Tid for Oscar-film

Skal man ha håp om en Oscar, bør premieren times mot senhøsten. Det vil norske kinogjengere nyte godt av i månedene fremover.

Publisert Oppdatert
I januar hvert år annonseres de nominerte til årets Oscar-utdeling. Samtidig går nordmenn inn i høysesongen for kvalitetsfilm.

- Mange av de beste filmene kommer alltid i januar og februar. Det har delvis med Oscar å gjøre, sier NRKs filmmedarbeider Anne Hoff.

For i Oscar-racet er det ikke kun den beste som måtte vinne. Markedsføring må til.

- Timing er viktig for å få oppmerksomhet rundt en film. De gode filmene som hadde premiere opp mot juletider i USA, slik som for eksempel "Sweeney Todd" og "Om forlatelse", får mye buzz og gratis markedsføring som mulige Oscar-kandidater. Derfor velger de som satser på en Oscar stort sett å legge premieren til høsten, forklarer Hoff.

Høysesong

Siden Norge vanligvis ligger noen premieremåneder etter USA, kommer kvalitetsfilmene på kino nå.

- Januar og februar er de klart beste kinomånedene i Norge. Både når det gjelder kvaliteten på filmene og besøkstallet, bekrefter filmsjef i Oslo Kino, Christin Berg.

Selv om nominasjonene til årets Oscar ennå ikke er klare, har flere filmer allerede fått favorittstempel. Først ut på norske kinoer er det britiske dramaet "Om forlatelse", som er nominert til hele syv Golden Globes, og har premiere 11. januar.

Øverst på nettsiden Awards Daily sin liste over årets antatte Oscar-vinnere, troner imidlertid "No Country for Old Men", etter at den har mottatt fem Golden Globe-nominasjoner og vunnet prisen for beste film i flere andre kåringer. Filmen har norsk premiere 29. februar.

Filmene som derimot hadde premiere i USA i januar og februar i fjor, risikerer å falle helt utenfor Oscar-racet. Et eksempel på det er "Zodiac", som gjorde suksess tidligere i år, og som nå relanseres i USA for å friske opp Oscar-aktualiteten.

- Zodiac stakkar har nok havnet litt i bakleksa. Filmer som er blitt for gamle, blir lett glemt. Særlig litt stillferdige kvalitetsfilmer forsvinner fort ut av Oscar-spekulasjonene hvis de hadde premiere for et år siden, sier Anne Hoff.

Men det er ikke bare timingen som avgjør om en film blir Oscar-aktuell.

- Her er det alltid mye spekulasjoner, blant annet om hvilke temaer og typer fortellinger juryen foretrekker, forteller Hoff.

Typisk Oscar-film

Om oppskriften på suksess ikke er funnet ned til minste sceneanvisning, er det ingen tvil om at å satse på et sofistikert og voksent publikum gir større muligheter enn sjangerfilm for tenåringer. Mens Hollywood vanligvis satser på inntjening fremfor kvalitet, er det andre mekanismer som slår inn i Oscar-jaget. Med håp om en pris sier studioer, regissører og filmstjerner ja til prosjekter som vil gi måteholden inntjening, men desto større prestisje.

- Tenk på hvor mange prosjekter som blir realisert fordi støtteapparatet tror eller håper de vil bli en Oscar-film, sa kvinnen bak nettsiden Awards Daily, Sasha Stone, til New York Times.

- Svaret i år, og de fleste andre år, er mange.

Ifølge både henne og en rekke andre filmskribenter, er 2007 det beste filmåret på lenge, hvor årets Oscar-vinnere på ingen måte er gitt på forhånd. Norske kinogjengere går med andre gode tider i møte.

- Vi er på mange måter ekstra heldige, siden vi har Oscar-filmene lett tilgjengelige når nominasjonene nå snart annonseres, sier Anne Hoff.

- Det er alltid fint å nylig ha sett de filmene det snakkes mye om.



Årets Oscar-nominasjoner kunngjøres 22. januar. Utdelingen vil foregå 24. februar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning