Trå på tre

Nordmenn vil helst ha tre på gulvet, de fleste eikeparkett i en nøytral farge. Men mørkebrune og lyse parkettgulv, samt massive tregulv vinner fram.

Publisert Oppdatert
Så mye som 70 prosent av oss vil ha parkett når nytt gulv skal legges. Det viser tall fra Prognosesenteret, som overvåker den norske byggebransjen.

- Tidligere var parkett et tilvalgsprodukt hos leverandørene av ferdighus. Laminat var standard. I dag er det parkett som er standardproduktet. Vi ser en lignende vridning vekk fra laminat, og over mot parkett, i renoveringsmarkedet. Årsaken er rett og slett at norske husholdninger har fått romsligere økmonomi, og har råd til å velge mer eksklusive materialer, sier Kåre Elnan, partner i Prognosesenteret.

- Men fortsatt er det mange som velger laminat på gulv der det vil være stor slitasje, eller der man vil at gulvet skal bygge lite i høyden, legger Elnan til.

Tilsynelatende tre

Totalt selges det årlig 35 millioner kvadratmeter med parkett, laminat og vinylgulv til forbrukermarkedet i Norden. I den mest eksklusive enden av markedet er det også stadig flere som vil ha massive tregulv.

- Hovedinntrykket er at alle vil ha tregulv, og da mener jeg egentlig "tremønstret gulv". Der man ikke har ekte trematerialer, vil man i det minste ha vinyl eller laminat som imiterer tre, sier Bjørg Owren, administerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Hun beskriver et utspekulert vinylgulv som kommer oppdelt i staver og nater (fugene mellom treplankene) - et "skipsgulv" som visstnok ikke er lett å avsløre. Og gulvbransjen har flere triks, kan Owren fortelle:

- Selv keramiske fliser med tremønster har kommet på markedet, fra produsenten Höganäs. Så det er ingen tvil om at tre-trenden er omfattende.

Nøytral base

Men det er ønsket om tregulv som ligger i bunnen, og ingenting står sterkere enn eikeparketten - nordmenns førstevalg gjennom mange år. Tarkett, som er Nordens største produsent av både parkett- og laminatgulv, kan fortelle at svenskene og finnene deler vår begeistring for eik. Mens danskene foretrekker det lyse, harde treslaget ask når de handler parkett.

Slik forklarer Bjørg Owren vår egen hang til eik:

- Eik er enkelt å velge fordi det passer til alt. Man får en fin, nøytral base som verken er spesielt lys eller mørk. Dessuten synes ikke hybelkaninene så godt som på de helt lyse eller helt mørke gulvene.

Kontrast

Mens eik er vanlig og ukontroversielt, er helt mørke eller helt lyse gulv den nye gulvtrenden.

Helt lyse parkettgulv kan kjøpes ferdig behandlet med hvitpigmentert lakk. Mørke gulv har ofte vært identisk med miljøskadelig forbruk av regnskogsvirke. Nå forteller Owren at seriøse produsenter ikke lenger forhandler regnskogsparkett, men at det har kommet et godt alternativ:

- Det har kommet en ny teknikk for varmebehandling av treverk, slik at parkett av vanlige tresorter som eik, ask og bjørk kan få en mørk, dyp lød. Varmebehandlingen sørger for gjennomfarging, slik at parketten beholder fargen selv om man om noen år vi slipe overflaten.

Mørke gulv danner en tydelig kontrast til de lyse møblene og veggene som preger mange hjem nå for tiden.

- Helheten blir strammere, og møblene trer tydeligere frem, når gulvet er mørkt, kommenterer Owren, som i tillegg til parkettvariantene også trekker fram de massive tregulvene som et flott element i rommet.

- Du får dem mørke eller helt hvitkalket, så de ligner tøff rupanel. Oveflatene kan være silkeglatte eller så rustikke at du knapt kan gå å dem med raggsokker uten å henge fast. Dette er ikke gulv du legger uten å ha tatt ordentlig stilling til smaken din. Men når du først har fått dem på plass, gir de rommet masse sjel og karakter.

__________________________________________________________________________
I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning