Superman Returns

Det er et fly! Det er en fugl! Det er ikke-fullt-så-super-mann! Kvinneguiden gir deg anmeldelse, og i tillegg all bakgrunnsinfoen du trenger før du setter deg i kinosalen. God film!

Publisert Oppdatert
( Kulturo.no )Christopher Reeve fløy i1978 inn på stjernehimmelen i Richard Donners superhelt-hit. Fire filmer senere er Reeve av ikke så supre årsaker byttet ut med Brandon Routh, og X-Men-regissør Bryan Singer prøver å blåse liv i stålmannen igjen.

Borte bra, hjemme best?

I filmen kommer Clark Kent tilbake til Metropolis etter et par år med sjelesøking i verdensrommet. Ingenting er som det tidligere var; Lois Lane har både barn og samboer, og Lex Luthor har lurt en gammel kjerring for alle pengene hennes. Naturlig nok har også Superman glimret med sitt fravær mens Clark var utav byen, og oppstandelsen blir stor når stålmannen plutselig dukker opp igjen.

Ferskingen Brandon Routh har fått hovedrollen i denne filmen, en avgjørelse som virker som er tatt mest ut fra utseende hans. Godeste Routh spiller helt greit i filmen, og rollen som Supermann er heller ikke den mest utfordrende. Det som dog er mest slående, er hvor lik han er Christopher Reeve. Den beste prestasjonen står nok Kevin Spacey for. Med glatt hode og verdens råeste luksusyacht er han en bra skurk; kald, beregnende og en liten smule ustabil.

For perfekt

"Superman Returns" er en relativt standard actionfilm. Skurken finner på en helt syk plan for å bli kjemperik eller ta over verden, helten blir forelsket, og ender opp med å overvinne skurken og redde verden. Plottet har fungert usedvanlig bra i andre superheltfilmer, som for eksempel " Batman Begins " eller "Spiderman". Det er dog en viktig ting som skiller "Superman Returns" fra sistnevnte filmer; mangel på menneskelighet.

Som Bill så mesterlig poengterer i "Kill Bill 2"; Supermann er ikke som de andre superheltene. Supermann er i bunn og grunn super og perfekt, og må derfor "kle seg ut" for å bli menneskelig. Batman og Spiderman er derimot helt vanlig mennesker, men med litt ekstraordinære evner. Vi kan derfor identifisere oss med Peter Parkers tenåringsfrykt, eller Bruce Waynes barndomstraumer. Det å identifisere seg med et romvesen som har et krystallpalass på nordpolen og har klær av et laken fra et romskip er derimot ingen enkel sak.

Regissør Singer har prøvd etter beste evne å gjøre Clark Kent / Supermann menneskelig. Følelsene for Lois Lane er fortsatt tilstede, og relativt såre så lenge hun har etablert seg med en annen. Allikevel virker denne konflikten kun som et lite sidespor i den store historien om Supermann, ikke som en gjennomført del av filmen. Dermed blir publikum forbløffet av effektene, revet med av det gode håndtverket og imponert av de storslåtte scenene. Men; vi blir aldri helt berørt, vi blir aldri engasjert i figurene.

Konklusjon

Den første Supermann-filmen ble en massiv hit, mye på grunn av det som den gang var blendende spesialeffekter. I 2006 skal det mer til enn en flygende TOPP-plakat til for å imponere kinopublikum, og der klarer ikke Superman Returns å gå helt til den store gullmedaljen. Skuespillerne gjør en fin jobb, manus har i grunnen noen overraskelser på lur, men kommer ikke lenger enn en standard action-film. "Superman Returns" er grei underholdning, men ikke noe mer enn det.

Ikke sett de andre Supermannfilmene? Her får du en oppsummering:

* Supermann er regnet for å være en av de aller viktigste superheltene noensinne. Han holder fremdeles koken, imponerende lenge etter at Joe Shuster og Jerry Siegel fant ham opp i 1932. Den første tegneserieutgivelsen kom i 1938, og siden har det gått slag i slag med tegneseriealbum, filmer, tv-serier, radioserier, avisstriper og videospill. Man kan bli forvirret av alle disse variantene - her skal vi for lettfattelighetens skyld forholde oss her til historien fra filmene med Christopher Reeve i hovedrollen.

* Supermann blir født på planeten Krypton, og får navnet Kal-El. Uheldigvis eksploderer planeten kort tid etter, men ikke før Supermanns biologiske vitenskapsfar har rukket å sende sønnen av gårde i sikkerhet. Dermed havner lille Kal-El i Smallville, USA, der det middelaldrende ekteparet Kent finner gutten og adopterer ham. Hans jordiske navn blir Clark Kent.

* I løpet av oppveksten oppdager unge Clark at han har superkrefter, og at han langt fra er en ordinær dødelig. Han beslutter å bruke sine krefter i det godes tjeneste, men for å holde Supermann-identiteten skjult lever han et mindre dramatisk hverdagsliv som reporter i "The Daily Planet" i Metropolis. Dette er verdens beste unnskyldning for alltid å være der det skjer. At det er denne milde, forsiktige og nesten underdanige bebrillede unge mannen som stadig fyker rundt som superhelt og redder verden, skal forbli en hemmelighet.

* Det kan virke rart at ingen legger to og to sammen og ser likheten mellom Clark Kent og Supermann, men dette har sin forklaring: Mens superhelter flest maskerer seg til det ugjenkjennelige, står Supermann høyreist og maskeløs for hele verdens åsyn. Supermann er rett og slett så super at ingen tenker over at han kan ha en hverdagsidentitet. Han kan fly, tåler nesten alt, er utrolig sterk, har supersyn (røntgen, teleskop, infrarødt, mikroskop, kan sende varmestråler), superfotografisk hukommelse, superhørsel og superpust. Dessuten kan han skifte habitt som en virvelvind. Jo da, Supermann er virkelig super.

* Likevel er det én ting som kan få Supermann i kne: Kryptonitt. Dette stoffet er radioaktive rester av planeten han kommer fra, og dessverre er den onde erkeskurken Lex Luthor klar over Supermanns sårbarhet. Luthor er besatt av lyst på makt og jordisk gods, og har dessuten opparbeidet et sterkt ønske om hevn etter at Supermann har stoppet utallige oppfinnsomme forsøk på å ta over verden. At Luthor i tillegg kjenner til Supermanns arktiske "Fortress of Solitude" gjør ham ytterligere farlig for vår helt.

* En annen av Supermanns få svakheter er følelsene for "The Daily Planet"-kollega Lois Lane. Hun er en tøff dame med bein i nesa, og kvinnen i Supermanns liv. Trist nok er ikke det romantiske forholdet dem i mellom det enkleste. Grunnleggende hemmelighetskremmerier ser ikke ut til å være det beste utgangspunkt for seriøse romanser.

* Dilemmaer er også en stor del av Supermanns verden: Siden han er så godt som uovervinnelig, må situasjonene han havner i bli problematiske nok til å være spennende. Hva gjør han om valget står mellom å redde Lois Lane eller en drøss med Metropolis-borgere? Kan vi stole på at Supermann finner en måte å redde dagen på for alle? Stalltipset er at Supermann ruler - hver gang.

Les mer om kultur på Kulturo.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning