Sunt og miljøvennlig barnerom

I gang med å pusse opp barnerom? Barn er spesielt utsatte for avgassene i maling, ettersom immunforsvaret deres ikke er ferdig utviklet enda, og huden mye tynnere enn hos voksne.

Publisert Oppdatert
Tenk derfor lengre enn til fargekartet når du velger maling, oppfordrer malermester Chresten Nielsen. Ifølge Nielsen har nordmenn, som er på oppussingstoppen i Europa, lenge vært lite oppmerksomme på farene vi kan utsette oss selv, barna våre og miljøet for når vi svinger malerpenselen. Men nå har stadig flere oppdaget at det finnes miljømerket maling.

Ifølge malings- og miljøekspertene bør man spesielt utvise forsiktighet i forbindelse med oppussing av barnerom. Barn er nemlig ekstra utsatte for avgassene i maling og bør holdes langt unna nymalte rom, løsemiddelbasert maling og white spirit.

Forhindrer astma og allergi

Ingenting øker interessen for miljøvennlig forbruk mer enn et nytt familiemedlem. Malermester Chresten Nielsen i Tikkurila, leverandør av malingsmerket Beckers i Norge råder blivende foreldre til å forhøre seg grundig i en faghandel før de velger maling til barnerommet. Produkter med de offentlig godkjente miljømerkene Blomsten og Svanemerket er de minst helse- og miljøbelastende produktene på markedet. Maling merket med Blomsten inneholder så lite helse- og miljøskadelig stoff som mulig, og garanterer samtidig en høy kvalitetsmessig standard og et sunt inneklima.

- Inneklimaet er viktig i alle husets rom, men aller viktigst på barnerommet. Et tilsynelatende enkelt produktvalg kan utgjøre stor forskjell. Benytt våren og sommeren som oppussingstid. Da har man anledning til å lufte godt ut. Og et rom tiltenkt en nyfødt baby bør males i god tid før antatt nedkomst. Maling avgir avgasser også i flere uker etter at den er påført, sier Nielsen.

Ikke dyrere

- Vannfortynnet akrylmaling merket med Blomsten er helse- og miljømessig bedre enn tradisjonell maling. Akrylmaling har også lengre levetid enn tradisjonell interiørmaling, og gulner ikke slik mange andre malingstyper har en tendens til å gjøre. Beckers fører som eneste malingsleverandør på det norske markedet Blomstermerket maling i alle farger. Miljøfokuset behøver derfor ikke gå på bekostning av fargevalg. I motsetning til hva mange tror, er heller ikke miljømerket maling dyrere, sier Nielsen. Han ser kun fordeler med å inkludere miljøtankegangen som en sentral del av oppussingen.

Nielsen får støtte fra Randi Rødseth i Miljømerking. Hun viser til at det den siste tiden er blitt en trend også i Norge å velge miljømerkede produkter. Men denne trenden har dessverre også ført til at enkeltaktører har kastet seg på banen med egenproduserte ikke-godkjente miljøstempler.

Kreves offentlig godkjenning

Forbrukerombudet går nå markedsføringen av private, villedende "miljøprodukter" grundig etter i sømmene. Per i dag finnes det kun to offentlig godkjente miljømerker på det norske markedet: Svanemerket og Blomsten. De to merkeordningene forvaltes av Miljømerking på oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet, som er ansvarlig for forbrukersaker. Det er mulig å miljømerke maling med både Blomsten og Svanen.

MALERMESTER CHRESTEN NIELSENS TIPS TIL RÅDVILLE FORELDRE:

-Forhør deg grundig i en faghandel før de velger maling til barnerommet, og tenk lengre enn til fargekartet.

-Vannbasert maling lukter mindre og avgir færre avgasser enn oljebasert maling.

-Velg maling med miljømerket Blomsten. Disse produktene holder en høy miljø- og kvalitetsmessig standard, og du sparer både deg selv og omgivelsene for unødige belastninger.

-Blivende foreldre bør male i god tid før fødselen. Maling avgir avgasser i flere uker etter at den er påført.

-Start oppussingen i sommerhalvåret når du haranledning til å lufte godt ut.

-Luft ut mens du maler, men også i ukene etterpå.

-Ved å varme opp et rom og samtidig lufte ut flere ganger, kan du fremskynde avgassingen. De kjemiske forbindelsene vil da fordampe raskere.

-Maler du dører og lister med oljebasert maling kan disse gjerne tørke noen uker på verandaen eller i en bod før de settes opp innendørs.

-Usikker på fargevalget? Velg en nøytral farge og sprit opp vinduskarmer eller dører med en sterkere farge. Husk at det er mye enklere å endre fargen på en dør eller på vinduskarmer, enn å male et helt rom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning