Ta vare på vinen

Den mørke kjelleren er vinens preferanse. Men et opphold i et vinskap eller kaldt soverom er heller ikke å forakte.

Publisert Oppdatert
Hvor skal flaskene oppbevares? Problemet melder seg når du har kjøpt noen gode viner på ferie som du gjerne vil gjemme til en passende anledning. Eller du har fått en årgangsportvin som helst skal ligge i 20 år.

Ikke har vi kjeller, ingen kald bod, og i stua synes vi det er hyggelig å ha det varmt og godt vinterstid.

Maks 20 grader

- Hvis du bare skal lagre vin for vinterhalvåret, er det ikke noe problem i Norge. Da kan du bare legge vinen på det kjølige soverommet. Men vin skal helst ikke ha temperatur over 20 grader i to til tre måneder, da forringes den, sier kvalitetssjef på Arcus, Frithjof Nicolaysen.

Han forteller at det ikke er nødvendig å investere i svalskap eller kostbare kjelleranlegg hvis du har en kjellerbod med ganske stabil temperatur. Vanlige, norske kjellere er ideelle. Frysetemperatur for vin er rundt fire grader minus. Og det er sjelden en kjeller har minusgrader med vår tids isolering. Årstidsvariasjonene i temperatur er ikke noe problem, for de går så langsomt. Så lenge det ikke blir over 15 varmegrader i lange perioder.

Forråd

- Nå står det årgang på alle vinflasker, så mange forledes til å tro at vanlig konsumvin som skal nytes fersk, er årgangsvin. Vi må huske at ni av ti flasker vin som drikkes her i landet, er vin som ikke skal lagres over tid. Og den type vin kan oppbevares i hus eller leilighet, bare helst ikke på peishylla eller oppå kjøleskapet, informerer Nicolaysen.

Kjellermester på Hotel Continental i Oslo, Remi Madsen, har ansvaret for Norges største vinkjeller. Han er opptatt av at folk ikke må bli skremt vekk fra muligheten til å lagre vin hjemme.

- Det er viktig at vi kan kjenne gleden ved å lagre vin, selv om det ikke er de dyreste og mest kjente. Det er hyggelig å kunne velge mellom fire-fem sorter når man får gjester. Det er ikke nødvendig med et eget vinrom. En bod, et isolert lite rom eller et vinskap holder. Det koster ikke mye å kjøpe en kjøleromsvifte eller aggregat og isolere skikkelig. Da har du plass til over hundre flasker uten problem.

Kjeller

- Den tradisjonelle, gamle kjelleren som ligger under bakken er ekstremt bra til oppbevaring av vin. Antagelig det beste stedet. Vi kaller det passiv vinkjeller, meddeler Per Mæhling i Moestue Grape Selections.

En bra kjeller har stabil temperatur, er mørk og ikke for fuktig - som vinkjellerne hos produsentene selv. Hvis huset ditt har den type kjeller, er det bare til å lage hyller eller stable kasser så det er enkelt å finne fram.

For den som har en kjellerbod eller et rom i underetasjen, og som ikke er snekkerkyndig, er elementvinkjeller tingen.

- Det er ikke så mange som er klar over denne typen vinkjeller. De leveres i fire størrelser, fra 2400 liter til 7000 liter. Hvis du skal flytte, kan du rett og slett pakke med deg vinkjelleren, forklarer Marit Johannessen i Norcool.

Kjøkken

- I dag er det blitt vanlig å lage et vinrom i tilknytning til kjøkkenet i nye leiligheter og hus. Enten som et svalrom eller et vinskap som er integrert i kjøkkenbenken, eller bygd inn i veggen, forteller interiørarkitekt Peder Olimb.

Johannessen i Norcool påstår det har skjedd en drastisk endring i nordmenns kunnskap om oppbevaring av vin de siste par årene. I Sarpsborg produserer Norcool vinskap, elementvinkjellere og vinaggregat som leveres til de største leverandørene av vinkjellere i Frankrike, samt byggvarekjedene her til lands.

- Hvis du skal kjøpe et vinskap, så skal det være uten noen form for vifte, så vinen får ro, råder Marit Johannessen. Per Mæhling er enig.

- Noe av det verste som knekker vin, er vibrasjoner. I tillegg til for høy temperatur og lys. Få med at det er smart å skaffe en alarm som sier ifra om sikringen går. Hvis du er på sommerferie i tre uker og den skulle gå, er vinen ødelagt.

Hundregrensa

For de fleste vil et vinskap med plass til 30 eller 100 flasker være tilstrekkelig. Det kan med fordel plasseres på kjøkkenet, så din lille "vinkjeller" blir lett tilgjengelig. Men så spørs det hvordan vininteressen utvikler seg.

- Alle som samler på vin, kommer til en milepæl etter hvert. Da det blir viktigere å utvikle smaken enn å drikke masse og rimelig. Jo nærmere hundre flasker man kommer, jo større blir lærelysten. Og da er det fare for at vinsamlingen øker, smiler kjellermesteren på Continental.

Derfor anbefaler han heller et vinrom med god plass, enn et vinskap med begrenset kapasitet.

Hvis du lurer på om boden, kjelleren eller garasjen er egnet til å oppbevare vin, er det en idé å ta med seg et termometer og måle temperaturen året rundt. Hvis temperatursvigningene ikke er større enn fra 5 til 15 grader, kan du trygt plassere de edle dråpene der. Flasker med skrukork eller plastkork kan godt stå. Men de fleste årgangsviner har fortsatt naturkork og må ligge.
__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning