Ti hotte i potte

Rydd plass i vinduskarmen til høstens nyheter: Rosa penselkostliljer, blomstrende ananas og xhosa-stammens kongeknoll.

Publisert Oppdatert
Sammenlignet med blomsterprakten ute, virker vinduskarmene inne ekstra stusselige mot slutten av august. Hvorfor skal ikke de også nyte godt av høstens nyheter?

Primaflor er gartnerprodusentenes eget samvirke. De importerer og leverer planter til hele landet via 12 forskjellige avdelinger. I disse dager tappes lagrene for siste nytt i potteplanter. På store triller blomstrer kjente og ukjente planter imot oss. Importansvarlig Heine Hågensen plukker ut planter han aldri har solgt før.

- Det er spennende med så mye nytt. Flere av disse plantene har jeg aldri sett før, og jeg vet lite om dem. Mens noen, som anthurium, har kommet i mange varianter denne høsten. Felles for høstens nyheter er at de er nærmest skulpturelle i formen.

Et lite tre har små, røde blomster inne blant de grønne, tykke bladene. Jatropha multifida heter minitreet, som er en korallplante fra Mexico. Vi merker oss også flere brett med rødrosa dusker av noen blomster som kalles "blodliljer", som har opphav i Sør-Afrika. Asiatiske orkideer kneiser i nye varianter. Det er et temmelig eksotisk følge som gjester Primaflors lagerhall.

Del av interiør

Tonje Bergh er informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter. Hun merker seg at orkideer og sukkulenter er veldig populære denne høsten.

- I fjor var det minimalisme som var tingen, og da passet orkideene og sukkulentene godt inn i trendy hjem. Men nå er det "folk flest" som kjøper disse blomstene. Orkideer skal helst stå i transparente potter, så du kan se røttene. De som er veldig innovative, går fra minimalisme til maksimalisme. De vil ha tyngre planter som gjør mye av seg.

Den generelle trenden er at høsten fører med seg gylne farger. Gull og oransje er fint til Halloween. Krysantemum samt pepperfrukter i forskjellige farger lyser også godt opp i høstmørket.

- Vi ser at blomster og potter blir mer en del av interiøret. Før lå planter et par til tre år etter interiørmoten. Nå får vi nye sorter hele tiden, eller "gamle" sorter i nye farger. Brunt i kombinasjon med andre farger er veldig riktig denne høsten. Samt lilla og dype rødfarger, meddeler Tonje Bergh.

Det er ikke sikkert du finner alle plantene vi nevner i din blomsterbutikk. De er nemlig så nye at mange i bransjen ikke har hørt om dem. Men de er i handelen, og flere vil vi sikkert se mer til utover vinteren.

- Det er sjelden så mange nyheter hos oss. Vi har gjerne nye sorter innenfor samme familie, eller blomster i nye farger. Som oransje erica og tofarget hortensia med dyp aubergine, sier trendansvarlig hos Mester Grønn-kjeden, Jannicke Friis Bentzen.

De aller nyeste

I Primaflors blomsterhall finner vi altså det absolutt nyeste for vinterhalvåret. Her er et utvalg av de mest spennende:

1. Orkidé Miltassia: En Aleceara-hybrid som blomstrer hele året og har en nydelig lilla og burgunder farge. I tillegg til et vakkert utseende, dufter den svakt og godt.

2. Jatropha Multifida og Interigma: Korallplanter som kommer fra Mexico og Brasil. Små trær som blomstrer hele året med korallrøde blomster. Trenger mye lys.

3. Scadoxus, "blodlilje": Hører til amaryllisfamilien som kommer fra Sør-Afrika. En penselkostlilje som gror i skyggefulle områder i Natal-provinsen. Den skal stå solrikt. Når den har blomstret av, får den eksotiske, grønne blader.

4. Dischida Million Hearts: Broket farge. Med små blader som ligner hjerter i ranker. Egner seg godt til ampel. Er i samme familie som hoya.

5. Gerradanthus Macro, "kongens knoll": Om den står i skyggen eller i lyset, vil denne planten trives. Med jevnlig vanning og gjødsel vokser den raskt. Lar du den tørke mere ut, beholder den sin form og størrelse. Den sør-afrikanske xhosa-stammen har kjent og respektert planten i århundrer. For oss ligner den en knoll med eføy på.

6. Aloha-lilje, "leia": Kalles også "himmelens barn". Aloha betyr å være i nærheten av den gudommelige ånd. Planten gis gjerne bort til en som skal vises kjærlighet. Det er en plante som tåler mye, trenger mye sol og blomstrer sommer og høst. Blomstene vokser i små klynger, og ligner en liten ananas før de springer ut.

7. Hoya Kerrii: En porselensblomst som har fått et oppsving. Legenden sier at giver og mottager av en Kerrii vil være forent for evig. Planten med de store hjertene kommer fra Thailands jungel og kalles også "sweetheart".

8. Anthurium "baby brown": Flamingoblomsten som kommer fra Sør-Amerika er ikke ny her i landet, men denne fargen er helt ny. Den er ikke rød , men brun - en nyanse som passer til høstens motefarger. Anthurium i flere farger er trendblomst denne høsten.

9. Cartopsis: Blanke, grønne blader med lys grønne, bittesmå "blomster" som ligner skudd. Elegant og yndig plante.

10. Vriesea Simplex: En tropisk plante som tilhører gruppen gitterblad og kommer fra Mellom-Amerika. Morsomme "blomster" som er gule på en side og røde på den andre. Trenger mye sol.

__________________________________________________________________________

Foto: Dag G. Nordsveen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning