Stille før høststormen

En gang var det representanter for den europeiske adelen som rådet strandlinjen i Biarritz. Så kom det en amerikansk filmregissør til byen.

Publisert Oppdatert
Nå handler det meste i Biarritz om én ting: Bølgekraft. Og når august blir september, blir det straks flere kyndige surfere med blikk for bølger i baskerlands mektige strandsone.

- September og oktober er best for surfing i Biarritz og områdene rundt, forteller Julien (24) som leier ut brett og selger nybegynnerkurs fra surfshop-en ved Côte des Basques.

På serveringsstedet Le Surfing ved siden av Juliens surfsjappe, er stemningen til å ta og føle på: Man venter. På bølgene.

Interiøret på Le Surfing understreker at i Biarritz og på Côte des Basques-stranden dreier det mest seg om bølger og brett. Taket er dekket av surfbrett i alle farger og fasonger, og veggene er kledd med merker og surfikoner. Sentralt plassert, henger et bilde av surfsportens far, Duke Kahanamoku.

Ute i vannet, et godt stykke fra land, sitter en line up av surfere og venter på curls og drømmer om tubes. Langs strandpromenaden Boulevard du Prince de Galles henger det folk. De skuer utover Atlanterhavet. Det vurderes, spekuleres og diskuteres. Når kommer tidevannet? Er det meldt mer vind i morgen? Skal man heller dra lenger nord, til Anglet eller Hossegor? Eller skal man dra sørover til Guéthary eller Bidart?

Alle venter. Bortsett fra Agnés og Nelly som har gitt opp.

- Bølgene er for små, men det blir nok bedre utover dagen. Det pleier det, sier Agnés.

50-årsjubileum

Det var på stranden Côte des Basques det hele startet for 50 år siden, ifølge The Stormrider Guide to Europe. I forbindelse med filminnspillingen av Hemingways "The Sun Also Rises", ble regissør Peter Viertel så betatt av bølgene som rullet innover stranden at han fikk surfbrettet sitt sendt over fra California. Sammen med de lokale innbyggerne George Hennebutte og Joel de Rosnay, begynte han å utforske bølgene. Det ble starten på en ny æra i Biarritz, som inntil da først og fremst var kjent som et rekreasjonssted for godt bemidlede europeere, som nøt utsikten fra eksklusive Hotel du Palais eller slo ihjel tid på casionet ved Grande Plage.

Ennå er Biarritz et sted der mennesker kommer for å rekreere uten hverken brett, våtdrakt eller t-skjorte fra RipCurl eller Quicksilver. Men tettheten av folk som bærer på brett har vokst kraftig de seneste årene.

"Merci, mate"

50 år etter at Viertel surfet bølgene i Biarritz, strømmer det nå nybegynnere til byen for å få surfføling i fjæra. Blant dem, engelskmennene Dominic, Peter og Robert, alle 24 år og alle fra London, som lader opp til kveldens surfleksjon med en øl på den fasjonabelt utseende cafeen Les Colonnes i Avenue Edouard VII.

- Vi har tatt en 90 minutters surfleksjon, og skal prøve oss igjen ved 18-tiden. Bølgene skal visst kunne bli ganske bra da, på grunn av tidevannet. Spiller i og for seg liten rolle, vi greier knapt å komme opp på brettet, smiler Robert.

Ryanair flyr direkte fra London til Biarritz, hvilket har medført at antall solsvidde tilreisende fra de britiske øyer har økt betraktelig.

- Jeg synes franskmennene her er hyggelige, særlig hvis man forsøker seg med litt fransk. Sier vi "merci", hender det ofte at de smiler og svarer "cheers" tilbake, forteller Peter.

De har vært på en liten rundreise og synes prisnivået i Biarritz er høyt sammenliknet med Barcelona, men rimelig sammenlignet med hjemstedet London.

- Vi kom hit for å prøve oss på surfing. Det har vært ok, men høydepunktene har vært strendene. Og nesten nakne damer, flirer Dominic.

Surf i "Åsgård"

De mer erfarne surferne på baskerkysten foretrekker strendene i Anglet, 20 minutters kjøring nord for Biarritz. Her det som regel bedre plass enn på strendene i Biarritz. Til stranden L"Ocean kommer Scott (18) kjørende på Vespa-en sin med surfbrettet under armen.

- Jeg er fra Biarritz, men synes det er bedre å surfe i Anglet, fordi det er bedre plass her, sier Scott og tipser om at det også er billigere å bo i Anglet.

Enda bedre plass er det ytterligere noen kilometer lengre nord. Ved Capbreton og Hossegor. Navnet Hossegor bærer bud om at det har vært vikinger her, og stedsnavnet kommer etter sigende av "Åsgård" - navnet på gudenes borg i norrøn mytologi. I Hossegor arrangeres hvert år den prestisjefylte surfkonkurransen Quicksilver Pro France i september.

10 meters bølger

Det går godt an å ha det moro med bølgene i Biarritz uten et tradisjonelt surfbrett. I det opprørte vannet under klippen som bærer Hotel du Palais, morer de lokale 20-åringene Peter, Nicolas, Arnold og Martin seg på bølgebrett. Karene ligger ikke mange meterne fra der bølgene treffer klippeveggen. Det ser ikke helt ufarlig ut.

- Målet er å være der returbølgen fra klippen treffer bølgen på vei inn, forklare Peter.

- Det kan være farlig hvis bølgene blir store, men vi kjenner stedet og tidevannet, og vet når vi skal gi oss, hevder Peter.

For bølgene blir sjeldent kjempestore i Biarritz, ifølge Peter og andre lokale eksperter. Men de blir store nok til at det er moro.

- Bølgene her blir sjeldent mer enn to meter. Tre meter er eksepsjonelt, sier Julien som har slengt seg ned på en stol utenfor surfshopen sin på Côte des Basques-stranden.

- Vil man oppleve "open ocean"-bølger som på Hawaii, bør man sjekke ut Guéthary som ligger litt sør for Biarritz. I desember kan bølgene der bli 10 meter høye, sier Julien og flakker med blikket.

- Skikkelig skremmende saker.

i_196017 i_196018

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning