funksjon for at de samme behovene skal kunne bli tilfredsstilt, påpeker Tveit.

Møblene bør derfor være så enkle som mulig i bruk.

- Ingen tar dem i bruk hvis det blir for omfattende å skifte fra en funksjon til en annen. Men de må også falle i smak visuelt for at de skal kunne bli kommersielle suksesser, sier Tveit.

Men ikke alle lar seg overbevise. Møbeldesigner Nikki Butenschøn beskriver multifunksjonelle møbler som "en fiks ide".

- Det er spennende, men ikke alltid det funker. Har du en skapseng, må du rydde bort alt som står på gulvet for å bruke den som soveplass.

i_246166

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning