Sval sommer

De fleste av oss drømmer om sommervarme, men helst ikke innendørs. Hete dager betyr god butikk for leverandørene av aircondition og andre klimaprodukter.

Publisert Oppdatert
- Folk er mer innstilt på å kjøpe klimaprodukter nå enn tidligere, forteller Mikkel Alme, salgssjef i Elkjøp.

- Dessuten kjøper folk dyrere produkter enn før. Vi selger mye mer aircondition nå enn vi gjorde for noen år tilbake. Vi ser også at kundene er blitt mer designbevisste. Vifter i stål er for eksempel veldig populært, utdyper Alme.

Elkjøp-kjeden noterte 200 prosents økning i salget av klimaprodukter de to første ukene i juni, sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Og de er ikke alene om å merke pågangen:

- Når varmen kommer blir vi omtrent nedringt av folk som vil ha førstehjelp i form av aircondition eller varmepumper, forteller Jørn Andersen i firmaet Aktiv Kuldeteknikk.

Flere vil ha varmepumper

Andersen tror den økte etterspørselen skyldes at nordmenn har ekstra mye penger for tiden.

- Flere tar seg råd til å investere i airconditionsystemer. Ofte har folk store soverom som trenger nedkjøling. Og mange bor i leiligheter. Særlig i loftsleiligheter kan det bli hett om sommeren, bemerker Andersen.

Den norske byggeskikken har også sitt å si, mener han.

- Norge er et av de landene i Europa som har størst behov for aircondition. Vi har boliger som er så godt isolert at de ikke slipper varmen ut igjen. Sydover i Europa er det jo mer vanlig med murhus, som er kaldere i seg selv.

I tillegg til tradisjonell aircondition, er det spesielt varmepumper som øker i popularitet, forteller Andersen. Pumpene kan brukes til å varme opp huset om vinteren, og kjøle det ned om sommeren.

- I tillegg er det strømbesparende, hevder han.

Selvgjort er risikabelt

Men aktiv avkjøling koster. For mellom 18 og 26.000 kroner kan du få en god aircondition, inkludert installasjon, anslår Jørn Andersen. Men prisen vil variere avhengig av kvalitet, vanskelighetsgrad på installasjonen og hvilket støynivå man kan tolerere. Hos Elkjøp får man flyttbare anlegg til mellom tre og seks tusenlapper. Noen velger også å kjøpe rimelige aircondition-systemer eller varmepumper på internett, og tar seg av installasjonen selv.

- Ikke å anbefale, mener Jørn Andersen.

- I Sverige må installatørene være godkjent, men vi har dessverre ikke noen tilsvarende lov her hjemme. I mange tilfeller går det vel bra, men jeg venter bare på at det skjer en ulykke når ufaglærte tar seg av installeringen. Det er snakk om høyt trykk, og det er fort gjort at alvorlige skader kan oppstå. I verste fall kan man risikere å miste synet eller få kraftige frostskader, advarer han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning