Står opp for første gang

Vidar Hodnekvam er fanget i en skrekkblandet fryd; - Det er ganske utleverende, liksom så utsatt. En mann eller dame, en mic, og så må du levere. For gjør du ikke det, er det ingen andre sin feil enn deg.

Publisert Oppdatert
Vidar er en helt vanlig gutt. Bortsett fra at han alltid har vært komikeren på hjemmebanen, er livet hans stort sett som alle andre 24-åringers. Nå skal han derimot ta komikertalentet med seg opp på scenen. 18 april debuterer han på Ricks i Bergen med standup-showet sitt.

-Lammende sceneskrekk

- Egentlig er det bare fjas, men det går mye på enormt dumme ordspill og generelle tøysefakter. På scenen blir det vel litt mer observasjoner enn tøyseting. Eller kanskje tøysete observasjoner, observasjontøys eller til og med; Obs: Tøys kommer.

Vidar er ikke direkte klar i talen men så lenge poengene kommer på løpende bånd, skal vel dette gå greit?

- Det slår meg litt i ny og ne. Hvis jeg kommer på en ny vits som jeg synes er bra, så tenker jeg; Denne skal du fortelle på en scene! Og da er det akkurat som en stein treffer brystet og jeg kjenner hjertet slå fortere. Men, så går det over og jeg jobber videre med andre ting. Men, jeg vet hvordan jeg føler det før jeg skal på en scene. Og det er en nesten lammende sceneskrekk. Men, når jeg står der, så pleier det alltid å gå fint. Jeg er veldig opptatt av åpningen min. Hvis den er bra, så går kanskje skuldrene ned litt. Men det vet man ikke før man står der.

Ti minutter

Vidar snakker mye og lenge, engasjerende og smilende. Han har ti historier eller tjue, de vil han dele med deg. Han vil at du hører på og ler, så lenge du ler er han solgt. Da vil han gi deg de neste tretti historiene - gratis.

- Jeg har holdt på med ideer og nye vitser i en del måneder. Til slutt begynte jeg å skrive manuset for hva jeg skal gjøre. Men, jeg kommer på nye ting hele tiden, så det er vanskelig å prioritere det nye mot det gamle materialet. Men jeg skal være førstemann på scenen av fem personer den kvelden. Og min lille debut skal vare cirka ti minutter. Ti minutter må nå vel være bra for en debut, sier han.

Ti minutter er lenge på en scene om du er avhengig av at folk i salen gir deg støtte med latteren sin, ler med deg, ler hjertelig, ler ærlig og ler høyt.

Humring, smiling, sukking eller observering?

Det holder ikke.

Rett hjem eller rett vest!

Publikum i salen er mange, og de er som gribber. Standup-komikeren på scenen er alene, som en spurv. Noen mener at standup-komikk er sosialt selvmord hvis publikum ikke ler. Hva i all verden får Vidar til å ville dette?

- For det første er jeg en stor fan av kunsten. Jeg har sett veldig mye standup og synes det er vanvittig hvordan enkelte komikere kan ha publikum i sin hule hånd hver gang de går på en scene.

- For det andre er det jo en veldig stor utfordring. Jeg har stått på en scene før, men aldri i en sånn setting. Presset ligger i at man skal være morsom hver gang, at alle poengene sitter som støpt hver gang. En annen ting er at jeg er nysgjerrig på hvordan det er å stå der, forklarer han.

Men Vidar er ikke ferdig. Han har så vidt begynt;

- Jeg tenker; Hvordan er følelsen når en vits eller historie går rett hjem, eller rett vest. Det er mye lettere å holde en tale for eksempel, for da forventer ikke alle som hører på morsomme ting hele tiden, men her gjør de det. Og det er jo hele poenget.

- Jeg bestemte meg for å prøve å begynne å skrive standup i høst, etter at en kamerat av meg sa at jeg burde prøve å skrive litt. Han mente at jeg passet til det. Kameraten min gikk på scenen noen måneder etter det, og jeg satt og så på han, og hvor morsom han var. Så tenkte jeg. Dette må jeg faen gjøre. Dette kan jeg klare.

Vidar forteller historien punkt for punkt. Snikende. Ventende. Avslutningen sitter. Ekstremsport som det er, han mener at han egentlig bare vil tørre å stå på scenen en gang for å se om han har en connection med publikum.

Heltene

Denne "connectionen" har han latt seg fascinere av siden han for første gang kikket på storhetene Richard Pryor, Jerry Seinfeld, Eddie Izzard og Eddie Murphy. Favorittene.

- De er alle veldig ulike i stilen, kanskje med unntak av Pryor og Murphy. Men, alle sammen er sinnssyke på å bygge opp historiene sine og på å levere punchlines. Pryor revolusjonerte hele standup-genren, og er den beste noensinne, mener han.

Men hvor blir det av damene i gamet? Vidar tror de er der.

- Jeg vet ikke om stand up er en guttesport, men det er jo noen veldige morsomme damer der ute òg!

Back- up plan

Vidar lever i spenning, debuten er snart her. Han er i grunnen kald og rolig, men han er spent. Ikke slik at han ikke tenker på annet, men han har behov for å kave ut litt ekstra energi. Han vil leke katt og mus med publikum mens han kiler dem på magen og lokker frem hylende latter. Og han er enda usikker på stilen sin.

- Jeg vet ikke helt hva stilen min er før jeg har stått der oppe. For det er der du finner ut hva du er komfortabel med som fortellerstil og eventuell fysisk aktivitet. Men, går det an å si at jeg har en morsom stil?

Det får publikum svare på. Men hvis alt går i grus, er reserveplanen i boks.

- Jeg har på meg joggesko på scenen, forsikrer Vidar.Kvinneguiden følger Vidars show, og kommer med ny rapport etter debuten. Tid: Onsdag 18. april, Ricks i Bergen klokken 21.00

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning