Spar riktig til barna

Feil sparing til barna gir problemer med Lånekassen.

Publisert Oppdatert
I tillegg til Overformynderiet og ikke minst med barna selv så snart de når tenårene. Slik sparer du riktig for barna.

 • Les mer på Kvinnesiden.no!

  Hvordan kan vi sørge for at barnas sparepenger forrenter seg best mulig? Og hvordan bør det organiseres slik at man på sikt unngår innblanding fra overformynderiet, problemer med Lånekassen og konflikter med barna?

Det kan fort bli en del penger dersom man legger sammen alle gaver fra jul og bursdag opp gjennom årene. Og er man selv flink til å spare regelmesig - kan det bli betydelige beløp på barna den dag de er gamle nok.

Bankinnskudd

Plasserer du barnas sparepenger i banken, kan du i dag oppnå en rente på opp til 4 prosent. Så over tid er banksparing lite egnet til å skape god avkastning. I tillegg skal det betales 28 prosent skatt av renteinntektene.

Velger du banksparing så sørg for best mulig rente. Ikke vær beskjeden - de fleste banker har litt å gå på i forhold til kravstore og gode kunder.

Bankinnskudd med inkludert forsikring

Enkelte banker tilbyr gratis barnforsikring dersom barnetrygden settes på spesielle konti. Det er vanligvis lav rente på slike konti, men du står fritt til å ta ut pengene. Det er ingen bindingstid, men ofte en øvre grense på hvor mange uttakt du kan ha i løpet av er periode.

Så hvorfor ikke sette inn barnetrygden på en slik konto, og få barna forsikret? Med litt planlegging, kan du likevel disponere pengene fritt.

Aksjefond

Ved sparing over lengre tid lønner det seg vanligvis å spare i aksjefond. En grei tommelfinger-regel er at ved sparing over 6-10 år, vil det lønne seg å plassere pengene i aksjefond. Men det er en del ting du bør ta hensyn til hvis du skal plassere barnas sparepenger i aksjefond.

Aksjer

Å spare i enkeltaksjer er både veldig risikofylt og krevende. Har du ikke spesielt god kunnskap om aksjer, de enkelte selskapene og markedet - samt ingen ønsker om å tape sparepengene, bør du holde deg unna egen aksjehandel.

Husk å spare i eget navn

Det mest fornuftige på lang sikt, er å spare til barnet i eget navn. Det er flere gode grunner til det:

 • Hold overformynderiet unna. Hvis barnet har en formue på over 75.000 kroner skal overformynderiet i kommunen overta forvaltningen av pengene til barnet blir 18 år.
 • Mist ikke mulighetene til stipendier og studielån Formue kan være til hinder for å få stipendier og studielån fra Statens Lånekasse.
 • Unngå konflikter med kravstore barn Spares det i barnas navn og barna er gjort kjent med det, kan de føle at det er deres penger og at de derfor har krav på pengene når de når en viss alder.

 • Sparer du i eget navn, blir pengene oppfattet som en gave/påskjønnelse fra foreldrene, og du kan stille betingelser for gaven - som for eksempel at pengene skal brukes til innskudd i egen leilighet som de skal ha på særeie eller at vi kan bidra til å betale skolepenger de hvis de tar studiene alvorlig.

  Flere sparetips:

 • Hva bruker vi pengene til - og hvordan burde vi bruke de?
 • Hva skal vi leve av som pensjonister?
 • Økonomitips for single
 • Smarte kvinner og aksjefondNyttige tjenester

FORUM

Underholdning