Trådløst nettverk

Det blir mer og mer vanlig med trådløse nettverk. Dette gir oss flere muligheter både hjemme og borte. Men det er også noen små utfordringer.

Publisert Oppdatert
Et trådløst nettverk koster lite. Mange nye PC-er har allerede trådløst nettverkskort intergrert og det koster ikke menge hundrelappene å kjøpe nettverkskort heller. På denne måten kan du flytte PC-en rundt i hjemmet uten å tenke på kabler.

Er du på farten, så vil du også finne trådløse nettverk de fleste steder. Hoteller, flyplasser, bensinstasjoner og kafeer tilbyr ofte trådløst nett for besøkende. Noen steder er det gratis, andre steder må du betale for tilgangen. Uansett gir dette oss mange muligheter, enten vi reiser på fritiden eller i jobbsammenheng.

Sikkerhet
Du er kanskje ikke interessert i at andre skal logge seg på ditt nettverk og kanskje få tilgang til din datamaskin?
Da gjelder det å sikre nettverket skikkelig. Hvordan dette gjøres kommer i stor grad an på hvilken type trådløst nett du har. Stort sett vil du finne informasjon om dette i bruksanvisningen eller ved hjelp av programvaren som følger med utstyret. Du kan også besøke produsentens web-side.

Det finnes flere måter å kryptere eller sikre nettverket på.

Før det første kan du gjøre nettverket ditt usynlig for andre ved å slå av kringkasting med SSID (navnet på det trådløse nettverket). Da vil ikke naboens nettverkskort finne nettverket ditt uten videre. Likevel kan de med kunnskaper om trådløse nettverk kunne finne det.

Et annet enkelt grep er å bruke et MAC-filter. Hver PC har sin egen MAC-adresse, som stort sett finnes på nettverkskortet. Du kan angi hvilke MAC-adresser som skal ha tilgang på nettverket ditt Du kan også stenge ute enkelte MAC-adresser om du vil. En MAC-adresse ser omtrent ut som dette 00-11-22-33-44-55 (tall eller bokstaver).

Du kan også finne MAC-adressen til din PC (Windows XP/2000) ved å klikke på Start-Kjør og skrive 'cmd.exe' og trykke enter. Så skriver du inn teksten 'ipconfig /all'. MAC-adressen finner du stort sett etter teksten "Fysisk adresse" eller "Physical Address".

Du kan også velge å aktivere kryptering av det trådløse nettverket. Du legger inn et passord som man må kunne for å få tilgang til nettet. Til dette bruker man WEP-teknologien som kryptere data som sendes.

Du kan også benytte deg av WPA for å kryptere. Dette er en sikrere kryptering enn WEP. Forskjellen er at WEP bruker samme kryptering på alle "pakker" som sendes, mens WPA har forskjellig kryptering på alle disse "pakkene". Om noen klarer å finne nøkkelen.

Ta en titt i bruksanvisningen til det trådløse nettverket ditt eller logg inn i administrasjonsprogrammet som du bruker til f.eks. installasjon av nettverket. Der vil du finne alle alternativene. Om noe skulle gå galt, så kan du bare finne "reset" knappen på routeren din og få tilbake det usikrede nettverket.
__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning