To bærbare på testbenken

Flere og flere velger bærbare datamaskiner som sine faste arbeids-stasjoner. Jeg har testet to helt forskjellige bærbare PC'er. Den ene er lett og liten, den andre stor og tung men full av krefter...

Publisert Oppdatert
Fordelene er mange, men hva skal du velge? Alt kommer an på hva du faktisk bruker din datamaskin til. Er du en krevende bruker? Dersom du liker å spille de nyeste spillene med heftig 3D-grafikk, eller er interessert i å redigere feriefilmene og brenne de ut på DVD vil jeg kalle deg en forholdsvis krevende bruker når det gjelder maskinvare. Da holder det ikke med en såkalt 'ultrabærbar PC'. Disse maskinene har for dårlige skjermkort, og mye av datakraften må vike til siden grunnet plassbesparing.

Den første PC'en som skal testes er Fujitsu Siemens LifeBook P7010. Den har følgende spesifikasjoner: 1.1GHz Intel Centrino prosessor, 512MB minne, 80GB harddisk, kombinert DVD spiller og CD brenner, 10.6 tommer widescreen skjerm, innebygget trådløst nettverk, Windows XP Pro. Å få pakke ut denne maskinen av esken var en sann glede. Utrolig smekker å se på og meget liten og lett (1,3KG). Gledes-nivået sank et par hakk da jeg slo på maskinen. Skjermen er desverre i minste laget, og myse-faktoren blir litt høy når du sitter i godstolen med maskinen på fanget. Skjermen har også en svært blank overflate, noe som gjør at den reflekterer alt bakgrunnslys på en litt irriterende måte.

Ellers virker maskinen forholdsvis rask, og signalnivået på det trådløse nettverket er svært bra. En annen ting jeg liker med denne maskinen er at de har presset inn en 80GB harddisk, noe som kommer godt med for oss som liker å ha med en god porsjon musikk og kanskje noen filmer på ferieturen eller på hytta mens de andre spiller UNO. Batterilevetiden er oppgitt til 7,5 timer. Dette er som alltid en grov overdrivelse. Maskinen holdt ut i ca. 4 timer før den begynte å mase om strøm. Jeg lar meg imidlertid lett imponere og synes 4 timer er ganske greit i forhold til hva jeg er vant til på bærbare maskiner. Prisen på denne maskinen er forholdsvis stiv: Ca. 19.000 kroner + frakt. Konklusjon: Dette er maskinen for de som er mye på farten og ikke bryr seg om spill og fanteri. Hipt utsendet og mye lagringsplass er digg, men skjermen og prisen trekker ned litt.

Nestemann ut er en koloss av en maskin. Fujitsu Siemens Amilo A1630. Den er stor tung og grå, og kan vel knapt kalles bærbar med sine 3,6KG og en strømforsyning som er på størrelse med en murstein. Litt skuffet over designet og vekten slår jeg på maskinen. OI! Viftestøy... Ikke veldig høyt, men uansett litt nedtur selv om jeg egentlig hadde forventet det. Denne maskinen er nemlig spekket med godsaker på hardware-siden: 64 bits 3000+ AMD Athlon prosessor, ATI Mobility Radeon 9700 128MB skjermkort, DVD brenner, 15,4 tommer widescreen skjerm, trådløst nettverk, 40GB harddisk og 256MB minne. Personlig mener jeg at de burde fått inn en 80GB harddisk og 512MB minne i denne kolossen, men prislappen som lyder på 13.000 kroner tillater det vel ikke.

Videre blir jeg svært positivt overasket over skjermen. Det er helt klart bedre å jobbe på en stor og god skjerm som dette. Maskinen jobber også svært raskt til tross for bare 256MB minne (jeg ville nok oppgradert til 512 med en gang). Siden denne maskinen har et oppegående skjermkort vil jeg teste et spill som er litt krevende. Jeg installerer The Sims2, et bilspill og et skytespill av nyere dato. WOW! Viftestøy og maskin-design er glemt, og grafikken jeg ser foran meg er noe jeg ikke trodde var mulig på en bærbar PC i denne prisklassen. Batterilevetid på denne maskinen er imidlertid laber. Den holdt i ca. Halvannen time før strømkablene måtte plugges i. Konklusjon: Mye for pengene, ekstremt god grafikk og DVD brenner trekker opp. Vekt, støy og batterilevetid trekker litt ned, men dette er maskinen jeg ville valgt uten tvil dersom det skulle være min faste arbeidsstasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning