"Thriller" videre

Timing er vesentlig ved plateslipp. Med mindre du heter Michael Jackson, og albumet allerede er verdens mest solgte.

Publisert Oppdatert
- Michael Jackson er en velsignelse. Verden har aldri erfart en artist som ham, hevder Tshawe Baqwa, TV 2-kjendis fra "Skal vi danse?" og halve hiphop-duoen Madcon.

I likhet med sitt store idol har han fått oppleve å selge skiver i bøtter og spann. "So Dark The Con Of Man" blir likevel småpenger mot "Thriller", som med godt over 100 millioner omsatte eksemplarer troner øverst på Guinness rekordboks liste. Da spiller det mindre rolle at relanseringen som skulle funnet sted før jul, er blitt utsatt til 11. februar.

"Billie Jean"

Hvorfor og hvordan ble Jacksons sjette langspiller tidenes mest etterspurte? Egil Houeland, legendarisk nærradiomann og tidligere europamester i pop og rock, viser til flere grunner.

- Selv om førstesinglen fra albumet, "The Girl Is Mine" med Paul McCartney, ble en topp-ti-hit både i USA og Storbritannia, var det "Billie Jean" som tok helt av. Den går i mars 1983 til topps i begge land, og Jackson har en utrolig liveframføring på amerikansk fjernsyn under et jubileumsshow for plateselskapet Motown. Her dukker også "moonwalken" opp for første gang.

Paradoksalt nok - idet Jackson begynner å fikse på utseendet, blir han den første "svarte" artisten som blir playlistet av den innflytelsesrike musikkanalen MTV.

- På neste single, "Beat It", spiller Eddie Van Halen gitar, og dermed får han innpass i rockeleiren. Samtidig strekkes popvideoformatet i den ti minutter lange "kortfilmen" til "Thriller". Med ett var Jackson totalt "King of Pop" i samtlige kanaler som talte, påpeker Houeland.

- Albumet ble et slags minste felles multiplum av mange forskjellige innfallsvinkler til datidas popkultur. Det ble det rekordhøye salgstall av.

Hitoppskrift

"Thriller" ble til i tidsrommet april-november 1982. Jackson og produsent Quincy Jones var skjønt enig om én ting: Hver låt skulle kunne bli en hit.

- Man må kunne nynne den, om man er en bonde fra Irland eller en dame som skrubber toaletter i Harlem, om man er en som kan plystre, eller om man er et barn som kan knipse med fingrene. Den må kunne nynnes, mimrer Jackson i et ferskt intervju med magasinet Ebony.

Tshawe Baqwa kommer naturligvis ikke utenom dansen.

- Når du først synger, får du lyst til å danse litt òg. Michael Jackson er en direkte hyllest til perfeksjon av de to elementene - bevegelsen og sangen. Du må ikke kunne danse for å synge. Men for meg blir det unaturlig.

Baqwa legger ikke skjul på at han og makker Yosef Wolde-Mariam har hentet mye inspirasjon fra Jackson.

- Vi elsker ham. Vi tilhører den generasjonen som fikk muligheten til å oppleve hans storhet. Selv om vi aldri har hermet etter ham, har han vært til stede så lenge - og da skjer det ting. Du blir påvirket - på mange forskjellige måter.

Tror på artisten

Jackson selv har for lengst begynt å jobbe med nytt stoff, ifølge Ebony-intervjuet.

- Jeg skriver masse om dagen og er i studio hver dag, melder han offensivt.

Baqwa forholder seg delvis avventende.

- Som artist har jeg tro på ham. Som menneske er jeg redd han har gått av skaftet, sier han med henvisning til sexanklagene og rettssaken fra noen år tilbake.

- Dette er noe vi andre får prøve å ta lærdom av. Bransjen kan sluke deg hvis du ikke er forsiktig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning