Tilberedning i tåka

Den som virkelig vil få opp dampen på kjøkkenet, kan svi av mange tusenlapper på ny ovn.

Publisert Oppdatert
Varm, fuktig tåke tyter mot landslagskokk Gunnar Hvarnes (28) når han åpner ovnsdøren.

- Dampovn er en nødvendighet for oss som jobber på storkjøkken. Den er bra til koking av poteter og tilberedning av fisk. En vanlig feil er at mange koker fisken for hardt. Vi damper den i 60-70 grader, forteller Hvarnes, som jobber som kjøkkensjef på Brasserie Hansken i Oslo. Han tilføyer at ovnen også er godt egnet til å varme opp mat, siden den tilfører fuktighet.

Sunn tilberedning

- Dampovner er på full fart inn også i privatboliger, forteller Arne Vidar Fragått, salgssjef for Gaggenau i Norge, som er kjøkkenutstyrets svar på Bang & Olufsen.

- Etterspørselen er stigende, bekrefter Hilde Hovengen, produktansvarlig hos konkurrenten Miele.

Argumentene som importørene bruker i sin markedsføring, er at tilførsel av fuktighet gir sunn og smaksrik mat. Grunnen er at fuktigheten motvirker uttørking av råvaren, samtidig som man unngår at næringsstoffene flyter ut i vannet, som ved koking.

- En dampovn er super til å heve brød i og til koking av grønnsaker. Den er også fin til å tilberede pinnekjøtt i, siden du slipper problemer med at kjelen kokes tom for vann, tilføyer Tommy Østhagen, tidligere norgesmester i kokkekunst.

Påfyll av vann

Felles for dampovnene er at de sender damp rett inn i stekerommet. På rimeligere modeller må du helle på vann på en beholder, mens den dyreste, en ovn fra Gaggenau, er koblet til vann og avløp. Gaggenau-ovnen er stekeovn og dampkoker i ett. Prisen ligger på rundt 30.000 kroner. Kombiovnen tilbyr temperaturer på mellom 30 og 230 grader, samtidig som graden av fuktighet kan justeres. Vanntilførselen kan også skrus av, slik at tilberedningen blir helt tørr. Spesielt for ovnen er en egen funksjon som tar vekk dampen fem til seks sekunder før døren åpnes.

- Prisen på en dampovn er høy for privat bruk, men trolig vil vi oppleve at prisen faller, slik den har gjort for mobiltelefoner, flatskjermer og induksjonsovner, sier Østhagen.

Bortsett fra kombiovnen til Gaggenau, kan ikke graden av fuktighet justeres. Miele tilbyr derimot dampovner som kan stilles inn med temperaturer fra 40 til 100 grader. Dampmengden reguleres etter temperaturen. Prisen spenner fra 12.000 til 21.000 kroner. De mest avanserte dampovnene fra Miele har automatiske programmer, som opplyser når matvaren er ferdig. Den nyeste modellen, som kommer i høst, har automatisk tilberedning av hele menyer. Betjeningsformen er basert på minibank-prinsippet, og foregår via berøring på et panel, der man kan velge mellom 16 språk - også norsk. Maskinen forteller deg i hvilken rekkefølge du skal sette inn for eksempel poteter, grønnsaker og fisk, slik at all maten er ferdig samtidig.

- En dampovn kan gjøre alt bortsett fra bruning. Biff dampes først, og svis av i panne eller på grill etterpå, forklarer produktansvarlig Hovengen i Miele.

Erstatter mikrobølgeovn

Siemens tilbyr dampovn til 9000 kroner, som et supplement til en vanlig stekeovn.

- Flere velger dampovn i stedet for mikrobølgeovn. Dampovnen er bedre til å bevare konsistens, farge, smak og næringsstoffer, mens mikrobølgeovnens styrke først og fremst er hurtighet, sier Torgrim Haaberg, markedssjef for Siemens Husholdningsapparater i Norge.

- Dampovner kjøpes nok først og fremst av dem som bygger nye kjøkken, og integrerer dem i innredningen, mener Hovengen fra Miele.

Gunnar Hvarnes tror det først og fremst er de utstyrsglade som fascineres av dampovn.

- Vanlige folk trenger det egentlig ikke. Det meste du gjør i en dampovn, kan du gjøre i en kjele med litt vann og en rist.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning